Diarré og opkast hos baby – må han få mælk?

30. maj 2011

 Hej Morten


Vi har tre drenge, som alle har været ramt af omgangssyge. De to store på henholdsvis to og tre år er kommet ovenpå igen, og jeg har undladt at give dem mælkeprodukter, så længe det stod på.

Må baby få mælk?
Men lillebror på knapt fem måneder får flaske, så derfor kan jeg jo ikke rigtig holde ham fra mælkeprodukter og derved give hans lille mave noget ro til at komme ovenpå igen. Han laver i bleen mindst hver gang, han har spist, hvilket han gør oftere end normalt, da han ikke vil spise helt så meget af gangen som normalt.

Jeg vil mene, at han får den væske, han har brug for, så han ikke bliver dehydreret – men er der noget, man kan gøre for at give ham lidt ro i maven, eller er man bare nødt til at lade den “rense ud”, så længe det nu varer?

Det har stået på i fire dage nu med ham – først med feber og opkast, nu bare med masser af bleskift.

Mvh. Pia


Svar

Kære Pia

Omgangssyge er en relativt hyppig tilstand blandt børn, og det er meget sjældent, at det giver anledning til anden bekymring end mængden af vasketøj!

Erstat væsketabet
Årsagen til en sådan omgangssyge kan være både bakterier og virus, og behandlingen er symptomatisk. Det betyder, at man skal sørge for at få erstattet det væske- og salttab der måtte være, men antibiotisk behandling er kun meget sjældent nødvendigt.

Store børn – undgå mælk
Den måde, du har håndteret det på, er den helt rigtige. I forbindelse med omgangssyge, kan tarmen blive en anelse mere irriteret ved indtag af mælk, hvorfor det er hensigtsmæssigt at styre uden om det.

Børnene vil som regel have mindre lyst til at spise end at drikke, og tilbyd derfor drikkevarer med kalorieindhold, der som regel indeholder både sukker og salte.

Fødeindtaget må gerne være “det usunde” – kiks, chips, lyst brød og lignende, dels fordi det gerne glider lidt lettere for børnene, og dels fordi det er salt- og sukkerholdigt. Børn over 2 år må gerne få behandling med stoppende midler, eks. Imodium, men det gælder ikke børn under 2 år.

Små børn – fortsæt med mælk
Din fem måneder gamle dreng, som er vant til flaske, ville jeg blot lade fortsætte med flasken. Hvis du vil gøre lidt ekstra for ham, kan du indkøbe allergi-venlig modermælkserstatning på apoteket. Det er ikke lavet på komælk, men er til gengæld ret dyrt.

Vær obs på…
Så længe børnenes almene tilstand er god, og de ikke har høj feber, skal man blot lade sygdomsforløbet gå sin stille gang. Det er som regel overstået indenfor få dage, men kan strække sig længere. Ved påvirket almentilstand eller varighed over 7-10 dage, kan man overveje afføringsprøver, og det skal du i så fald drøfte med din egen læge.

Morten Svenning Nielsen
Speciallæge i almen medicin

Spørg lægen – stil dit eget spørgsmål til Morten Svenning Nielsen

Læs mere:
Opkastninger hos børn – sådan griber du dem an

Besvaret 30.05.2011