For varmt eller koldt: Hvor meget tøj skal mit barn have på?

For lidt tøj på og fryse? Eller for meget tøj på og svede? Læs her om hvordan I skal klæde de små på!

Af Redaktionen, 25.01.2010

Spørgsmål til sundhedsplejersken

Hej Anne

Jeg har et problem med, hvor meget tøj min søn skal have på. Jeg er bange for, at han bliver forkølet, så jeg er meget påpasselig med, hvor lidt tøj, han har på, her hvor det er varmt.

Måske nogle gange lidt for meget.

Hvis vejret er varmt, men blæsende, har han haft korte bukser og en t-shirt på. Men trods det synes jeg, at han virkede “klam”.

Han er lidt forkølet og har været meget syg det sidste stykke tid med feber, diarre og opkast. Det gør nok også, at jeg er bange for, at han skal blive syg igen.

Jeg prøver at mærke ham i nakken for at finde ud af, om han sveder. Når han er “klam”, er det så, fordi han sveder? 

Hvad skal jeg give ham på af tøj? Og hvordan ved jeg, om har det for varmt eller fryser?

Venlig hilsen

BM208

Svar fra sundhedsplejersken:

Kære BM208

Tøj af og tøj på
Du er bestemt ikke alene om at have problemer med, hvor meget tøj barnet skal have på. Det er vanskeligt at ramme plet, og det vil være tøj af og tøj på de næste tre år, afhængigt af de ydre temperaturer, og hvor aktiv dit barn er i situationen.

Hav ekstra tøj med
Hav altid lidt ekstra tøj med enten til at skifte med eller til at give ovenpå. Tag også en lille hue med – og/eller en solkasket.

Tøj af – tøj på
Hvis det er meget varmt, så har din søn det – som du – varmt. Når han er klam på kroppen, er det fordi, han sveder og ikke kan komme af med varmen. Giv ham da lidt mindre tøj på.

På en varm dag vil han bare skulle ligge i sin ble, og eventuelt have en kortærmet løs bomulds undertrøje på (måske et eller to numre større, end du plejer at give ham på), som skal skiftes, hvis han sveder den til.

Undgå solen
Nyfødte børn bør på intet tidspunkt være i solen. Små børn render ind og ud af solen stråler, så prøv at undgå at være ude mellem 12 og 15, hvor solen er skarpest.

Beskyt børnene mod solens genskær, også selvom han ikke opholder sig i solen. Det betyder, at han skal have en let og luftig solhat på hovedet og en løs og luftig bomuldsbluse / tynd skjorte på, som kan beskytte hans krop og arme mod solens genskær.

Smør ham endvidere ind i en god solcreme beregnet til børn, med en meget høj solfaktor – for eksempel faktor 25.

Skyggen kan være kold
Vær generelt opmærksom på, at hvis han sidder i skyggen og ikke rigtigt bevæger sig, og det måske lufter lidt, kan der faktisk være koldt, og da skal han have mere tøj på, således at han har det tilpas – ikke for varmt og ikke for koldt.

Et lunkent bad?
Får barnet det meget varmt, kan man med fordel proppe det i et bad, som ikke er koldt, men som alligevel kan køle barnet lidt.

Tilbyd masser af væske
Giv ligeledes meget at drikke. Brystbørn skal bare tilbydes brystet hyppigere. Børn, der får MME, kan have brug for, at blive tilbudt lidt kogt kølet vand som supplement til MME’en.

Børn, som er begyndt at drikke af kop, tilbydes ekstra vand på denne måde.

Sørg for, at de får mulighed for at drikke godt allerede fra morgenstunden, så kroppens væskedepoter er fyldt op – det er det bedste udgangspunkt for væskebalancen til en meget varm sommerdag. Vand er det, kroppen har behov for.

Mange hilsner

Anne Brødsgaard, sundhedsplejerske