9-årig affører i trusserne om dagen og natten

Hej!

Vores barnebarn på 9 år bor hos os (bedsteforældre). Det har hun gjort, siden hun var knap 3 år.

Hun har og er i perioder helt renlig om dagen, men tisser altid i bleen om natten. Om dagen har hun ofte afføring i bukserne. Hun siger det kommer pludselig, hun mærker det for sent. Det kan foregå i skoletid/sfo eller herhjemme. Hun er undersøgt af læge og følger alle de råd derfra med toilet tider etc., som du også har skrevet om. 

Vi er altid klar til at hjælpe hende og fortæller hende, at hun ikke selv kan gøre for det. Men vi støder imod en mur (sådan opleves det ), når konsulenter og andre giver råd og vejledning, men på trods af det vil vi ikke opgive, derfor skriver jeg til dig.

Jeg vil gerne høre, om du har nogle råd, vi ikke har været opmærksom på. Hun er i kontakt med sin mor, hver uge, og sin far 3-4 gange om året.

Hun tænker meget. Hun har oplevet omsorgssvigt i de første leveår. Ellers er hun en klog pige, faglig dygtig, men har sociale problemer, samtidig med det er hun stadig lidt umoden.

Jeg håber, du bare kan komme med en lille bitte ny ide til, hvordan vi kan hjælpe hende.

Venlig hilsen

C


Svar

Kære C

Sikke en opgave I har påtaget jer og godt for jeres barnebarn, at I har overskud til det. 

Et barn, der har problemer med at holde på urin og afføring, skal hjælpes og ikke skældes ud. Jeg bliver helt varm om hjertet, når jeg læser, at I altid er klar til at hjælpe hende og fortæller hende, at hun ikke selv kan gøre for det. Derimod bliver jeg ked af at læse, at samarbejdet omkring problemet ikke er optimal, så I føler, at I støder imod en mur. Jeg ved ikke, hvem konsulenterne og de andre er, og hvad de siger til jer, men jeg fornemmer, at I ikke får den opbakning, som I har brug for.

Du skriver om 3 forskellige problemer, som dit barnebarn slås med.

Det første er, at hun ikke er helt renlig om dagen, hvilket betyder, at hun tisser i bukserne, det andet er, at hun tisser i sengen om natten, og det sidste er, at hun kan have ufrivillig afføring om dagen.

De tre problemer hænger sikkert sammen, og alle påvirker jeres barnebarn psykisk. 

Tisser i bukserne om dagen

Hun har perioder, hvor hun ikke tisser i bukserne om dagen. Prøv at være opmærksom på, hvad der sker, når det går godt: hvem er hun sammen med? Hvordan er stemningen? Hvordan er kravene til hende?  – og så videre. Når I bliver opmærksomme på det, kan I prøve at skabe mere af det, der støtter hende til at være renlig.

Ud over de faste toilet vaner, som I allerede praktiserer, kan hun forsøge med dobbeltvandladning -altså at hun sætter sig på toilettet og tisser, rejser sig op, og efter cirka 2 minutter sætter sig igen og forsøger at tisse. Det vil hjælpe hende med at tømme blæren helt.

Gode drikkevaner

Hun har behov for at drikke 1½ liter væske om dagen for at have en sund væskebalance, men det er ikke en god ide at drikke en masse om aftenen. Det meste bør drikkes inden klokken 16 og det sidste drikkes til og med aftensmaden. Efter aftensmaden skal hun ikke drikke noget indtil næste dag.

Tisser i sengen om natten

Dette problem kaldes enuresis nocte og er et problem, som mange børn har. Cirka 6 til 10 procent af alle 7-årige har problemet. Det forsvinder for de fleste, men 3 procent vil stadig have problemet som ung voksen.

Børn kan ikke gøre for, at de tisser i sengen om natten, men det giver megen frustration og skyldfølelse og lavt selvværd hos børn. Tidligere troede man, at det skyldes psykiske faktorer, men det er der ikke rigtigt. 

Det er vigtigt, at hun bliver hjulpet, hvis hun ikke allerede er i gang med det.

Enuresis nocte kan skyldes: 

  • At barnet mangler det hormon, som gør, at man laver mindre urin om natten.
  • At barnet har en lille blære. 
  • At barnet ikke vågner, når blæren er overfyldt.

Ud fra et væske- og vandladningsskema kan man finde årsagen til barnets problem. I en uge skriver man både tidspunkt og måler mængden af det, barnet drikker OG måler alle vandladninger i dagtimerne samt måler, hvor meget barnet tisser om natten. Det gør man ved at veje natbleen før barnet går i seng og igen om morgen samt måle hvor meget barnet tisser om morgenen.  Ud fra dette vil lægen kunne se, hvordan barnet hjælpes bedst.

Behandlingen er enten et ringeapparat eller nedsættelse af urinproduktionen med medicin. (Minirin)

Ringeapparatet er godt at bruge til et barn med en lille blære. Minirin nedsætter urinproduktionen og er godt at bruge til børn med normal blære, men med høj produktion af urin om natten.

Jeg synes, at I skal kontakte jeres læge, hvis hun endnu ikke er udredt og sat i den rette behandling. Måske kan skolens sundhedsplejerske være behjælpelig omkring væske og vandladningsskemaet.

Afføringsinkontinens

Det sidste problem er afføringsinkontinens.

At lave i bukserne opleves stærkt invaliderende for et barns sociale liv og det forringer barnets livskvalitet. 

Som du selv skriver, har jeg tidligere lavet et svar om dette:

http://altomboern.dk/brevkasse/hjaelp-8-aarig-med-afforing-i-trusserne

Tidligere troede man at børn, der ikke var renlige med afføring, havde problemer i familien eller selv havde psykiske vanskeligheder, men det er en myte. Årsagen er ofte, at barnet er forstoppet.

Barnet kan ikke selv styre, at der kommer afføring i bukserne. Barnet mærker det ikke og glemmer det.

Jeg synes, at jeres barnebarn skal undersøges grundigt, og hvis ikke hun allerede har været i kontakt med en børnelæge, synes jeg, at I skal få egen læge til at henvise hende. 

Her er forskellige muligheder, hvor I kan søge information og få vejledning:

www.kontinens.dk

Center for Børneinkontinens, Skejby sygehus, har en åben telefonrådgivning for alle. Tlf.: 86 78 41 21

Tørdokken, Rigshospitalet, har en åben telefonrådgivning for alle. Tlf.: 35 45 52 94

Teddy, Center for børn med svære afføringsproblemer, Odense Universitetshospital, har en åben telefonrådgivning for alle. Tlf.: 65 41 22 45.

For at det skal lykkes, kræver det et godt samarbejde med skolen og fritidsordningen. Jeg tænker, at det kunne være udbytterigt for samarbejdet omkring jeres barnebarns problem med et møde med de voksne, der er omkring jeres barnebarn til dagligt.  Tal med skolen om det kunne være en mulighed. Deltagere kunne, ud over jer, være hendes lærere og pædagoger fra SFO, skolens sundhedsplejerske og skolens ledelse. På et sådant møde, kan der lægges en plan for, hvordan jeres barnebarn bliver hjulpet bedst muligt, så alle arbejder ud fra samme plan og har de samme mål.

Det er hele tiden vigtigt at huske på, at jeres barnebarn ikke ER problemet, men at hendes urin og afføringsinkontinens er problemet.

Jeg ønsker dig held og lykke. Jeg håber, at jeg har hjulpet dig lidt videre.

 

De bedste hilsner

Jane 

Besvaret 30.06.2017