Bosat i udlandet: Skal mit barn vaccineres mod polio?

Hej Jane

 

Jeg bor i Vietnam og har en søn på 5½ år. Vietnam har et omfattende vaccinationsprogram i lighed med det danske, dog med visse forskelle. En af forskellene er for eksempel, at de ikke vaccinerer mod Pol. Mit spørgsmål er derfor, om det i det hele taget er nødvendigt at vaccinere mod Pol mere, eller om min søn kan blive vaccineret og re-vaccineret, når han som nu er snart 5½ år? Jeg har læst mig til, at Polio næsten er udryddet på verdensplan, men kan se at man stadig vaccinerer mod Pol i Danmark.

 

Venlig hilsen

D


Svar

Kære D

Polio kaldes også for børnelammelse.

Polio er, som du skriver, næsten udryddet. Det er den, takket været WHO’s verdensomspændende vaccinationsprogram, men der er dog stadig tilfælde af polio i nogle få lande i verden. Det drejer sig for eksempel om Afghanistan, Pakistan og Nigeria. Der er også ind imellem udbrud af sygdommen i lande i Afrika. I Syrien har der været en opblusning af sygdommen, da ikke alle børn blev vaccineret på grund af borgerkrigen.

Polio er meget smitsom. Sygdommen smitter fra person til person enten via afføring eller dråbeinfektion. Man kan få lammelser af enkelte eller flere muskelgrupper, og det kan være så omfattende, at også musklerne, som man bruger til at trække vejret med, bliver ramt. Nogle har lammelserne hele livet, mens andre kommer sig. Man kan dø af sygdommen.

Ifølge Sundhedsstyrelsen har vi ikke haft poliosmitte i Danmark i næsten 40 år. Sundhedsstyrelsen anbefaler alligevel, at man fortsætter med at vaccinere mod polio, indtil sygdommen er helt udryddet. Selv om sygdommen er næsten udryddet i Danmark, kan den vende tilbage fra udlandet, hvis ikke vi vaccinerer.

Som du også skriver, indgår vaccination mod polio som en del af det gratis danske børnevaccinationsprogram. Poliovaccinen kan også gives som enkeltvaccine til børn og voksne, der ikke er blevet vaccineret tidligere. Når man er fuld vaccineret mod polio, skulle man være beskyttet resten af livet.

Hvis man ikke er vaccineret som barn, risikerer man at blive smittet i en senere alder, hvor sygdommen kan have et mere alvorligt forløb end i barnealderen.

Du skriver ikke, om I påtænker at blive i Vietnam eller vende tilbage til Danmark. Under alle omstændigheder vil jeg anbefale dig, at tale med din egen læge omkring dine overvejelser om poliovaccination af din søn.

Jeg ved ikke, hvorfor Vietnam har valgt ikke at have poliovaccinen med i deres vaccinationsprogram, men jeg tænker umiddelbart, at det giver god mening, at din søn bliver vaccineret imod den.

De bedste hilsner

Jane

Besvaret 04.09.2017