Vaccinationer til børn

I det danske børnevaccinationsprogram indgår en række vaccinationer, som forebygger op til ti alvorlige sygdomme. Læs her, hvilke sygdomme, som kan forebygges med vaccinationer, og få svaret på hvorfor er vigtigt at være vaccineret.

Af: Vibeke Manniche, kommunallæge, ph.d., 12.02.2019. Opdateret af Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 12.02.2019

Følger man børnevaccinationsprogrammet, vil ens barn være beskyttet mod flere alvorlige sygdomme, som kan have store konsekvenser til følge.

Børnevaccinationsprogrammet beskytter børnene mod sygdommene

Vaccinationerne virker nemlig sådan, at barnet danner antistoffer, som giver en beskyttende effekt på samme måde, som hvis barnet havde haft en af sygdommene. Hvis man så senere hen bliver udsat for smitte, vil kroppen huske det, og antistofferne vil straks bekæmpe smitten, således at man ikke bliver syg.

Fordelen ved at lade sit barn vaccinere er, foruden at barnet selv er beskyttet mod sygdommene, at man undgår smitte til andre, som ikke er vaccineret. Desuden kan det også være betryggende for gravide kvinder at vide, at de er vaccineret mod nogle af sygdommene, da eksempelvis røde hunde kan give fosterskader, hvis man får det i løbet af graviditeten.

Bivirkninger ved vaccinationerne er sjældne, og følgerne deraf er mindre alvorlige end selve sygdommene.

Læs mere om vaccinationsprogrammet i Netdoktors artikel om børnevaccinationer. Her kan du blandt andet læse om, hvornår vaccinerne skal gives.  

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her