Hvor slemt er rygning for sædkvaliteten?

Kære Camilla

Mig og min mand prøver at blive gravid og vi har forsøgt i 1,5 år nu. Jeg er 29 og han er 31 år, og jeg har været til en ultralydsscanning hos en gynækolog for at se om alt så ok ud. Gynækologen sagde at alt umiddelbart så fint ud. Der var ikke tegn på noget men han sagde også at der skulle andre undersøgelser til for at se om der for eksempel skulle være lukkede æggeledere. Han sagde at næste skridt var at få min mands sædkvalitet testet og alt efter udfaldet kunne vi overveje at starte med at jeg blev hormonstimuleret.

Det har fået mig til at få nogle spørgsmål som jeg håber du kan svare på.

1. spørgsmål

Min cyklus er meget præcis på 29 dage og der er ingen udsving og på ultralydsscanningen kunne han endda se at jeg havde ægløsning. Hvordan kan det så være at han siger, at jeg måske bør hormonstimuleres? Er det ikke kun hvis man har uregelmæssig cyklus og eventuelt ikke nogen ægløsning?

2. spørgsmål

Et andet spørgsmål er omkring min mands sæd. Han har siden han var 14 år røget cirka 20 smøger om dagen. Siden nytår har han stoppet. Han ryger nu cirka 1 om dagen. Det var vores læge der anbefalede at han stoppede. Vi har læst meget om rygning og sædkvalitet og der står meget om at det har betydning om mandens mor har røget under sin graviditet. Det har hun. Vi ved ikke endnu, om min mand har dårlig sædkvalitet eller ej, men hvor meget betyder det så om min kæreste er stoppet/mindsket sin rygning, hvis hans mors rygning (måske) allerede har påvirket hans sæd?

Hvor stor betydning har det for hans sæd, at han stopper med at ryge? Og hvor lang tid kan man cirka sige at der går, før hans rygestop har en effekt på sædkvaliteten? Jeg ved at et rygestop har positiv effekt med det samme men gælder det også i forhold til sæden?

Og er det også godt i forhold til sæden at han nu kun ryger 1 smøg om dagen i forhold til 20? Eller skal han stoppe helt? Hvor længe vil du anbefale at vi forsøger nu efter min mand er stoppet/trappet ned med cigaretterne? Vi vil gerne forsøge at blive gravide naturligt og se om det har en effekt, så vi kan blive gravide naturligt, før vi kommer i behandling. Vi er jo rimelig unge begge to så vi kan simpelthen ikke forstå at det tager på lang tid. Vi har forsøgt siden august 2015.

Hilsen Line


Svar

Hej Line

Tak for dit gode spørgsmål. Det sætter netop fokus på de dilemmaer der kan være i forbindelse med fertilitetsbehandling. Som et par føler man sig som to forskellige personer der kommer med hver sin bagage, men i forbindelse med at man laver et barn bliver den samlede kuffert dobbelt så stor. Derfor kan svarene på dine to spørgsmål ikke deles op i to, fordi de hænger sammen, når det kommer til essensen, nemlig at opnå en graviditet. Derfor starter jeg lige bagfra.

Mandens rygning og mandens mors rygning

Rygning er altid en synder i fertilitetsspørgsmål. Rygning hæmmer det testosteron der er frit i blodbanen. Testosteron er det mandlige kønshormon, der er vigtigt for dannelsen af gode, rigelige og hurtige sædceller. Manden kan stoppe med at ryge, som din mand næsten har gjort og så vil niveauet af frit testosteron stige igen. Det vil sige, jo mere manden ryger jo mere påvirker det hans sædkvalitet. Derfor er det nemme svar at din mand kunne prøve at stoppe helt, da det vil være helt optimalt for at skabe gode forhold for testosteronen. Men det er selvfølgelig ikke helt så enkelt, da mange andre faktorer og påvirkning fra andre stoffer også spiller ind.

Som I selv har fundet ud af, så har din mands mors rygning i graviditeten en rolle at spille, da en mors rygning i graviditeten skader de testosteronproducerende celler hos drengefosteret. Derfor er det interessant at få din mands sæd undersøgt, da det kan give jer et billede af hvor godt han producerer hurtige og rigelige sædceller.

Læs også: Disse faktorer påvirker mandens fertilitet 

Hormonbehandling

Hvis manden har problemer i forhold til testosteronproduktion kan han komme i hormonbehandling. Hvis kvinden har problemer i sin hormonbalance kan hun komme i hormonbehandling. Men ved fertilitetsbehandling, hvad enten det er insemination eller reagensglasbehandling(Ivi/Icsi) vil man som regel behandle kvinden med hormoner inden, for at skabe ekstra modtagelige og parate æg. Enlige kvinder der behandles med sund sæd fra en donor gennemgår også hormonstimulation. Om der kan argumenteres for at kvinden ikke ønsker denne behandling, hvis hun er sund og rask, har jeg ikke erfaring nok i spørgsmålet til at afgøre. Men det er da klart noget jeg vil anbefale jer at drøfte med lægen, hvis i på et tidspunkt beslutter jer for at komme i fertilitetsbehandling.

Fokus på barn og sex for sjov

Det glæder mig at du skriver at I har et kærligt sexliv, som ikke kun handler om graviditet. Mit råd i disse spørgsmål er netop at skabe en modvægt til pligtsex, skemaer og indblanding. Indtil i har fået et svar på om der er udfordringer for jer i forhold til at opnå graviditet, så leg og udforsk hinanden. Orgasme hos kvinden er en faktor der hjælper til at opnå graviditet og da kvindens orgasmer kan være meget forskelligartede kan I jo prøve at udforske dem i særlig grad. Hvis kvinden har svært ved at opnå orgasme, kan det være en god idé at hun lærer sin krop bedre at kende og får styr på hvordan hun kommer. Så kan hun sidenhen lære hendes mand det.

Så en opsummering på mit svar er: Få din mand til at kvitte den sidste cigaret og få dig nogle gode orgasmer, så har i optimeret forholdene for at opnå graviditet uden indblanding:-)

Håber alt det bedste for jer og held og lykke.

De bedste hilsner

Camilla Härtel, jordemoder

kvindeogkrop.dk

Besvaret 16.01.2017