Vand i kroppen

Nogle gravide får så meget vand i kroppen, at det giver ømhed og opsvulmede lemmer. Her får du gode råd fra sundhedsplejersken til, hvordan du kan få gang i blodcirkulationen igen.

Hvordan kan jeg lindre ømheden i hænder og fødder?

Jeg er gravid i uge 36 og har meget vand i kroppen. Det er værst for mine finger/hænder. Når jeg vågner om morgenen, kan jeg faktisk ikke bøje fingrene, og de første timer summer det voldsomt specielt i højre hånd, men også lidt i venstre.

Jeg har de sidste dage været meget øm i armene og haft en mærkelig snorrende fornemmelse, hvilket bekymrer mig lidt. Kan det skyldes, at blodet ikke helt kan komme rundt i armene som normalt? I løbet af dagen er mine fingre lettere ømme, når jeg bøjer dem, og jeg skal have godt ved, når jeg for eksempel hælder et glas vand op fra en kande. Jeg har af mine læge fået at vide, at der ikke er så meget at gøre mod vand i kroppen, men kan jeg gøre noget for, at mine hænder og fingre ikke er helt så ømme?

Svar fra sundhedsplejersken:

Belastet blodomløb

Det mest sandsynlige er, at det er et belastet blodomløb, der er årsagen til dine ødemer, da ødemerne forbedres i løbet af dagen, hvor du er i gang. Ved at være i vigør hjælper du blodcirkulationen mere i gang, og ødemerne aftager.

Væsken trænger fra blodbanen ud i vævet og giver hævede ben, fødder, hænder og ansigt. Ødemer som sådan er ufarlige men kan være smertefulde. Den snurrende fornemmelse i dine arme er nok væsken, der trykker på nogle nervebaner. Er det en snurrende fornemmelse, som efter man har stødt albuen?

Syv gode råd

  • Venepumpeøvelser.
  • Fingergymnastik.
  • Stræk og bøj arme og fingre gerne over hovedet.
  • Motion, gå gerne en tur hver dag.
  • Hævet fodende.
  • Hvile med benene oppe flere gange dagligt.
  • Væske – to liter dagligt. Akupunktur.

De bedste hilsner
Helle Brødsgaard, Sundhedsplejerske