Depression og graviditet – er det ansvarligt?

27. maj 2011

Hej Charlotte

Min kæreste og jeg har i løbet af det sidste halve års tid snakket mere og mere om at få et barn sammen.

Jeg føler mig meget skruk, tænker meget ofte på graviditet, og på hvordan det ville være at få en lille familie. Føler en overvældende omsorg, og både min kæreste og jeg har lyst til at få et barn, som vi kan kaste al vores kærlighed over. Også det, at ham og jeg får noget helt specielt sammen – en voksende mave, skanninger og øvrige forberedelser – og naturligvis et barn. Glæden ved at give vores respektive forældre titlerne som bedsteforældre. Noget helt tredje i vores samliv, som vi kan være sammen om at have et helt specielt forhold til.

Vi snakker også meget om hvilke ulemper der måtte være. Og den altoverskyggende er, at jeg til tider døjer med en depression. Langt de fleste dage er lyse – men jeg kan tage nogle kæmpestore udsving, hvor jeg er helt nede et par dage i streg. Jeg ser en psykolog, og vi forsøger at komme rundt om det, som fylder. Og jeg synes, fremtiden ser lys ud. Men jeg vil ikke undervurdere mine små nedture.

Spørgsmålet, som fylder for os, er, om det vil være dårlig timing at sætte et barn i verden på nuværende tidspunkt – jeg er stadig under uddannelse, er ikke så gammel og ja – svinger også psykisk. Langt det meste af tiden overskygger glæden ved graviditet og barn disse elementer – men at have et barn er jo heller ikke altid en dans på roser. Og det bliver sandsynligvis en stor udfordring for vores parforhold.

Mange hilsner fra en lidt forvirret ung kvinde


Svar

Kære “en lidt forvirret ung kvinde”

Tak for dit meget personlige spørgsmål.

Hvad er det, der afgør, hvornår det er det rigtige tidspunkt at blive forældre på? Følelser eller fornuft – eller en pæn blanding af begge dele…? Det er kun du og din kæreste, der kan afgøre det, og det skinner tydeligt igennem i dit brev, at du har meget lyst og er klar til at blive forælder!

Det “rigtige” tidspunkt at få børn
Din beskrivelse af dit parforhold giver et billede af, at det også er noget, I begge har lyst til. I har talt jeres situation grundigt igennem og er realistiske i forhold til, at det at få barn også er en stor udfordring. Du nævner, at du er i et uddannelsesforløb, hvilket jeg ikke kan se, skulle være en forhindring for at stifte familie. Jeg har talt med flere mødre under uddannelse, der fremhæver det som en fordel, og at de efter orlov oplever at have mere overskud og fleksibilitet som studerende end som fuldtidsarbejdende.

Depression og graviditet
Det, der bekymrer dig mest, er, at du med jævne mellemrum bliver ramt af depression og oplever at have “kæmpe udsving”. Du er åben om det, og du har valgt at arbejde med det ved at have samtaler hos en psykolog. Jeg ved ikke hvor længe, at du har været ramt af depression, og hvad der ligger bag. Jeg kan kun støtte dig i, at det er godt at tage fat på noget af det, du bøvler med, inden du bliver mor.

Nybagt mor
Den første tid som nybagt mor opleves ofte som overvældende. Det meste af ens energi er koncentreret omkring det lille nyfødte barn. Man skal lære sit barn at kende (der følger ingen manual med ved fødslen), skabe en ny hverdag og finde sig selv som forældre. I dagene efter en fødselkan både mænd og kvinder føle sig nedtrykte og triste. Mange oplever en øget sårbarhed og nogle rammes af det, man kalder en efterfødselsreaktion.

Efterfødselsreaktioner
En efterfødselsreaktion er en reaktion af længere varighed, hvor man har let til gråd og har svært ved at føle glæde. Nogle føler, at de synker ned i et sort hul uden egentlig at vide hvorfor. Der aktiveres mange tanker og følelser, når man får et barn. Det kommer bag på mange forældre, at man kan få det sådan. Det hjælper at tale om det og vide, at det går over igen. Der er mange faktorer, der kan aktivere efterfødselsreaktioner, det kan blandt andet være tidligere ubearbejdede oplevelser, der kommer op til overfladen. Det er derfor en fordel, at du er i en proces, hvor du, sammen med psykologen, arbejder med “det der fylder”.

Læge og sundhedsplejerske kan hjælpe
Inden du bliver gravid, vil jeg anbefale, at du taler med din læge om den medicin, du tager, og om du kan fortsætte med den eller skifte under din graviditet. Du skal også være opmærksom på, at mange kommuner tilbyder graviditetsbesøg, hvor du og din kæreste har mulighed for at tale med jeres kommende sundhedsplejerske, så I kender lidt til hinanden, inden barnet kommer.

Dit brev giver indtryk af stor ansvarlighed og kæmpe lyst til at stifte familie.
Jeg ønsker jer alt mulig held og lykke med det!Mange hilsner

Charlotte Munch
Sundhedsplejerske

Spørg Charlotte i brevkassen eller i PLUS-debatten

Læs mere:
Test dig selv – har du en fødselsdepression

Tilbage til ‘Snart gravid’

Besvaret 27.05.2011