Hvilken hovedpude skal mit barn have?

Hej,

Min datter vil gerne ligge højt med hovedet, når hun sover.

Hun har haft en forholdsvis flad hovedpude, som vi fik anbefalet i butikken, hvor vi købte dyne og pude i “voksenstørrelse” til hende. Men den har jeg nu måtte skifte ud med en, vi havde til gæster, som efter mit synspunkt er ret kraftig, fordi hun ikke synes, at hun lå godt med den, vi havde købt. Den er med dun, så den er jo stadig blød i det.

Bange for at det kan skade barnet på sigt
Men hun klager stadig over, at hun ikke ligger godt. Hun er begyndt at lægge to andre puder under hovedpuden, så hun ligger helt skråt med nakken, hvilket jeg ikke er så vild med.

Vi har snakket om, at vi skulle købe sådan en ergonomisk skumpude til hende, men vi er meget i tvivl, da de jo er lavet til voksne?
Jeg er bange for, at den måde hun ligger på nu med tiden vil skade hendes ryg og nakke.

Jeg vil lige nævne, at hun (ligesom jeg) er svajrygget og ret stiv i lænden.

Mvh
Katrine

 


Svar

Kære Katrine

Jeg kan godt forstå, hvis du synes, det er svært at finde den ”rigtige” hovedpude til din datter. Derfor vil jeg starte med at skrive lidt generelt om, hvilken pude man skal vælge til sit barn.

Den pude skal du vælge, hvis du har:

 • Spædbørn og små børn
  Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man tidligst giver børn en hovedpude fra 1-års-alderen. Det gør de af sikkerhedsmæssige årsager, da puder øger risikoen for vuggedød og kvælning.
 • Børnehavebørn
  Det anbefales først at give barnet en hovedpude, når det er stort nok til at sove i en juniorseng, eller selv kan bede om en pude, hvilket ofte er omkring 2-3-års-alderen.

  De fleste små børn sover i forskellige stillinger om natten, og derfor er det bedst at give dem en tynd, blød juniorpude. Med en tynd pude, vil barnet få god støtte, når det ligger på ryggen, rimelig støtte, når det ligger på siden, og undgå en alt for dårlig stilling af nakken i maveliggende.

 • Skolebørn
  Børn i alderen 5-6 år er blevet så store, at de godt kan bruge en lille voksenpude. Hvis barnet er glad for sin juniorpude, kan man dog godt vente et par år med at skifte den til en voksenpude.

Vælg pude efter dit barns sovestilling:

Når barnet begynder at finde sin ynglings sovestilling, så er det tid til at finde den ”rigtige” pude til barnet, hvilket er beskrevet nærmere i nedenstående.

 • Barnet sover på siden
  Hvis barnet oftest sover på siden, så skal puden være tyk nok til at støtte nakken, så den forbliver i neutral stilling. Neutral stilling vil sige, at nakken er i lige forlængelse af resten af rygsøjlen. Det betyder, at puden støtter nakken, så den ligger lige og ikke bliver bøjet hverken op eller ned.
 • Barnet sover på ryggen
  Hvis barnet ofte sover på ryggen, er det bedst med en tynd pude. I denne stilling er det ikke meningen at puden skal løfte barnets hoved, men i stedet give let støtte til nakkens naturlige kurve.
 • Barnet sover på maven
  Hvis barnet ofte sover på maven, så bør det ikke have en pude, da nakken ikke har brug for støtte. Denne stilling er dog ikke den bedste sovestilling, da nakken vrides i yderstilling. Ofte kan barnet lokkes væk fra denne stilling, ved at give det en lille pude at ligge med.

Som du kan læse af ovenstående, så afhænger størrelsen af den pude du vælger til din datter af, hvilken stilling hun sover i om natten. Det er vigtigt, at hun ikke ligger skråt med nakken, og at hun føler hun ligger godt. Da det ikke er tilfældet, kan du forsøge at købe en ny hovedpude til hende. Det kan være en god idé, at tage hende med i butikken, så du kan se, om hun ligger korrekt på puden (den passer i højden). Så kan hun også mærke efter, om den føles god at ligge på. Hun kan godt bruge en ergonomisk skumhovedpude til voksne, hvis hun ligger korrekt med nakken på den.

Hvis I ikke kan finde en god pude..
Hvis I ikke kan finde en pude, der passer hende, så vil jeg anbefale, at I kontakter en fysioterapeut eller kiropraktor, som kan tjekke, om hendes kropsbygning kræver en speciel hovedpude, eller om hun har spændinger i nakken, der gør, at hun ligger bedst med hovedet hævet.

Mange hilsner
Anja Aabech
Baby- og børnekiropraktor

Se alle Anja Aabechs brevkassebesvarelser

01. september 2014
Besvaret 01.09.2014