Din søgning gav:

 

Brug af TV og tablet før sengetid kan give dårlig søvn

Spørgsmål

Hejsa

Jeg er bange for, hvad der lige nu sker med min 5-årige datter. Jeg har oplevet, at hun lige pludselig i sin søvn er begyndt at græde højt. Jeg ville tro, hun har det, man kalder mareridt. Jeg spurgte, om hun havde ondt nogle steder, eller om der var noget, der generede hende. Hun sagde nej. Hun ville gerne sove inde hos os, som også er forståeligt. Hun ville dog ikke være for tæt på os. Hun græd i 3-4 timer. Det er meget sjældent, at hun græder af smerte. Kl. 04:00 ca. holdt hun op og kom ud og fik mælk. Der var hun pludselig helt normal og sagde, at hun ikke vidste hvorfor. Så kom hun i seng lidt ked af det, men sov hurtigt igen. 

Hun er en stærk pige, og hun er meget udadvendt. Hun smiler altid og har fuld fart på. Der er dog en ting, jeg har tænkt meget på. Min mand er IT-og programmørchef. Vi har flere iPads og computere liggende derhjemme. Hun bruger iPad hver dag, også inden hun skal sove. Hun får læst godnathistorier op engang i mellem, men det sker ikke så ofte længere. Jeg tænkte måske, at skærmen samt lydene måske kan være med til at give hende forstyrrelser i forbindelse med søvnen.  

Jeg fik selv som 10-årig konstateret epilepsi, og jeg har haft mange angstanfald. Kunne det måske også have noget med det at gøre?

På forhånd tak for hjælpen!

De bedste hilsner

R

 

Svar

Kære R

Tak for dit spørgsmål om din pige. Du har haft en oplevelse med hende en nat, hvor hun har grædt og været utrøstelig. Jeg kan sagtens forstå, at det må have været ubehageligt ikke at kunne trøste hende og det har gjort dig bekymret.

Som jeg læser det, handler det ikke om gentagne episoder, hvor din datter er vågnet grædende og utrøstelig. Dette sammenholdt med, at du beskriver din datter som en stærk, udadvendt, smilende pige gør det mindre bekymrende.

Du har gjort dig nogle rigtig gode overvejelser af, hvad det kan handle om, og hvad der være årsag til hendes opvågning og urolige nattesøvn.

Du skriver, at hun bruger tid på iPad hver dag og også, når hun skal sove. Det er min erfaring at meget tid foran skærmen lige før sengetid forstyrrer børns nattesøvn. Der er også lavet en del forskning på området, der peger i denne retning.

Børn oplever meget i løbet af dagen og får mange sanseindtryk. Alle disse indtryk skal bearbejdes om natten, og derfor har de i ekstra grad brug for søvn.

Drømme og mareridt

Når man er 4 til 5 år spiller fantasien en vigtig rolle og barnet kan have svært ved at skelne mellem fantasi og virkelighed. 

Børns drømme kan være både hyggelige og væmmelige alt efter, hvad barnet har oplevet. Du kan afhjælpe din datters væmmelige drømme ved at skærme hende for voldsomme indtryk lige før sovetid – også tegnefilm kan virke voldsomme og skræmmende. Børn kan også nogle gange have mareridt, hvilket jeg tænker, at din datter har haft.

Væk ikke et barn der har mareridt, da drømmeperioden er kort og bliver efterfulgt af en dyb og god søvn. Vågner barnet og er bange, skal man give det ro, tryghed og nærhed.

Meget skærmtid giver dårlig søvn

Forskning peger på, at der er en sammenhæng mellem brug af tablet/smartphone og søvn. Børns skærmbrug kan forstyrre deres søvn og give dårlig søvn. Det skyldes blandt andet, at det blå skærmlys fra tabletten kan gøre det sværere at falde i søvn om aftenen.

Dette hænger fint sammen med det, som jeg ser i praksis. Jeg har gode erfaringer med at anbefale begrænset brug af tablet og helt at undgå brug af tablet og se Tv lige før sovetid til børn med søvnproblemer.

Jeg vil anbefale dig at begrænse din datters skærm tid til maximalt 1 time om dagen. Undgå gerne spil og apps med meget høj tempo og aktivitet. Undgå at hun bruger tablet, TV og smartphone, når I spiser, og når hun skal puttes. Undgå helt brug af skærme som TV, computer, tablet og smartphone en time inden sengetid.  Prøv at genindfør godnat-læsning og sæt dig gerne på hendes sengekant og tal med hende om alle de oplevelser, som hun har haft i løbet af dagen. På den måde får hun hjælp til at bearbejde det, som hun har oplevet sammen med dig i stedet for, at det skal bearbejdes i søvne og komme i drømme. Samtidig kan hun geare lige så langsomt ned og blive klar til at sove.

Søvn er vigtig for et sundt helbred og har stor betydning for hendes vækst, indlæringsevne og generelle udvikling. En pige på 5 år har brug for 10 til 12 timers søvn.

Du spørger, om episoden kan have noget at gøre med, at du selv fik konstateret epilepsi som 10 årig og selv har haft udfordringer med angstanfald. Jeg tænker ikke, at det har nogen som helst sammenhæng.  Det er meget forståelig, at du kommer i kontakt med dine egne erfaringer, når du oplever situationer, der ligner noget du selv har oplevet, hos din datter. Det er vældig vigtig, at du er opmærksom på, om de følelser du får, handler om dig og ikke er noget, der foregår hos din datter, så du ikke kommer til at pådutte hende noget.

Jeg håber, at jeg har beroliget dig lidt.

 

De bedste hilsner

Jane


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
15/1Tag til SverigeFebruar 2008
7/1Måske kan denne guide hjælpeMaj 2016
29/12BarnedåbJuli 2004
22/12Eller var det ikke dem du menteSeptember 2017
24/11Pålæg 6 +Maj 2018
24/11Pålæg 6 +November 2018
15/11Pigen er nu 14 år, daAugust 2003
2/11Hvor gammel er din pige? HvisAugust 2003
28/10Tag fri med lidt gamingAugust 2003
28/10Eller fortæl dem en jokeAugust 2003
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
16/1Hjælp!Livet med børn
10/1Symptomer på graviditetGraviditet
9/1Test personerGraviditet
8/1Salt og peberOrdet er frit
5/1Vi prøver - men hvor meget?Snart gravid
24/12Sejt!Ordet er frit
20/12baby vinterskoOrdet er frit
17/12DR2 søger medvirkende til program om søskendeOrdet er frit
10/12EfterfødselstræningOrdet er frit
8/12Hvad er en fair pris for en hundeforsikring?Ordet er frit
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Skilsmissebarn: Hvor svær må skiftedagen være?
Familierådgiver Kære GitteJeg skriver ind i ønsket om en vurdering om en lettere kompl...
Kan en efterfødselsreaktion være fysisk?
Jordemoder Hej CamillaJeg skriver, fordi jeg er i tvivl om, om de symptomer jeg o...
Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...

Seneste spørgsmål i ekspertdebatterne

  • Panisk behov for hjælp med søskende-konflikt!
  • Ferie
  • Hvordan forbereder jeg mig bedst til fødslen?
  • Jeg glæder mig til jeres spørgsmål!
  • 7 år, delebarn og storebror.

Annonce