Din søgning gav:

 

Fra enebarn til storesøster

Spørgsmål

01. juni 2011

Hej Charlotte

Hvordan kan vi bedst muligt forberede vores tre årige datter på, at hun skal være storesøster? Og har du nogle gode råd til hvordan vi gør det hele, efter den lille ny er kommet til verden?

Jeg er halvvejs i graviditeten, og vi har endnu ikke fortalt, at hun skal være storesøster. Vi synes, vi vil vente, til maven ikke rigtig kan ignoreres, og man tydeligt kan mærke, at der ligger en derinde og mosler rundt.

Med venlig hilsen

Anne

Svar

Kære Anne

Tillykke med din graviditet, og at din datter skal være storesøster!
Forholdet mellem søskende er noget helt særligt, da de jo deler samme barndom og det tit er den længste relation, vi kommer til at være i. Børn lærer utroligt meget af at være søskende, det giver dem blandt andet mulighed for at træne sociale færdigheder, så som at kunne samarbejde, udvise omsorg og at kunne håndtere konflikter. Mange søskende udvikler et unikt sammenhold, der varer hele livet.

Forberedelse til at skulle være storesøster
Ofte vælger forældre, ligesom jer, at vente med at indvie barnet i den forestående begivenhed indtil et stykke henne i graviditeten, da det kan være svært for mindre børn at forholde sig til noget, som ikke er synligt. I kan nok ikke holde det skjult for hende ret meget længere, da du snart er halvvejs i din graviditet og jeres omverden jo også vil kommentere det.

Snak med hende om babyen, der ligger inde i maven og lad hende mærke, når den senere begynder at sparke. Hvis I har venner/familiemedlemmer, der har fået nummer 2, så brug dem som eksempel. I kan også vise hende fotos og fortælle historier, fra da hun selv var nyfødt og bruge dem som udgangspunkt for at snakke om den lille ny.

Læs for hende. Der findes en række gode børnebøger til hendes alder, der beskriver, hvordan det er at blive storesøster. 3-årige elsker at få læst historie og vil ofte høre de samme igen og igen. Børnebøgerne kan også give anledning til at forberede hende på, at du er på hospitalet i forbindelse med fødslen.

Inddrag hende i de praktiske forberedelser i det omfang, hun selv viser interesse. Det kan være indkøb af ting til babyen, finde babytøj frem og lægge det til rette, rede den lilles seng osv.

Reaktioner på at blive storesøster
”Det er min lillesøster(bror)!”, hvor ofte har man ikke hørt den sætning? Stoltheden er ikke til at tage fejl af hos hende, der er blevet ”den store”.
Børn reagerer forskelligt på familieforøgelse og forskellige reaktioner kan komme og gå. Nogle børn kan begynde at bøvle med søvnen, andre begynder at ”lege baby” og vil måske bæres og taler babysprog. Jeres datter vil nok have brug for tid og tålmodighed til at vænne sig til en ny identitet og rolle som storesøster.

Nogle børn bliver ramt af ambivalente følelser for samtidig med stoltheden og glæden over det nye familiemedlem, kan der også dukke jalousi op, da hun jo pludselig skal dele jeres tid og opmærksomhed med det lille nye barn. Det er helt naturligt, hvis hun indimellem bliver vred og irriteret over, at den lille nogen gange stjæler for meget af jeres opmærksomhed. Dybest set handler det for hende om at sikre sig, at I holder af hende, uanset den lille ny. Samtidig med at hun også er i den alder, hvor hun afprøver sin selvstændighed.

Hvordan I kan hjælpe hende, når den lille er kommet
Find tidspunkter, hvor hun kommer i centrum. Det kan være med jer begge to, mens den lille sover, eller at hun laver en aktivitet med den ene af jer. Prøv at bibeholde så mange som muligt af jeres gamle rutiner og aktiviteter, som for eksempel at gå på legepladsen, lave mad sammen og læse godnathistorie.

Inddrag hende i samværet og pasningen af den lille i det omfang det kan lade sig gøre, og hun selv viser interesse for det. Selvom babyen de første par måneder ikke er den store legekammerat, vil jeres datter ret hurtigt opdage, at den lille har øje for hende og opmærksomhed rettet mod hende. Her kan I som forældre hjælpe hende med, hvordan hun får kontakt med den lille og lære hende at forstå babyens reaktioner.

Snak eventuelt med jeres gæster om, at de ikke glemmer den store midt i hurlumhejet om den lille ny. Bedsteforældre er ofte en stor hjælp og aflastning, når der kommer familieforøgelse.

Bevar en så normal hverdag som mulig og til denne hører også dagligdagen i børnehaven. Enkelte forældre vælger at tage deres store børn ud af daginstitution, men det kan nemt blive ensomt for hende ikke at have jævnaldrende at lege med og svært for dig at få hvilet. For din datter kan barselsperioden måske blive en luksusperiode, hvor hun kan få lov til at vågne af sig selv og spise lang morgenmad og indimellem blive hentet tidligt.

Til allersidst vil jeg anbefale jer at undlade for mange nye rutiner og arrangementer i starten, når I er blevet 4. Brug energien på at få jeres nye familie til at fungere.   

Håber I har fået lidt inspiration til at tackle familieforøgelsen.
Jeg ønsker jer rigtig meget held & lykke med det!

De bedste hilsner
Charlotte Munch
Sundhedsplejerske

Læs mere:
7 gode råd mod søskendejalousi
Hvilken aldersforskel er bedst mellem søskende?
Søskende eller enebarn - hvad er bedst?


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
15/1Tag til SverigeFebruar 2008
7/1Måske kan denne guide hjælpeMaj 2016
29/12BarnedåbJuli 2004
22/12Eller var det ikke dem du menteSeptember 2017
24/11Pålæg 6 +Maj 2018
24/11Pålæg 6 +November 2018
15/11Pigen er nu 14 år, daAugust 2003
2/11Hvor gammel er din pige? HvisAugust 2003
28/10Tag fri med lidt gamingAugust 2003
28/10Eller fortæl dem en jokeAugust 2003
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
19/1Fotograf søger model til graviditetesbilleder Ordet er frit
16/1Hjælp!Livet med børn
10/1Symptomer på graviditetGraviditet
9/1Test personerGraviditet
8/1Salt og peberOrdet er frit
5/1Vi prøver - men hvor meget?Snart gravid
24/12Sejt!Ordet er frit
20/12baby vinterskoOrdet er frit
17/12DR2 søger medvirkende til program om søskendeOrdet er frit
10/12EfterfødselstræningOrdet er frit
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Skilsmissebarn: Hvor svær må skiftedagen være?
Familierådgiver Kære GitteJeg skriver ind i ønsket om en vurdering om en lettere kompl...
Kan en efterfødselsreaktion være fysisk?
Jordemoder Hej CamillaJeg skriver, fordi jeg er i tvivl om, om de symptomer jeg o...
Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce