Din søgning gav:

 

Undgå forgiftninger hos børn

Små børn udforsker verden gennem berøringer og ved at putte ting i munden. Det er derfor vigtigt, at giftige sager, såsom rengøringsmidler, medicin, alkohol og tobak ikke findes indenfor barnets rækkevidde. Her kan du få gode råd til, hvordan du undgår, at dit barn bliver forgiftet. Og du kan læse, hvordan du griber situationen an, hvis uheldet alligevel skulle være ude.

Hvad skal du tænke på?

Ulykker i hjemmet er alt for almindelige. Mange ulykker kunne undgås ved hjælp af enkle forebyggende foranstaltninger. Forgiftningsulykker blandt børn er en af de alvorligere ulykker, der forekommer i hjemmet.

Børn undersøger verden med alle sanser, også ved at smage på den. De putter alt i munden for at undersøge det, derfor er de så udsatte for forgiftninger. Ved at gennemgå dit hjem med henblik på at undgå forgiftningsulykker, kan du gøre dit hjem til et meget sikrere sted for dit barn at opholde sig.

Hvad er det, der er giftigt i et hjem?

For børn er der mange giftige ting i en ganske almindelig husholdning. For at sikre dit hjem, er det en god idé at lave en systematisk gennemgang af hjemmet. Husk på at børn ikke har en voksens åbenlyst logiske tilgang til hvad, der er farligt eller forbudt! Gennemgå hvert værelse for sig.

Køkkenet

Skabet under køkkenvasken indeholder ofte en række farlige produkter:

  • Rengøringsmidler, som kan ætse og indeholder giftige kemikalier
  • Gødning til potteplanter, som er særdeles giftigt.
  • Opvaskemiddel til opvaskemaskiner. Det er meget ætsende og derfor særdeles farligt, hvis børn spiser det

Rengøringsmidler, kemikalier, plantegødning og opvaskemidler skal opbevares højt oppe og ude af syne for barnet, helst i et aflåst skab. Det er ikke nok at placere dem oppe på køkkenbordet, da børn er både utroligt hurtige og utrolig dygtige til at klatre. Vælg produkter med børnesikret låg, men husk også, at mange ulykker sker, når man er i gang med at bruge produkterne, så låget skal på hver gang.

Mange rengøringsmidler er pakket ind i farvestrålende emballager og nogle er endda tilsat indbydende dufte, som virker ekstra tiltrækkende på små børn. Og børn afskrækkes ikke af smagen. Så husk følgende:

  • Hæld aldrig rester af kemikalier, opvaskemidler eller lignende over på sodavandsflasker eller andre uoriginale flasker. Barnet kan tro, at der er sodavand i flasken og drikke det giftige indhold. Det er i tillæg faktisk ulovligt at gøre dette.
  • Tænk også over emballagens udseende, og undgå produkter som dufter af frugt og lignende.

Badeværelset

På badeværelset opbevares ofte kosmetik, creme og medicin. Kosmetik og cremer indeholder skadelige stoffer som for eksempel alkohol, der kan forgifte barnet.

Medicin er meget farligt for børn. Det gælder al slags medicin. Børn kan tåle meget mindre mængder end voksne, inden de bliver forgiftede. Almindelige vitaminpiller kan skade børn, hvis de spiser blot nogle få stykker.

Kosmetik, cremer og medicin skal derfor altid opbevares i låste skabe eller meget højt, så det er utilgængeligt for børn. Husk altid at sætte medicin tilbage i det høje og/eller aflåste skab, straks når du har brugt det.

Stuen

Mange af de flotte fremmedartede stueplanter, der er i folks stuer i dag, er giftige. Hvis du har små børn, bør du ikke have giftige stueplanter i dit hjem. Selv om man kan sætte dem højt op, er der altid risiko for blade der drysser ned på gulvet, eller at barnet klatrer op og smager på planten.

Mange af plantegiftene giver blærer og sår i munden, hvis barnet smager på planten eller dele af planten, eller barnets tunge kan svulme op.

I stuen i dag er det ikke usædvanligt, at der er et barskab med vin og spiritus. Alkohol er meget giftigt for små børn, derfor bør et sådant skab være sikkert aflåst. Det er ikke nok, at alle låg og propper er forsvarligt skruede på. Børn er mestre i at åbne ting, og det er utroligt små mængder alkohol, der skal til for at skade et lille barn.

Vær opmærksom på jeres elektroniske udstyr, da der kan være benyttet små kviksølvsbatterier i for eksempel fjernkontroller. Hvis barnet sluger sådan et batteri er der fare for forgiftning.

Cigaretter og tobak er en anden gift der alt for ofte ligger fremme til trods for, at der er små børn i hjemmet. Det kan ikke understreges kraftigt nok, at tobak i alle former er en særdeles farlig gift, og at et cigaretskod er nok til at forgifte et lille barn alvorligt. Tobaksvarer og dets affald skal derfor altid opbevares børnesikkert.

Andre rum

Maling er en sammensætning af forskellige kemikalier og opløsningsmidler og er giftigt for børn. Så maling og rester af maling bør altid opbevares i aflåste skabe eller højt placeret, hvor barnet ikke har adgang. 

I de seneste år er man blevet opmærksom på at maling, der er fra før 1978 kan indeholde så meget bly, at den er sundhedsskadelig for børn. Hvis der er ting i hjemmet, der er malet med noget af dette maling, bør de fjernes eller males om, mens barnet er så lille, at det kan forventes at sutte på de ting.

