Har mit barn svært ved at sove, fordi hun er B-menneske?

10. august 2011

Til Charlotte

Jeg har et spørgsmål angående min datters middagslur og hendes søvnbehov i det hele taget. Min datter er nu lidt over to år, glad og med fart på. Det eneste problem, vi har med hende lige nu, er hendes søvn.

B-menneske?
Hun har egentlig altid kunne sove længe. Hvis vi ikke vækker hende i weekenden bliver den let 8 eller 8.30, og de lange morgener har vi virkelig nydt. Så morgener er ikke noget problem (Lige bortset fra i hverdagene, hvor hun skal tidligere op og derfor er lidt mere træt).

Men vi har generelt meget svært ved at få hende til at sove middagslur. Uanset om klokken er 11.30, 12 eller 13, så tager det meget lang tid at få hende til at falde i søvn. Når hun endelig sover, kan hun godt sove i omkring halvanden time.

Vi har også svært ved at få hende til at sove om aftenen. Omkring kl.19 virker hun træt, men hun falder alligevel først i søvn omkring kl. 21-22. 

Det er altså lang tid at bruge på at putte hende. (Hun har også en storesøster, så det er lidt problematisk at få til at hænge sammen).

Mine spørgsmål er derfor:

1) Får hun overhovedet nok søvn, hvis hun kun sover 9 timer om natten og 1½ time til middagslur? Hvor meget skal 2-årige normalt sove?

2) Kan vi begynde at annullere middagsluren allerede, så hun får 12 timers sammenhængende søvn om natten i stedet for kun 10½ time (9 timer om natten og 1,5 time til middag)? Vi har ind imellem annulleret luren i weekenden, og så bliver hun lidt træt ved 16-17 tiden og skal holdes kørende indtil sengetid.

3) Kan hun bare være B-menneske – altså at hun står sent op og sent i seng. Eller kan man ikke tale om A og B-mennekser, når det handler om børn? Og hvordan håndterer man lige et barn, der er B-menneske i en almindelig hverdag med 8-16 job?

Jeg håber, du kan hjælpe os lidt… for vi har lige nu ingen voksen-tid alene, og det er lidt anstrengende.

Mvh. A mummi

Kære A mummi

Hvor meget skal en 2-årig sove?
Når man søger i litteraturen er der forskellige forslag til, hvor meget en 2-årig har behov for at sove. Det ligger på omkring 12-13 timer i døgnet. Nogle børn sover lidt mere, andre lidt mindre. Jeres datter er en af dem, der ikke sover så meget. Hun lyder imidlertid til at trives, hun er glad og udvikler sig godt. Det er vigtige parametre, når man skal vurdere om børn får den søvn, de har behov for.

Hvornår stopper middagssøvnen?
De fleste børn har stadig brug for en middagslur, når de er 2 år. Beskrivelsen af din datter kunne tyde på, at hun stadig har behov for den, da hun ellers bliver træt ved 16-17 tiden, og det kræver en ekstra indsats af jer at holde hende “kørende” uden middagslur.

Mit umiddelbare bud er derfor, at jeres aktive datter med fart på kunne have glæde af en middagspause, hvor hun får mulighed for at ligge lidt og koble fra. Jeg kan høre, at det tager lang tid at få hende til at falde i søvn, men er det ikke ok, at hun ligger og kigger, småsnakker og synger lidt? Man kunne også lade hende høre afslappende musik/historie.

Omkring 3-års alderen begynder en del børn at springe middagsluren over. Nogle har dage, hvor de stadig har brug for den. Mange børn kommer ind i en form for mellemzone, hvor de ikke er trætte nok til en middagslur, men for trætte til at undvære. Måske middagspausen så kunne erstatte middagsluren.

Middagssøvnens indflydelse på nattesøvnen
Det er en udbredt opfattelse, at hvis børn ikke sover (så mange timer) til middag, sover de længere/bedre om natten. Det holder imidlertid ikke altid stik. Hvis barnet springer middagsluren over, eller får den afbrudt, kan det tværtimod medføre det modsatte, nemlig at barnet bliver så overtræt, at det bliver svært at få til at falde i søvn om aftenen. Børn, der får lov til at sove middagslur til de vågner, sover ofte også bedre om natten.

A- og B-mennesker
Det kunne godt tyde på, at din datter er det, man kalder et B-menneske. Det er jo en udbredt betegnelse om voksne med en trang til at være vågen sent ud på natten og som, hvis de får mulighed for det, sover længere næste dag. (Kilde: Wikipedia) Ifølge Wikipedia bruger B-mennesker ofte længere tid på at falde i søvn og/eller stå op. Jeg er ikke stødt på undersøgelser, hvor man bruger begreberne om børn. Da jeg startede som sundhedsplejerske, var der nogle, der brugte betegnelserne ”lærkebørn” og ”uglebørn”. Hvilket jo svarer til A- og B-mennesker.

Hvis din datter er B-menneske, og ikke har mulighed for at sove længe, er det endnu en grund til at forsøge sig med middagssøvn.

Hvordan får I jeres datter til at sove om aftenen?
Mange forældre stiller det spørgsmål. Søvnforskere anbefaler, at børn ikke ligger vågne i lang tid om aftenen. Det skal helst kun tage 10-15 minutter for jeres datter at falde i søvn. Og højst en halv time. I kan forsøge at bryde mønsteret ved at hun først kommer i seng, når hun rent faktisk kan sove. Hvis det er klokken 22, så læg hende kl.22 og ryk stille og roligt sovetiden 10-15 minutter tilbage over flere uger, indtil hun falder i søvn på et passende tidspunkt.

Vær også opmærksom på, at nogle børn bliver trætte på helt faste tidspunkter – og blot en halv time senere er de overtrætte og kan ikke falde i søvn.

I kan læse mere om børn og søvn her.

Held & lykke og rigtig god sommer!
Det er på denne tid af året, hvor det er godt at investere i mørklægningsgardiner:)

Mange hilsner
Charlotte Munch
Sundhedsplejerske

Læs flere besvarelser af Charlottte Munch