Har faderen ret til sit ufødte barn?

Kære Charlotte

Jeg er fortvivlet!

Min søn datede i foråret/sommeren 2012 en ung pige på 23 år. Forholdet var kun på kæresteplan, og hun var på p-piller, men oplyste min søn, at hun nu var gravid.

Min søn har fra den dag kun ønsket, at deres forhold ville blive mere seriøst og er helt klar til at være far, købe hus og skabe en familie. Hun valgte at sige, at hun ikke længere ønsker at se ham.

Det her er helt galt! Min søn har forsøgt ALT, men hun har simpelthen kidnappet hans ufødte barn. Min søn er yderst fornuftig, veluddannet og ansvarsfuld, og jeg kender ikke moderen. Jeg bliver ligeledes sat ud af spillet overfor mit barnebarn.

Det skal lige siges, at jeg er bosiddende i USA. Min søn bor i Danmark.

Hvad kan du vejlede/hjælpe os med? Dette er simpelthen for groft. Min søn har intet at sige i denne sag, og jeg tænker, om hun har sat ham op. Han er bund ulykkelig!

Venlig hilsen

En ulykkelig mor (og farmor?)


Svar

Mange tak for dit brev, hvori du udtrykker bekymring for din søn og relationen til den 23-årige pige, som er gravid med hans barn.

Jeg kan forstå på dit brev, at din søn gerne vil have et familieliv med den unge pige, som nu skal være mor til hans barn – men at hun ikke ønsker det samme som ham. Du skriver, at din søn har prøvet alt i den retning, men at den unge pige ikke længere ønsker at se ham.

Det fremgår ikke helt tydeligt for mig af dit brev, om den unge pige gennem sin afvisning af din søn også ’nægter’ din søn at være far for deres fælles barn nu og i fremtiden, eller om hendes ønske om ikke at se ham længere ’kun’ omhandler dem som par.

Hvis det første er tilfældet, tager ’sagen’ en drejning hen imod noget jura, som jeg ikke er ekspert i. Her vil jeg anbefale, at I sætter jer ind i din søns rettigheder som far eventuelt ved at læse lidt om faderskabssager på Statsforvaltningens hjemmeside.

Hjælp de unge mennesker til samarbejde

Hvis tilfældet er det, at den unge pige på nuværende tidspunkt ’blot’ afviser din søn som barnets far, fordi hun er forvirret og fortvivlet over hele situationen med at skulle være mor, og hvad alt det indebærer, vil jeg klart anbefale, at I griber det an på en mere lempelig måde end med jura og offentlige instanser. For med eller uden jura skal de to unge mennesker i mange år fremover være mor og far for et lille menneske, som har brug for deres samarbejde og evne til at tage de rigtige beslutninger for barnet. Ved at ty til jura nu og her, risikerer I at skabe en grobund for konflikter og magtkampe, som i de fleste tilfælde hverken gavner voksne eller børn.

Det lyder på mig som om din søn er parat og villig til at påtage sig rollen som far for sit barn, uafhængigt af om han har et forhold til barnets mor eller ej – det synes jeg er meget prisværdigt, og det håber jeg, at han vil holde fast i. Et barn har brug for både en far og en mor og det er et godt signal at sende, at han er 100% indstillet på det.

Hold fokus på barnet

Da der her er tale om et barn, som kommer til verden, når mor og far allerede er gået fra hinanden, vil din søn ikke automatisk få en naturlig hverdag med barnet helt fra starten. Da et så lille barn ydermere har behov for en fast og tæt tilknytning til sin primære omsorgsperson, som må være barnets mor, idet hun er barnets direkte livline, må din søn nok indstille sig på, at hans samvær med det helt lille nyfødte barn kun kan strækkes til at foregå hjemme hos moderen det første stykke tid. Der er simpelthen tale om, at et så lille barn de første par år er i gang med den helt grundlæggende udvikling af sin personlighed, sin evne til tilknytning samt tillid til verden, som ikke bør forstyrres ved, at man fjerner barnet fra sin primære omsorgsperson i særlig lang tid ad gangen.

Der er behov for, både fra moderen, men også fra din søns side, at holde sig for øje, hvad der er bedst for barnet og ikke for dem selv. Og selvom det kan føles uretfærdigt og ubarmhjertigt, at man som far ikke har mulighed for at være tæt på sit barn og få lov til at være den far, man gerne vil være, er det nødvendigt at flytte fokus fra uretfærdigheden til, hvad der er rigtigt for barnet.

Til gengæld kan din søn sagtens etablere et dybt og holdbart forhold til sit lille barn netop ved at besøge og være sammen med barnet så tit som muligt hos moderen. Han kan holde sit barn og skabe en forbindelse, som vil være naturlig for dem begge, idet de jo er biologisk forbundet. Han kan eventuelt køre barnet en tur i barnevognen, og han kan følge barnets udvikling på tæt hold. Efterhånden som barnet bliver større, vil det være helt naturligt for alle parter, at der etableres en samværsordning, hvor barnet kan begynde også at være hos sin far på de vilkår, som forældrene beslutter som værende bedst for barnet.

Med andre ord; det kræver samarbejde mellem forældrene og det kan din søn påtage sig et stort ansvar i at få etableret og opretholdt. Men det gøres gennem accept, forståelse, kærlighed og velvillighed – og ikke magt, slåskampe, intriger og modstand.

Så selvom moderen til barnet skulle ’kæmpe imod’ her fra starten eller forsøge at udelukke din søn fra samvær, skal din søn fortsat søge dialogen med hende og på en kærlig og venlig måde gøre hende opmærksom på, at han er en ansvarlig mand, som vil sit barn det bedste – og det bedste er, at han er en del af sit barns liv.

Lad tvivlen komme pigen til gode

Jeg har fuld forståelse for, at du som mor til din søn og farmor til det ufødte barn også har mange følelser i klemme i situationen her. Men til dig vil jeg også sige, hold fokus på barnet, og støt din søn i det fokus også.

Prøv at tage ’de omvendte’ briller på, af hvad du udtrykker lige nu. I stedet for at se på den unge pige som en kidnapper eller en pige, som har brugt din søn til at blive gravid, så se på hende som en ung og uerfaren pige, som famler i blinde i en vanskelig situation. Det er svært, det forstår jeg godt, når man føler sig magtesløs og er lidt i panik. Men vær bevidst om, at din søn har rettigheder som far, og at han sagtens kan få et skønt forhold til sit barn – både nu og på sigt. Det handler for jer om at holde fast i ansvarligheden og den gode dialog med moren.

Lad ikke følelser som uretfærdighed og afmagt styre jeres handlinger men gå forrest med den gode intention om samarbejdet og troen på, at far er en ligeså god far, som mor er en god mor. Hold fast i – også overfor moren – at et barn har brug for både mor og far. Det kan som sagt være vanskeligt i starten at få et tæt forhold til barnet, men det skyldes barnets alder og tilknytning til moren – det er nødvendigt at acceptere det og være tålmodig.

Hvis der på nogen måde er noget, jeg kan hjælpe din søn med i denne situation, er han velkommen til at kontakte mig.

Med ønske om alt det bedste for jer alle sammen.

Charlotte Berg, skilmisse coach

www.profilcoaching.dk 

Se Charlottes brevkasse her

Besvaret 06.11.2012