Din søgning gav:

 

"Gravid og i tvivl"

Spørgsmål

1. april 2014

Hej,

Jeg har for nylig fundet ud af, at jeg er gravid og er netop gået ind i uge 6. Det er derfor stadig meget nyt for både mig og min kæreste og det kom bag på os begge, at det skete nu. 

Vi havde snakket om, at skulle begynde at prøve i løbet af sommeren i år, da vi rigtig gerne vil have et barn. 

Skiftevis grædefærdig og forelsket
Men efter jeg har fundet ud af, at jeg er gravid vælter følelserne og tvivlen ned over mig. Jeg har både følt mig super glad og helt forelskelsesagtig - men nogle dage, som for eksempel i dag, er jeg helt grædefærdig og tvivler på, om jeg overhovedet vil have barnet. Jeg har tusinde tanker inde i hovedet, er bange for om et barn vil stoppe min karriere, om mit parforhold kan holde til det, om jeg er disponeret for at få en fødselsdepression, om jeg vil fortryde det.
Og i den anden grøft tænker jeg, at jeg er 31 år, og jeg burde være lykkelig for at være gravid, at jeg aldrig før har tvivlet på, at jeg ville have børn, at jeg elsker børn, og at jeg har fundet manden, jeg gerne vil have dem med. 

Nødvendigt med en psykolog?
Jeg er dybt fortvivlet og forvirret, og synes de "dårlige dage" er rigtig slemme og næsten depressionsagtige. Er der noget jeg kan gøre, for at mindske panikken? Jeg har endnu kun fortalt en veninde om min graviditet, og det hjælper lidt at tale med hende. Tror du en psykolog er nødvendig i mit tilfælde?

Mvh. Mia

Svar

Hej Mia,

Tak for dit modige spørgsmål! Jeg har nummereret mine svar for at lette overblikket, men også for at anskueliggøre hvor mange retninger en kommende mors overvejelser går i, når hun forbereder sig på en ny livsfase.

1) Modigt emne
Det er en modig og vigtig del af det at blive forældre, du sætter fokus på med dit spørgsmål.  Der er et stort tabu forbundet med negative eller tvivlende følelser i forbindelse med graviditet og forældreskab. Alle tvivler på et eller andet tidspunkt; på beslutningen, på egne evner eller på fremtiden. Jeg er sikker på, at der kan blive løsnet op for tvivlen, hvis vi taler åbent om den, og erkender at vi er mennesker, der ikke altid er 100% sikre i vores valg.

2) Det er meget nyt for jer
I dagens samfund er vi vant til at kunne kontrollere alt i tilværelsen. Vi er blevet forberedt på, at vi har alle muligheder, og det er op til os selv at vælge. Nu er du blevet gravid lidt før du og din kæreste havde planlagt det, og det kommer bag på jer, at en så stor beslutning er blevet bestemt for jer og ikke af jer. Jeg tror, at børn vælger deres forældre - og jeres barn valgte jer nu. Det er stadig meget nyt for jer.

Som gravid kvinde skal du igennem både en fysisk og en psykisk forberedelse, som du allerede kan mærke nu. Nogle dage er glade og forventningsfulde, imens andre er svære og indadvendte. Som du skriver, så kan det hjælpe at tale med nogen om det, når de bekymrede tanker overtager. Taler du og din kæreste åbent om situationen? Ellers er det en god ide at bringe det op med ham.

Det tager tid at indstille sig på at skulle være forældre, og det er en udvikling I skal igennem sammen. Den hormonelle påvirkning er det dog kun dig, der kommer til at mærke, og der vil du opleve, at du kan komme til at reagere helt anderledes, end du plejer. For eksempel kunne jeg ikke holde til at høre- eller se film om børn, der har det dårligt. Det startede i min første graviditet, og er blevet værre med de to næste.

3) Parforhold
Du skriver, at du har fundet manden, du gerne vil have børn med, og at I har haft planer om at lave en baby til sommer. Større garantier er der desværre ikke. Vi ved aldrig, om et parforhold varer hele livet. Det er en udfordring for et parforhold at få børn men heldigvis oftest en endnu større glæde. I kan forberede jer bedst muligt og tale overvejelser om jeres fremtidige liv med barn godt igennem. Jeres barn er et kærlighedsbarn, og det er da den bedste forudsætning.

4) Karriere
Mange forventer og tror, at de vil have lyst til at leve det samme liv med børn, som de gjorde uden børn. Det er der også nogen, der gør, men prioriteterne ændrer sig dog helt naturligt. Så jeg ville ikke være bekymret i forhold til din karriere. Et barn giver en ekstra dimension, som ikke behøver at være en konkurrence til en karriere, fordi det er på et andet plan. Derfor kan du stadig have mål og ambitioner. 

5) Tankemylder 
Det er helt normalt, at du gerne vil kunne forudsige, hvad fremtiden vil bringe for jeres familie. Jeg tror ikke, du er særligt disponeret for noget særligt, andet end at du gerne vil det bedste for dig, din kæreste og jeres barn. Jeg tænker, at du vil have gavn af at gå til noget fødsels- og familieforberedelse, hvor der dels er noget kropsligt, og dels en gennemgang af den udvikling I skal igennem i forbindelse med graviditet, fødsel og som den nye familie. Det er bedst, at du selv prøver at søge frem til - evt. på internettet - hvad der findes i dit område og ser, hvad der passer til dit temperament.

6) Fortrydelsesret?
Jeg har aldrig mødt nogen, der har fortrudt de børn, de har fået. Men jeg har mødt nogen, der har fortrudt de børn, de ikke fik, og nogen der har fortrudt, at de arbejdede for meget, imens de havde børn :-)

7) Psykolog
Jeg er af den overbevisning, at alle kunne have godt af at give sig selv den pleje af den indre verden, som en psykolog kan være. Det kan hjælpe at vende sine tanker med sin nære familie eller venner, men der kan være områder, man ikke har lyst til at berøre med dem, som en psykolog eller terapeut kan hjælpe med at ordne. Det er en gave at føle, at man udvikler sig på områder, der kan være fastlåste i de samme tankemønstre. Det vil en psykolog kunne hjælpe dig med. Så jeg kan klart anbefale psykologsamtaler -  ikke fordi der er noget galt i at være nedtrykt en gang imellem, men nærmere som en forberedelse og udviklingsmulighed for dig som kvinde og kommende mor.

8) Panik ej!
Jeg læser i dit brev, at du er blevet helt overrumplet af det lille spirende liv i din mave. Det kan jeg godt forstå, for det er en stor omvæltning at gå fra to til tre. Jeg tror, du har brug for mere tid til at lade det bundfælde sig. Derefter kan du bruge din nye situation til at udvikle dig. Du skal til en lægesamtale som det første i løbet af de næste par uger. Måske kan det hjælpe dig at tale lidt med en fagperson.

Vi har mødt mange førstegangs-gravide og kan genkende de problemstillinger I kommer med.
Og ellers skriv igen! Du kan også skrive i min PLUS-debat, hvis du er/bliver PLUS-medlem. Her kan du skrive lige så mange indlæg, du har lyst til - og jeg svarer gerne på dem alle sammen! 

Jeg ønsker dig en god graviditet med de op- og nedture, der er i den.

De bedste hilsener Camilla

Stil et spørgsmål til Camilla Härtel, Jordemoder, i brevkassen

Læs alle Camilla Härtels besvarelser her


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
24/11Pålæg 6 +Maj 2018
24/11Pålæg 6 +November 2018
15/11Pigen er nu 14 år, daAugust 2003
2/11Hvor gammel er din pige? HvisAugust 2003
28/10Tag fri med lidt gamingAugust 2003
28/10Eller fortæl dem en jokeAugust 2003
28/10Prøv at give dem en bamseAugust 2003
26/10Børn med ADHD og cannabisolieApril 2003
19/10Re: Re: Re: Re: Re: Idéer til dåbsgave?Juli 2004
18/10Alt Om Børn | Rasmus Klump sengetøjMarts 2006
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...
Jeg er bange for en indbretning
Familierådgiver Hej GitteEfter min papdatter på 11 år sagde, at min mand og jeg skældt...
Når far skal være væk
Sundhedsplejerske Hej.Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, og hvad der er bedst for vores 2...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce