Gravid: “Hvorfor mærker jeg ikke baby”

Hej Camilla.

Jeg er gravid – 16 uger henne og 30 år. Jeg føler mig ret utryg lige nu. Min mave har længe været spændt og har en fin baby-bule allerede.

Den sidste uges tid har jeg haft en del menstruationsagtige smerter i mit underliv og knap så mange spændinger, som jeg ellers har haft… De sidste par dage har maven virket knap så “rund”. Jeg har haft min nakkefoldsscanning, som var fin, hvor blob viftede med arme og ben og så fin ud. I sidste uge var jeg til mit første jordemoderbesøg, hvor jeg havde forventet mere, end udleveringen af en bog og brochurer.

Jeg følte at jeg gik derfra lidt utryg med ubesvarede spørgsmål. Kan det være rigtigt, at man skal gå fra 13. -20. uge uden, at få et enkelt livstegn fra baby? (Havde ventet, at skulle høre hjertelyd) Er det normalt at føle sig lidt tom, og have den slags smerter, uden at der er noget galt? (Jeg har ikke blødt). Jeg håber, det bare er mig, der er lidt nervøs pga hormoner?

Mvh Elisabeth


Svar

Hej Elisabeth,

tak fordi du skriver til mig. Jeg vil allerførst sende dig et stort kram. Alt, hvad du beskriver, lyder fint og normalt og du har fået en stor portion mor-bekymring foræret fra graviditetens start, kan jeg høre.

Jeg tror at såvel den spændthed og de menstruationssmerter, du beskriver, er ligamentsmerter som er helt normale. Det er et udtryk for, at livmoderen vokser og at de ligamenter. som holder livmoderen på plads strækker sig. Så disse gener kan være dem der giver dig vished om at din graviditet går som den skal. Du mærker nu, at maven ikke er helt så “spændt”, det er nok fordi ligamenterne har vænnet sig til at skulle strække sig. Senere i graviditeten kan du opleve at få plukkeveer. Nogle gravide mærker dem, mens andre ikke lægger mærke til dem.

Plukkeveer er helt normale og er en sammentrækning i livmodermuskulaturen, der øver sig i at lave rigtige veer. De gør ikke ondt, men kan være generende. Forskellen og der, hvor man kan kende plukkeveer fra fødeveer, er, at fødeveer er mere smertefulde og at fødeveer er regelmæssige. Det vil sige, at de kommer med et bestemt interval. Oplever man, at man får regelmæssige veer tidligt i graviditeten eller, at livmoderen føles spændt hele tiden, skal man kontakte sin jordemoder eller sit fødested.

Så meget skal du mærke baby

Fra ca. 20. uge kan mange førstegangsfødende mærke små bobler i maven, når barnet sparker (nogle før uge 20 og andre efter). Man skal først mærke liv hver dag fra 26. graviditetsuge. Det er blevet procedure på mange fødesteder ikke, at lytte hjertelyd ved første jordemoderkonsultation. Måske fordi det kan være svært, at finde hjertelyden i den tidlige graviditet og måske fordi det sparer tid.

Jeg har oplevet mange gravide, der bliver skuffede, fordi det kan være beroligende for dem, lige at høre hjertet slår, som det skal, når det ikke er så tydeligt endnu, at man er gravid. Hvis du igen føler, at du sidder med spørgsmål eller at du føler dig utryg over noget, så vil jeg råde dig til, at sige det højt til din jordemoder. De fleste vil gøre, hvad de kan, for at give dig en god forklaring på det, der bekymrer dig, eller lytte til hjertelyd, når det er det, du har mest brug for.

Derfor er forberedelse vigtig

Svangre og fødselsomsorgen er pt. skåret ind til det allermest nødvendige. Derfor er mit bedste råd til nye gravide, at de selv må gøre en indsats for, at blive oplyst og forberede sig grundigt til deres graviditet og fødsel.

Hvis der er “kendt” jordemoder på dit fødested, så bed om at komme hos en af dem. Der bliver man fulgt af en lille gruppe jordemødre (ideelt set to) og én af dem kommer til fødslen. Man kan også vælge at føde hjemme, i Region Sjælland bliver man ligeledes fulgt af to jordemødre i deres hjemmefødselsordning. Det giver stor tryghed, at blive fortrolig med få jordemødre og vide, hvem der kommer til fødslen. Ellers er mine råd: -Lån bøger på biblioteket om graviditet, fødsel og det nyfødte barn.

Der er også flere apps til mobilen, som løbende holder den gravide opdateret med hvad hun kan forvente i den pågældende uge. Jeg kender ikke kvaliteten af dem, men gå efter nogle, du får anbefalet eller, som er udarbejdet af jordemødre. -Gå til fødselsforberedelse som både inddrager krop og teori. Graviditetsyoga er rigtigt godt, men der findes også andre metoder. Det vigtige er, at man mærker sin gravide krop og indstiller sig på den forandring den gennemgår i både graviditet og fødsel. Det er godt, hvis partneren også kommer med til en del af forberedelsen.

Hvis pengepungen er til det, er det også en god ide at gå til en privat jordemoder. Her vil man, typisk få et forløb i graviditeten og hvis man vælger det til også i fødsel og barsel. En privat jordemoder har meget bedre tid, til at få taget de vigtige samtaler, om det der kan bekymre den enkelte kommende mor. En god forberedelse er det bedste, man kan bruge penge på, inden man modtager et nyt lille menneske i sit liv, så kan barnevognen og tøjet sagtens være brugt.

Jeg håber, at du kan bruge mit svar og at du kan finde nogen, der kan være dig til hjælp, når og hvis du føler dig utryg fra tid til anden. Det er sikkert og vist, at der med moderskabet kommer en stor sæk bekymringer. Det skal der gøre, men de skal ikke blive det overskyggende og derfor er det vigtigt, at få talt ordentligt med en jordemoder, der har tid til at lytte og give dig den hjælp, du har brug for. Det er individuelt og derfor er det godt, at du mærker efter, hvornår behovet opstår.

God graviditet!

Dbh Camilla

kvindeogkrop.dk

Besvaret 20.03.2016