Haven

I mange haver findes der ukrudtsbekæmpende midler og gødning. Mange af disse kan være livstruende i selv ganske små mængder. Disse bør derfor altid opbevares højt over børneniveau, og gerne i et aflåseligt skab i skuret/garagen. 

Brug så vidt muligt ikke ukrudtsmidler i din have, når du har små børn, da de kravler og smager på ting og kan på denne måde blive udsat for uønskede kemikalier. 

Særligt vigtigt er det at tænke på i grillsæsonen, at tændvæske og tændbriketter aldrig efterlades, så børn kan få fat i det. 

Glem ikke gæsterne

Hvis du har gæster, der ikke er vant til små børn, bør du gøre dem opmærksom på, at de ikke kan efterlade for eksempel cigaretter eller medicin, hvor barnet kan nå dem. Undgå generelt åbne håndtasker i børnehøjde.

Hvis ulykken er sket, hvad gør du så?

Prøv at bevare roen og kontakt straks læge. Lægen har brug for nogle oplysninger, så det er en god idé at forberede sig hurtigt:

  • Hvad er det, barnet har spist/drukket. Skriv det ned.
  • Find ud af mængden, om det er for eksempel en enkelt tablet eller et halvt glasfuld.
  • Lægen spørger dig også om, hvor meget barnet vejer.
  • Medbring noget af det forgiftende stof, hvis I skal på skadestuen, og medbring altid emballagen.

Hvilken behandling kan gives?

Alle nedenstående behandlinger skal aldrig nogensinde iværksættes uden en læge har vurderet barnet, eller eventuelt vurderet situationen over telefon.

Medicinsk kul: Som modgift til forgiftninger gives der ofte medicinsk kul. Det kan købes på apoteket i håndkøb, og er en god ting at eje i sit medicinskab, hvis man har børn. Du skal dog aldrig give dit barn medicinsk kul uden at have rådført dig med en læge.

Mælk lindrer nogle gange: I nogle forgiftningstilfælde anbefales det at give barnet mælk at drikke. Giv aldrig barnet mælk, uden at have rådført dig med en læge, da mælken kan klumpe i barnets mave og hindre en maveudrensning, hvis den er nødvendig.

At fremkalde opkastninger: I andre forgiftningstilfælde er det hensigtsmæssigt at fremkalde opkastninger. Du skal dog aldrig selv fremkalde opkastninger hos barnet: Hvis det har indtaget et ætsende stof, kan en opkastning skade barnet mere end det gavner.

Skyl med lunkent vand: Gå straks i gang med at skylle med lunkent vand, hvis du har mistanke om, at barnet har fået noget ætsende på huden eller i øjnene. Kontakt hurtigst muligt læge eller skadestue.

Du kan selv gøre det allervigtigste

Det vigtigste, du kan gøre mod forgiftninger er, at forebygge dem. Gennemgå dit hjem også haven fra en ende af, og fjern alle skadelige stoffer. De stoffer, der er nødvendige at have i hjemmet, skal du opbevare i et sikkert aflåst skab.

Vær desuden hele tiden opmærksom på, hvad dit barn laver, og hvor det befinder sig. Årvågenhed er vigtigt, når man har små børn.

3
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 3 (1 stemme)

Kilder

Opdateret af: Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen, professor og centerleder på Center for Arktisk Sundhed 


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


2 kommentarer

JoJo00

09/05/12 - 00:09

HUSK også lige, at man kan ringe til giftlinien på 82 12 12 12 - der sidder specialuddannede sygeplejersker døgnet rundt og kan slå alle kemikalier/medicintyper mm op, og fortælle hvad man skal gøre ;-)

xpandersen

13/02/16 - 19:45

Hvilken aldersgruppe gælder denne linje

Hvor er grænsen for hvornår man ringer til giftlinjen eller skadestuen?

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
24/11Pålæg 6 +Maj 2018
24/11Pålæg 6 +November 2018
15/11Pigen er nu 14 år, daAugust 2003
2/11Hvor gammel er din pige? HvisAugust 2003
28/10Tag fri med lidt gamingAugust 2003
28/10Eller fortæl dem en jokeAugust 2003
28/10Prøv at give dem en bamseAugust 2003
26/10Børn med ADHD og cannabisolieApril 2003
19/10Re: Re: Re: Re: Re: Idéer til dåbsgave?Juli 2004
18/10Alt Om Børn | Rasmus Klump sengetøjMarts 2006
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
10/12EfterfødselstræningOrdet er frit
8/12Hvad er en fair pris for en hundeforsikring?Ordet er frit
8/12Uheldig oplevelse på flyrejse - skal jeg søge...Ordet er frit
8/12Nyt NaturBingo DomæneLivet med børn
5/12Kendte engang en mand der hedNavne
5/12Når man er tvangsindlæg tilNavne
5/12Tænker også at I har det heleOrdet er frit
30/11Man går nok aldirg helt gal iLivet med børn
29/11PuslebordLivet med børn
29/11Vi har...Ordet er frit
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...
Jeg er bange for en indbretning
Familierådgiver Hej GitteEfter min papdatter på 11 år sagde, at min mand og jeg skældt...
Når far skal være væk
Sundhedsplejerske Hej.Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, og hvad der er bedst for vores 2...
Annonce