Er små børn mindre kræsne?

Hej Jane

Jeg har hørt et sted, at små børn er mindre kræsne – og at man derfor skal bombardere dem med smagsindtryk, så man undgår, at de bliver kræsne senere hen. Men er der nogle perioder, hvor de er mere modtagelige for mad end andre? Og hvornår er det cirka?

Ved du, om nogen børn er født kræsne – eller om det er noget, vi forældre gør dem til?

Kh Pia


Svar

Kære Pia

Den danske forsker, Helene Hausner, har netop i år afsluttet et stort forskningsprojekt omkring, hvad spædbørn kan smage, og hvordan man kan hjælpe sine børn til at synes om flere forskellige smage.

Hendes forskning har vist, at barnet, allerede når det ligger i moderens mave, kan smage både sødt og surt. Derfor er det vigtigt, at man allerede i sin graviditet er opmærksom på, at spise varieret og gerne også spise krydret og stærk mad. Det vænner nemlig barnet til forskellige smage og dufte.

Din baby smager
Hvis man ammer har man den fordel, at spædbarnet kan dufte mange af de ting man spiser specielt grøntsager, slik og krydderier. Man kan altså allerede her præge og udvikle barnets smagssans. 

Barnet 0-2 år
Har man allerede er passeret dette stadie, fordi man har ældre børn, skal man ikke fortvivle. Meget tyder på, at jo flere forskellige ting man kan få sit barn til at spise og smage indtil barnet når 1½-2 års alderen, desto lettere bliver det at få dem til forsat at spise varieret. Tilbyd barnet alle slags grøntsager inden det fylder et år. Den kræsne periode, starter ofte allerede i 2 års alderen.

Start tidligt på overgangskost
Hvornår et barn er modtageligt for at smage ny mad varierer selvfølgelig fra barn til barn. Det lader til, at perioden omkring 5-7 måneders alderen er et rigtig godt tidspunkt at starte på.

Mange vil opleve, at barnet, hvis man venter for længe med at starte på overgangskost, vil have rigtig svært ved at lære at spise almindelig mad. Det kræver en motorisk udvikling af barnets tunge at kunne gå fra at sutte til at tygge mad. Specielt omkring 4-6 måneders alderen er barnet klar til at tage denne udfordring op. Derfor er det vigtigt ikke at forpasse denne mulighed.

Større børn
Er dit barn allerede ældre end 1½ – 2 år er her andre gode råd til at undgå kræsne børn:

  • Sørg for at der er en god stemning omkring bordet. Måltidet er en social aktivitet, så det er en god idé at spise samme.
  • Børns appetit er svingende, det er ikke altid, at de spiser samme mængder. Det er vigtigt, at de selv får lov at regulere deres mæthedsfornemmelse, så acceptér, når de siger stop.
  • Undgå at give særforplejning; barnet skal spise det samme som jer andre. Det er en god idé at have nogle af barnets favoritter på menuen et par gange om ugen.
  • Vent med at introducere slik, kage og dessert til efter, der er spist aftensmad. Så kan I bedre vurdere, om I synes barnet har spist nok af den gode mad, inden sukker-showet starter.

Det kan tage lang tid at ændre barnets spisevaner, så hav tålmodighed, og server den samme madvare flere gange. Det kræver minimum 10 smagsprøver, før barnet har vænnet sig til en ny smag.

Kræsenhed – er det forældrenes skyld?
Man kan ikke direkte sige, at forældrene gør barnet kræsent. Men som forældre kan vi i hvert fald hjælpe vores børn (og spare os selv for en masse konflikter) ved tidligt at introducere dem for mange forskellige fødevarer.

Så en kort opsummering

  • Introducér mad i 4-6 måneders alderen
  • Giv barnet mange forskellige smagsindtryk frem til 2 års alderen. Så bliver de mindre kræsne.
  • Acceptér, når barnet signalerer, at det er mæt
  • Undgå søde sager inden aftensmaden
  • Vær tålmodig – barnet skal smage mange gange, før det ændrer sin smag.

Håber dette kan hjælpe dig, og held og lykke i kampen for dit barns gode madvaner.

Med venlig hilsen
Jane

Besvaret 07.04.2015