Gravid med kæmpe blødninger

1. april 2014

Hej, 

Jeg håber du får mulighed for at besvare mit brev, da jeg virkelig mangler information og svar på mit spørgsmål.

Kæmpe blødning fra uge 12
Jeg er 31 år gravid i uge 16 med mit andet barn og har i forvejen en dreng fra 2008.

I uge 12 oplevede jeg første gang i min graviditet en lille frisk blødning. Jeg blev selvfølgelig meget forskrækket, men jeg blev scannet, og alt så fint ud. Ugen efter var jeg til nakkefoldsscanning, hvor jeg oplyste om min blødning, men alt så fortsat fint ud. Dagen efter nakkefoldsscanningen vågnede jeg om morgenen med en kæmpe blødning svarende til menstruations blødning. Jeg blev igen scannet, og alt så fint ud.

Nu er jeg i uge 16, og jeg har stort set blødt lige siden uge 12.
Når jeg læser om “normale” blødninger i graviditeten, virker det som om, de foregår langt tidligere i graviditeten, og at de  plejer at aftage omkring uge 12. Dog er det her mine blødninger startede. Er det normalt?

Brød sammen i gråd
Ved mine 2 “akutscanninger” virkede det til, at de kun kiggede efter hjertelyd hos fostret, og at der ellers ikke blev kigget efter andet. Scanningerne tog under 1 minut hver gang.

Jeg var hos jordemoder første gang i fredags, hvor jeg fortalte om mine vedvarende blødninger og min angst for, hvad der dog kan være galt. Faktisk brød jeg helt sammen i gråd, da de blødninger gør, at jeg slet ikke tør glæde mig i denne graviditet.

Ingen ekstra kontrol
Jeg er på ingen måde blevet oplyst om årsag til blødningerne eller i det mindste blevet tilbudt en ekstra kontrol tid til undersøgelse eller scanning.

Jeg synes bare, det føles så forkert at bløde så kraftigt, og så blive sendt hjem uden opfølgende kontrol eller information om hvordan jeg skal forholde mig. Min jordemoder undersøgte ikke mig eller min mave, og hun ville først se mig igen i uge 28. Jeg skal først til gennemscanning i uge 20.

Bør der ikke være en slags opfølgning eller en ekstra grundig scanning ovenpå sådan er forløb?
Og jeg bløder stadig, så jeg er da også bekymrer for min blodprocent, hvis det fortsætter.
Hvad er egentlig normal procedure i sådan en situation?

Hilsen den MEGET bekymrede mor til forhåbentlig en lille ny

 


Svar

Hej meget bekymrede mor

Jeg kan sørme godt forstå din bekymring! Jeg kan ikke svare dig på normal procedure i din situation, for det er ikke normalt at bløde kontinuerligt igennem flere uger i andet trimester af graviditeten. Dermed ikke sagt, at det ikke kan være ganske ufarligt.

Jeg kan kun gisne om, hvorfor du ikke er blevet undersøgt ordentligt og ikke har fået de forklaringer, du har brug for. Det kan være, at det er fordi du er så tidligt i graviditeten, at der ikke er en egentlig behandling, hvis det er en truende abort. Men det forklarer jo ikke, hvorfor du ikke bliver hørt eller undersøgt.

Det kan blødninger betyde
Jeg har mødt kvinder, der har haft deres menstruation hver måned i hele deres graviditet. Jeg har også mødt kvinder, der har pletblødt igennem flere uger, uden at det har en betydning. Som du sikkert har undersøgt, kan blødninger i den tidlige graviditet skyldes forskellige tilstande som slimhindebristninger i skeden, polypper, truende abort, delvis løsning af moderkagen, infektion eller livmoderhalskræft. Nogle af tingene er ganske ufarlige, mens andre er mere alvorlige.

Insister på en henvisning
Du har brug for at vide, hvorfor du bløder, og du skal have foretaget en gynækologisk undersøgelse til en start. Jeg vil derfor råde dig til at ringe til din egen læge, og fortælle det, du har skrevet til mig. Så kan lægen beslutte, om du skal komme derhen, eller om du skal henvises til undersøgelse på dit fødested. 

Der er to ting som din læge bør være opmærksom på, når du bliver undersøgt: 

  • Dels det lille liv du bærer, og som du bekymrer dig for. 
  • Dels om du har en eller anden harmløs eller eventuelt mere alvorlig sygdom, der giver de blødninger, du beskriver. 

Du skal tages alvorligt!
Jeg kan desværre ikke give en god forklaring på skrift, før der er blevet lavet en grundig undersøgelse af dig og din graviditet. Men jeg har lyst til at give dig et stort KRAM, for du har brug for, at der er nogen, der hører din bekymring og tager den alvorligt, så du ikke skal gå alene og være bange for, om der er noget, der ikke er, som det skal være med dig eller dit barn.

Jeg håber, du bliver hørt hos din læge – og skriv meget gerne til mig om det videre forløb. Det kan du gøre ved at sende en mail til redaktionen på redaktion@altomboern.dk. De sender den så videre til mig. Eller du kan blive PLUS-medlem og skrive alle de indlæg, du har lyst til i min debat. Jeg svarer med glæde på dem alle sammen 🙂

De bedste hilsener Camilla

Stil et spørgsmål til Camilla Härtel, Jordemoder, i brevkassen

Læs alle Camilla Härtels besvarelser her 

Besvaret 01.04.2014