Har nedsunken livmoder betydning for min fertilitet?

Spørgsmål

Jeg fødte mit første barn for omkring to år siden ved en vidunderlig og hurtig fødsel. Hun vejede ca. 3.600 gram, så ret almindelig størrelse, tænker jeg. Fødslen gjorde desværre, at jeg fik nedsunken livmoder, hvilket jeg har været meget ked af, da det ved hoste, nys og motion kan betyde at jeg har svært ved at holde på vandet. 

Jeg prøvede efter ca. 6-8 måneder at være ved en gynækolog, som satte en vaginalring op, jeg gav det en chance, men det gjorde simpelthen så ondt, når jeg gik og specielt hver gang jeg satte mig ned. Det var helt ulideligt, hvorfor den måtte fjernes igen.

Jeg har prøvet med en masse knibeøvelser men føler ikke den store forskel. 

Efter fødslen er min oplevelse, at jeg har mistet en del af følelserne i mit underliv, jeg kan blandt andet have blærebetændelse uden at mærke det – og ved sex mærker jeg også en meget nedsat følelse. 

Er det normalt?  

Nu her to år efter er det blevet en bekymring for mig vedr. ny graviditet. Min første graviditet kom nærmest uden jeg anede det ved sex én gang.

Vi har nu forsøgt i noget tid at blive gravide med nummer to, hvor jeg er gået all in med ægløsningstest for at vide tidspunktet er rigtigt. Til trods for dette er jeg endnu ikke blevet gravid, og det bekymrer mig. Kan nedsunken livmoder have betydning for ens fertilitet? Jeg tænker, om det er sværere at blive gravid, når livmoderen er nedsunken. Jeg håber I har nogle gode råd. 

Tusind tak for hjælpen.

Kærligst en bekymret pige 


Svar

Kære Bekymrede!

Der findes flere former for nedsynkning/fremfald i forhold til kvindens underliv

  1. Enterocele, hvor væggen i vagina buler ned i skeden.
  2. Rectocele, hvor tarmen buler ind i skeden på bagvæggen.
  3. Cystocele, hvor blæren buler ind på forreste skedevæg.
  4. Uterusprolaps, hvor livmoderen synker ned i skeden. Denne tilstand kan ses i varierende grad, og for nogle vil man kunne se livmoderhalsen stikke ud af skeden. Det kommer typisk efter børnefødsler, som hos dig, og cirka 50 % af kvinder over 40 vil have nedsynkning i en eller anden grad.

Årsagen til fremfald skyldes for det meste svækkelse i muskulatur i bækkenbunden og ophængningssystemet i underlivet. Knibeøvelser og træning kan hjælpe i nogle tilfælde, men langtfra i alle. Det vil for nogle kvinder kræve en operation, for at de får livskvaliteten tilbage.

Du skriver, at du har svært ved at holde på vandet, når du nyser, hoster eller er aktiv. Det er meget almindeligt hos kvinder i alle aldre faktisk, men kan forværres efter en fødsel. Og når du skriver, at du let får urinvejsinfektioner uden symptomer, er det nok meget sandsynligt, at ikke kun din livmoder, der er nedsunken, men også din blære der har fremfald.

Jeg kan læse på dit brev, at dine gener er store og går ud over din livskvalitet og dit sexliv, og derfor tænker jeg, at du skal have undersøgt dit underliv nærmere, enten hos en gynækolog eller en fysioterapeut, som er specifikt specialiseret i kvinders underliv og bækkenbund. Det kan være, at man vil vurdere, at der ikke kan gøres mere lige nu andet end bækkenbundstræning. Men det kan være vigtigt for dig at vide, at der på et tidspunkt kan gøres noget. Ofte vil man nemlig vente med at lave en operation i underlivet (hvis man vurderer, at det er nødvendigt), til at du har fået de børn du skal have. Men du går lige nu alene med tanker og bekymringer om din situation, og det vil være rart for dig med noget mere afklaring.

Påvirker ikke fertiliteten

Fremfald og nedsynkning skulle ikke påvirke din evne til at blive gravid, men jeg tænker, at du står i en anderledes situation lige nu, end da du blev gravid med dit første barn. Dit underliv er genstand for bekymring og ubehag for dig. Du har ikke samme følsomhed, når du har sex, og det er en mere planlagt proces for dig med ægløsningstests. Jeg tænker, at den kombination presser dig omkring ønsket om graviditet. Hvis der er noget der ikke er befordrende på opnåelse af graviditet, er det følelsen af pres eller stress. Måske skal du hive lidt i bremsen. Mærke om du har brug for at blive mere afklaret. Både over, hvad der kan gøres i fremtiden, for at du får afhjulpet generne, men også at tænke over om du nyder jeres seksuelle samvær og give dig selv omsorg, så du kan slappe mere af i processen.

Inkontinens er stadig et tabu, selvom de fleste af os oplever det fra tid til anden. Bækkenbundstræning er godt, men man skal ikke tro, at man selv kan gøre hele forskellen, hvis man har en reel fødselsskade. Så skal man endelig søge hjælp og behandling.

Håber du kan bruge mit svar.

Kærlig hilsen

Camilla

Besvaret den 28.11.2019