Vil ikke overgive sig til søvnen

“Mit barn på 11 måneder sover ikke tungt. Han drømmer meget om natten og bliver ved med at vågne. Hvad gør jeg?” Læs sundhedsplejerskens svar her.

Spørgsmål fra Sandra:

Drømmer meget 

Min søn på snart 11 måneder vil ikke sove tungt. Han vil stadig ikke overgive sig ved sengetid, selvom han er meget træt. Han bliver putter ved 19.30 tiden. Det tager cirka en halv time at få ham til at sove, og så vågner han grædende tre til fem gange i løbet af aftenen hvor han står op i sengen, eller han vil have en flaske mælk eller bare sutten.

Efter vi så selv er gået i seng, så vågner han ved midnat og klager sig. Mange gange er det som om, det er i søvne. Han sover kun let – slet ikke tungt.

Jeg ved der kan være en periode omkring 8-10 måneders-alderen, hvor de drømmer meget, men han har haft det sådan siden han var seks måneder. Det er bare så iriterrende, at vi ikke får vores nattesøvn. Hvad kan jeg gøre?

Han er også svær at få til at spise aftensmad. Han gider ikke spise så meget i løbet af dagen, så jeg tror måske, han er sulten? Vi bruger lang tid på middagsmad og aftensmad hver dag, men han spiser ikke sådan rigtig meget.

Håber du har et råd.

Sandra


Svar fra sundhedsplejersken:

Det handler ikke om sult

Hej Sandra

Jeg vil ikke tro, det handler om sult, og slet ikke når han får tilbudt mad. Nogle børn sover meget og andre lidt i løbet at deres liv.

I løbet af søvnen svinger vi alle imellem nogle dybere og nogle lettere søvnfaser. Når vi befinder os i de lettere søvnfaser, så er det også der, vi drømmer, og det er der, der ikke skal så meget til for, at vi vågner eller blot græder i søvnen. Er det sidste tilfældet, skal man ikke vække barnet men lade det drømme videre. Er barnet vågnet og er ked af det, må man naturligvis vise barnet, at man er der og lige trøste det lidt. Samtidig må man vise barnet, at det godt kan lægge sig ned og sove videre.

Find nuancen i gråden

I har formentlig et barn som drømmer meget, og det er et tegn på, at han bearbejder alle de mange stimuli og indtryk, han har fået i løbet af dagen. Altså et godt tegn.

Måske er du/I også meget sensible (forstå mig ret), så der ikke skal så meget til, før du vågner. Prøv at finde nuancerne i dit barns uro og gråd i forbindelse med søvnen og kun trøste, ham når han vitterlig beder om din hjælp til det. Det kan godt kræve lidt øvelse, og du bliver ikke en dårlig mor af den grund, men får måske en anelse mere søvn selv;-)

Det er godt, I har putteritual, hold endelig fast i det. Måske skal I skære lidt ned på tiden, således at det maks bliver et putteritual på 10 minutter. Tæller du tandbørstning og at komme i nattøjet med så er det ok med ½ time.

De bedste hilsner fra
Anne