Høj-intensitets-træning under graviditeten

Hej Helle

Jeg mangler et klart og entydigt svar på, om høj-intensitet- træning er ‘farligt’ under graviditeten – og gerne en forklaring på, hvad der fysiologisk sker med kroppen, når man i 16. uge (som jeg er nu), træner og rammer 85 – 90 % af max puls. (Pulsmåleren er blevet indstillet før jeg blev gravid.)

Hvad sker der med barnet – om noget?
Hvad sker der når jeg i forvejen skal pumpe mere blod rundt i kroppen?
Er det farligt for hjertet eller blot ekstra træning?

Jeg har været vant til denne form for træning før graviditeten og bliver ikke dårlig. Jeg får ‘bare’ dårlig samvittighed!

Skal jeg det?

Med venlig hilsen
En gravid


Svar

Kære En gravid

Det er en sund indstilling at fortsætte med at være fysisk aktiv gennem hele graviditeten. Motion anbefales i hele din graviditet, men sportsgrene med risiko for styrt, fald, slag og stød frarådes dog.

Jeg er ikke helt sikker på, om jeg kan give dig et klart og entydigt svar på spørgsmålet om høj-intensitets-træning, da der ikke findes undersøgelser, der underbygger dette. Men jeg kan fortælle dig lidt om, hvad der sker, når du træner med hård intensitet.

Nedsat blodgennemstrømning i livmoderen
Ved fysisk aktivitet dirigeres blodet til hjertet, de arbejdende muskler, huden og binyrerne, mens der er nedsat blodgennemstrømning i mavetarmsystemet, livmoderen og nyrerne.

Når du er gravid er der en øget blodgennemstrømning i livmoderen, som sikrer, at fostret ikke tager skade af den nedsætning i blodgennemstrømningen i livmoderen, som der vil komme, når du bevæger dig og laver fysisk aktivitet.

Konditionen som gravid
Selve graviditetstilstanden øger konditionen, da iltoptagelsen øges som følge af at gravides blodmængde øges.

Tidligt i graviditeten, hvor der endnu ikke er sket en vægtøgning, vil forholdet mellem iltoptagelse og vægt (kondition) være øget.

Senere i graviditeten, efterhånden som vægtøgningen hos den gravide indtræder, falder konditionen.

Høj træning = mindre børn
Et gennemgående træk for kvinder, der træner i graviditeten, er, at de får børn med lidt mindre fødselsvægt på grund af mindre fedtmasse, mens knoglemasse og muskelmasse enten ikke er påvirket eller er større.

Ud fra den eksisterende litteratur må man konkludere, at fysisk aktive kvinder som udgangspunkt kan fortsætte deres motionsvaner under graviditeten, hvis de ikke oplever gener, smerter eller bliver dårlige af det. Men gravide, som motionerer langvarigt og med høj intensitet, rådes til at reducere deres høje trænings-niveau, da litteraturen ikke har en klar defineret øvre grænse for intensitetsniveauet, og vi derfor ikke ved, om det kan skade barnet eller ej.

Træn ikke efter pulsen som gravid
Da pulsen såvel i hvile som under arbejde ændres i løbet af graviditeten, er det ikke tilrådeligt at styre sin træningsintensitet ved hjælp af pulsen. Du skal i stedet træne efter Borgs skala. Borgs skala er baseret på princippet om, at følelsen af anstrengelse er et godt mål for, hvor hårdt man rent faktisk træner. 6 er fuldstændig hvile og 20 er meget, meget anstrengende.

Borgs skala:
6
7     meget, meget let
8
9     meget let
10
11   ret let, lav intensitet
12
13   noget anstrengende
14   moderat intensitet
15   anstrengende, kan ikke snakke i sætninger
16   høj intensitet
17   meget anstrengende
18
19   meget, meget anstrengende
20   ekstrem høj intensitet – max

Du kan fortsætte med at træne, som du plejer, men på et let reduceret niveau (Borgs Skala 14 -16) uden skade for mor eller barn, såfremt du i øvrigt har det godt.

Dit vigtigste parameter i din træning under din graviditet er, hvordan du har det. Bliver du dårlig, får smerter eller hyppige plukkeveer, træner du for hårdt. Hvad der føles rigtigt for den ene kan føles forkert for den anden. Og her må du være god til at mærke efter selv.

Det er sundt og rigtig godt givet ud, at være i god form inden en fødsel.

Mange hilsner fra
Helle, jordemoder

Læs mere om jordemoder Helle Lindskjold

Stil Helle et spørgsmål i brevkassen eller i PLUS-debatten (kræver PLUS-medlemskab)

Besvaret 02.02.2011