Kolik – skal jeg gå til kiropraktor?

06. juni 2011

Hej Anja

Min datter har nogle skrigeture hver aften i 1-2 timers tid. Hun er nu lidt over en måned gammel. Jeg tror, hun har lidt luft i maven eller ondt i maven, for hun vrider sig.

En af mine veninder har anbefalet mig at tage til zoneterapi eller kiropraktor. Men kan en kiropraktor gøre noget mod kolik?


Svar

Når et barn med kolik græder utrøsteligt, ses det typisk, at barnet bliver motorisk uroligt og krummer sig sammen, samtidig med at arme og ben trækkes mod maven. Dette er en medfødt refleks, som til forveksling ligner, at barnet har mavekneb. Denne motoriske uro betyder, at der er noget der generer barnet, men ikke nødvendigvis at det har ondt i maven.

Det er en udbredt myte, at børn med kolik udelukkende græder, fordi de har ondt i maven (umodent tarmsystem). Derfor er det heller ikke sikkert, at din datter græder på grund af mavesmerter.

Der er gennem de sidste mange år lavet adskillige undersøgelser for at finde årsagen til kolik, og man har endnu ikke fundet den. Nyere forskning tyder imidlertid på, at gråden kan have mange forskellige årsager lige fra overfølsomhed overfor mælkeprotein, tarmproblemer, en dårlig fungerende familie til smerter fra muskler og led.

Det er min helt klare erfaring, at hvis barnet har spændinger i muskler og led, så spiller den kiropraktiske behandling en betydelig rolle for afhjælpning af gråden.

Jeg ved, at det kan være svært for dig at vurdere, om din datter har spændinger i muskler og led. Men hvis du kan nikke genkendende til en eller flere af følgende observationer, så kan hun have spændinger:

  • Har en favoritside eller skævt kranie
  • Ligger i “flitsbue”
  • Har svært ved at sutte ved det ene bryst eller har svært ved at finde ro ved amning
  • Sover meget uroligt/afbrudt
  • Bliver meget ulykkelig i maveliggende

Hvis du er i tvivl om din datter har spændinger i muskler og led, så vil jeg anbefale dig, at hun bliver undersøgt af en kiropraktor.

Mange hilsner

Anja Aabech
Baby- og børnekiropraktor

Læs mere om baby – og børnekiropraktor, Anja Aabech
Stil Anja et spørgsmål i brevkassen

Besvaret 06.06.2011