Din søgning gav:

 

Er dræn den rigtige beslutning?

Spørgsmål

Hej Jane

Jeg er den stolte far til en dreng på 5 år og tvillingedrenge på 8,5 måned.
Vi har været til øre-næse-halslæge, som har lagt dræn på Marius, den ene af vores drenge. Det ene øre var der ikke meget væske i, og det andet øre var helt normalt. Lægen valgte at lægge dræn i begge ører. Er det normalt? Hun sagde, det var standard. Vores dreng har siden den 24. april været meget ked af det, og vi må sidde oprejst med ham, før han falder til ro. Han har også haft feber.

Håber, du kan give os nogle svar. Lægen sagde, at det var omsorgssvigt ikke at lægge drøn. Vi føler, vi gør alt for vores drenge og synes, det er hende, der svigter os, da jeg er bekymret for, om drænet er lagt rigtigt. Desuden blev lægen sur, da min hustru sagde, hun ikke kunne overskue, hvis begge vores børn skulle have dræn. Begge drenge havde kun lidt væske i det ene øre og intet på det andet.

På forhånd tak.

Med venlig hilsen

Den bekymrede far 

Svar

Kære Den bekymrede far

Tak for din mail og tillykke med din lille familie :o)

Jeg synes, at det er en rigtig ærgerlig situation, som I er havnet i. Det er ikke rart at føle sig anklaget som dårlige forældre, og ordet ”omsorgssvigt” er et stort ord at sætte på jeres overvejelser og valg.

Dræn i ørene eller ej

Der har i al den tid jeg kan huske, både som mor og sundhedsplejerske, været holdninger for og imod at lægge dræn i børns ører.  Det er for mange forældre en rigtig stor beslutning at vælge en behandling, hvor ens barn skal bedøves, da der er altid en lille risiko ved at blive bedøvet.  På den anden side giver det god mening at lægge dræn i barnets øre, hvis man har et barn, som rigtig tit er syg med forkølelse eller mellemørebetændelse, eller hvis barnet ikke udvikler sig sprogligt som forventet.

Du skriver ikke noget om årsagen til, at Marius og Albert har fået kontakt til en ørenæsehals-læge. Men jeg gætter på, at de har haft mellemørebetændelse mange gange, og selv om de har fået penicillin, har de fået mellemørebetændelse igen. Jeg gætter også på, at det har givet mange søvnløse nætter med grædende børn.

De allerfleste børn vil i løbet af de første 5 leveår få mellemørebetændelse. Nogle børn bliver ramt oftere end andre, og her vil det kunne være aktuelt med dræn. Man plejer at observere barnet nogle måneder, hvor man måske behandler med penicillin, før man vælger at lægge dræn i.

Når barnet har væske i øret eller mellemørebetændelse, vil trommehinden miste lidt af sin elasticitet, uanset om de har haft dræn i ørene eller ej. Det har dog sjældent nogen betydning for deres hørelse. Rigtig mange af de børn, som jeg ser ved indskolingsundersøgelsen i børnehaveklassen, hvor jeg laver høreprøver, har haft problemer med mellemørebetændelse, og mange har haft dræn i, men de hører som regel fint.  

Læs også: Dræn-operation - hvor slemt er det? 

Effekt af dræn i ørene

Når et barn har fået lagt dræn i ørene, er der mindre risiko for, at barnet får mellemørebetændelse igen, og hvis det skulle ske, vil barnet være syg i en kortere periode end ellers. Barnet vil have mindre ondt, og barnet kan nu behandles med penicillin lokalt som øredråber i stedet for som mikstur.

Du spørger, om det er normalt at lægge dræn i et rask øre. De fleste børn med mellemørebetændelse har væske i ørene, men ikke alle, og her vil man ofte lægge dræn i alligevel. Der er ingen alvorlige følger ved at få lagt dræn i.

Nu går vi sommeren i møde. Mellemørebetændelse er meget sæsonbetinget, og børn får ikke så tit mellemørebetændelse i foråret og om sommeren. Derfor tænker jeg, at det måske kunne være en god ide at vente med at lægge dræn i Alberts ører til det bliver efterår, hvis der kommer problemer igen.

 

God kommunikation giver tryghed

Det er lægens ansvar og forpligtigelse at få jer til at føle jer trygge ved situationen, og den behandling som jeres drenge bliver tilbudt. Hun skal tale ordentligt til jer, og hun skal også sætte sig ind i jeres situation hjemme.

Lægen skal informere jer om, hvad det betyder at få lagt dræn i ørene, samt hvad I skal være opmærksomme på efter indgrebet på jeres lille dreng.

Efter at børn har fået lagt dræn i, kan de have ondt i nogle dage, og måske kommer der lidt flåd og blod fra øret. Det lyder ikke normalt at have feber og være pylret, som Marius, flere dage efter indgrebet. Jeg vil anbefale, at I kontakter ørenæsehals-lægen, som har lavet indgrebet. Hvis I igen ikke føler jer forstået og ordentlig behandlet, ville jeg kontakte egen læge i stedet for.

Til slut vil jeg anbefale jer at undersøge, om der er mulighed for at blive behandlet hos en anden ørenæsehals-læge fremover. God kommunikation mellem behandler og jer er en forudsætning for, at I kan føle jer trygge. Til jeres orientering behøver I ikke en henvisning fra egen læge til en ørenæsehals-læge.

Jeg ønsker jer rigtig god bedring med jeres drenge og håber på en fantastisk god sommer, som forhåbentligt kan være med til at mindske risikoen for øreproblemer til efteråret.

De bedste hilsner

Jane


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
15/1Tag til SverigeFebruar 2008
7/1Måske kan denne guide hjælpeMaj 2016
29/12BarnedåbJuli 2004
22/12Eller var det ikke dem du menteSeptember 2017
24/11Pålæg 6 +Maj 2018
24/11Pålæg 6 +November 2018
15/11Pigen er nu 14 år, daAugust 2003
2/11Hvor gammel er din pige? HvisAugust 2003
28/10Tag fri med lidt gamingAugust 2003
28/10Eller fortæl dem en jokeAugust 2003
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
14/29 uger snart 10. En del frygtGraviditet
14/2HundeforsikringOrdet er frit
7/2Hold barnedåben med det perfekte budgetLivet med børn
6/2Hej Mark Vi døjede kortvarigtOrdet er frit
6/2Det var her jeg fandtOrdet er frit
5/2Hej desperat mor. Jeg harSnart gravid
31/1I bestemmer det selv, menOrdet er frit
29/1Det værste er kviklån siderLivet med børn
26/1SpændendeOrdet er frit
25/1Kan man skade barnet ved sammenbøjningJordemoderens debat
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Skilsmissebarn: Hvor svær må skiftedagen være?
Familierådgiver Kære GitteJeg skriver ind i ønsket om en vurdering om en lettere kompl...
Kan en efterfødselsreaktion være fysisk?
Jordemoder Hej CamillaJeg skriver, fordi jeg er i tvivl om, om de symptomer jeg o...
Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Kan man skade barnet ved sammenbøjning
  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!

Annonce