Hovedpine under amning

11. oktober 2010

Hej,

Jeg har de sidste par uger haft en bragende hovedpine, og jeg synes den bliver værre, når jeg ammer.

Normalt når jeg får hovedpine, tager jeg som regel noget smertestillende, men det vil jeg gerne undgå nu, hvor jeg ammer.

Jeg synes det er virkelig ubehageligt at have hovedpine, for det gør det jo svært at nyde amningen.

Hvad kan jeg gøre for at fjerne hovedpinen uden at bruge smertestillende?

Mvh Pia


Svar

Hej Pia
Mange kvinder oplever større tendens til hovedpine efter graviditet. Det skyldes ofte spændinger i nakken, som kan være udløst af:

 • hormonforandringer
 • fastlåste ammestillinger
 • manglende fysisk aktivitet
 • stress
 • manglende væskeindtagelse.

Afslappet ammestilling
For at undgå muskelspændinger mens du ammer, er det vigtigt, at du sidder godt og afslappet med god støtte under albue/arm og i nakke og ryg samt eventuelt under fødderne. Specielt er det vigtigt, at du ikke sidder med hovedet hængende i foroverbøjning (som man nemt kommer til, når man vil kigge på sit barn).

Det er bedst, hvis din nakke hviler afslappet tilbage mod støtte eller er centreret over rygsøjlen.

Forskellige ammestillinger
Samtidig kan det være en god idé, at du indretter dig, så du ikke er afhængig af en bestemt stol eller stilling under amning. Derved får du brugt forskellige ammestillinger, og på den måde undgår du at udvikle spændinger, myoser og hovedpine.

God hjælp mod hovedpine
Til at fjerne hovedpinen kan du bruge følgende generelle råd:

 • Brug is
  Is dæmper smerten, så prøv at lægge en ispose, pakket i et klæde (viskestykke), på de ømme nakkemuskler i max 10-15 minutter, og gentag evt. hver time.
 • Brug varme
  Nogle finder en varmepude eller lignende lindrende, men varmen kan også forværre de akutte smerter, så læg mærke til din egen reaktion.
 • Hold dig aktiv
  Moderat fysisk aktivitet, for eksempel i form af en rask tur med barnevognen, hjælper blandt andet på blodgennemstrømningen til området.
 • Strækøvelser for nakken
  Derudover er det vigtigt, at du får nok hvile i løbet af dagen, så når far kommer hjem, eller baby sover, så er det godt at få en lille middagslur.
 • Drik rigeligt med væske
  Når du ammer, er det vigtigt at du får nok væske, så sørg for, at du som minimum drikker 3 liter væske om dagen.

Som regel går hovedpinen over af sig selv, men varer den i længere tid, bør man konsultere læge, kiropraktor eller fysioterapeut. Jeg håber, at du kunne bruge mine råd til noget.

Med venlig hilsen

Anja Aabech, kiropraktor

 

Besvaret 11.10.2010