Din søgning gav:

 

Gravid og toxoplasmose - er nervøs for at blive smittet

Spørgsmål

21. november 2012

Hej

Jeg er sindssygt bekymret for at blive smittet med haresyge/toxoplasmose under min graviditet.

Min læge har taget en test og fundet ud af, at jeg ikke har haft det. Så nu føler jeg faktisk, at jeg skal passe ekstra godt på. Kan ikke klare tanken om, at der skulle ske noget skadeligt med mit barn.

Jeg har ikke selv kat, men vi har naboer, der har det. Jeg tilbereder ikke råt kød, det overlader jeg til min mand. Jeg skyller grønt og frugt. Og jeg følger i det hele taget anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen, men jeg føler mig lidt på bar bund i forhold til det.

Jeg er så nervøs, at jeg føler, at det tager glæden fra graviditeten - og det gør mig ked af det..... Har du et godt råd eller nogle tanker, der kan hjælpe mig?

Med venlig hilsen
Karen

Svar

Kære Karen

Tillykke med din graviditet. Det er super spændende med det lille liv, der vokser i din mave. En graviditet byder på mange glæder og lykkelige forventninger, men med forældreskabet kommer desværre også en masse bekymringer. Det er helt naturligt, og dem har vi alle haft. Ikke kun ved den første graviditet.

Du har ikke større risiko
Da jeg var gravid med nummer to, undlod jeg selv at passe naboens kat. Jeg vidste nemlig ikke, om jeg havde haft toxoplasmose - eller haresyge, som det også kaldes. Jeg havde det derfor bedst med at min mand gjorde det. I dag - nogle år senere - ved jeg, at gravide der har kat, ikke har større risiko for at blive smittet med toxoplasmose, end dem der ikke har. Det betyder, at du faktisk ikke behøver bekymre dig særligt over, om du bliver smittet af naboens kat, hvis du blot holder dig fra dens kattebakke.

Harmløs sygdom - som regel
Som du sikkert har læst er toxoplasmose en infektion, som skyldes smitte med parasitten Toxoplasma gondii. Cirka 27 % af danske gravide har tidligere haft sygdommen og er dermed immune, hvis de skulle blive udsat for smitte, mens de er gravide. Tallet viser, at du altså er langtfra den eneste, der ikke har haft sygdommen. Sygdommen er oftest ganske harmløs og giver ikke anledning til symptomer. Hos andre ses hævede lymfeknuder og let feber.

Meget få bliver smittet
Når du er særligt bekymret under din graviditet, er det jo fordi, hvis en gravid kvinde får sygdommen for første gang, kan smitten overføres til fosteret. Dette kan give anledning til nethindebetændelse og forkalkninger i hjernen hos barnet. Jeg kan berolige dig med, at kun et meget lille antal børn smittes under livet i livmoderen. Der fødes kun omkring 12 børn om året med toxoplasmose, og kun ét barn får alvorlige følger af dette. ( Nu tænker du sikkert at det ene barn kunne være dit, men ud af cirka 58.000 fødsler årligt er det højst usandsynligt).

Normalt tester man ikke
Jeg undrer mig over, at du overhovedet er blevet testet for toxoplasmose, da dette normalt ikke anbefales, uden at den gravide har symptomer på at have sygdommen, og her er det endda kun i samråd med en fødselslæge (obstetriker). Disse retningslinier skyldes sandsynligvis, at det er sjældent, at kvinder smittes i graviditeten, og at der skulle testes mange gravide årligt, som ville bekymre sig unødigt, hvis alle med en smule feber skulle have taget en test.

Sådan undgår du smitte
Hovedsmittekilderne herhjemme er kattedyrs afføring og råt kød. Sundhedsstyrelsen har derfor udarbejdet følgende forebyggende råd til gravide:

 • vask hænder efter berøring af råt kød og grønsager, samt efter havearbejde og kontakt med sandkasse
 • vask frugt og grønt grundigt
 • undgå at spise kød, der ikke er gennemstegt eller kogt, og undlad at smage på rå fars
 • undgå rå mælk (upasteuriseret)
 • lad en anden tømme kattebakken, hvis der er kat i hjemmet. Hvis det ikke er muligt, bør den gravide benytte engangshandsker ved arbejdet og skolde kattebakken hver dag.
 • undgå at flå og håndtere harer og andre dyr. Du behøver derfor ikke helt undgå tilberedningen af det rå kød, men hvis du har det bedst med at din mand former hakkedrengene, så lad ham endelig gøre det. 

Igennem din graviditet er det vigtigt, at du lytter til dine bekymringer, men de skal bestemt ikke have lov til at tage glæden for graviditeten fra dig. Tænk på, at du i dit liv indtil videre ikke har været smittet. Så hvis du lever som hidtil og tilmed følger ovenstående råd, har du gjort det bedste for dig og dit ufødte barn.

Tro på dig selv
I dagens samfund bombarderes sunde og raske gravide med informationer om risici, som kan give anledning til en masse bekymringer. Det er ærgerligt, da de fleste aldrig vil få komplikationer i deres graviditet. Når en bekymring begynder at fylde for meget, så prøv at sige til dig selv "Jeg er sund og min krop ved hvad den skal gøre". Det lyder dumt de første gange, men jeg kan garantere dig for, at det virker!

Husk at en graviditet i langt de fleste tilfælde er en naturlig proces, som fører til fødslen af en rask baby - født af en sund kvinde. Jeg ønsker dig en fortsat god graviditet!

De bedste hilsener
Jordemoder Camilla

Læs mere om Camilla her


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
24/11Pålæg 6 +Maj 2018
24/11Pålæg 6 +November 2018
15/11Pigen er nu 14 år, daAugust 2003
2/11Hvor gammel er din pige? HvisAugust 2003
28/10Tag fri med lidt gamingAugust 2003
28/10Eller fortæl dem en jokeAugust 2003
28/10Prøv at give dem en bamseAugust 2003
26/10Børn med ADHD og cannabisolieApril 2003
19/10Re: Re: Re: Re: Re: Idéer til dåbsgave?Juli 2004
18/10Alt Om Børn | Rasmus Klump sengetøjMarts 2006
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
10/12EfterfødselstræningOrdet er frit
8/12Hvad er en fair pris for en hundeforsikring?Ordet er frit
8/12Uheldig oplevelse på flyrejse - skal jeg søge...Ordet er frit
8/12Nyt NaturBingo DomæneLivet med børn
5/12Kendte engang en mand der hedNavne
5/12Når man er tvangsindlæg tilNavne
5/12Tænker også at I har det heleOrdet er frit
30/11Man går nok aldirg helt gal iLivet med børn
29/11PuslebordLivet med børn
29/11Vi har...Ordet er frit
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...
Jeg er bange for en indbretning
Familierådgiver Hej GitteEfter min papdatter på 11 år sagde, at min mand og jeg skældt...
Når far skal være væk
Sundhedsplejerske Hej.Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, og hvad der er bedst for vores 2...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

 • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
 • Ferie
 • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
 • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
 • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce