Din søgning gav:

 

Trafiksikkerhed på skolevejen

At færdes i trafikken er noget, vi alle gør hver eneste dag. Som voksne gør vi det uden at tænke ret meget, men som barn er der meget, der skal læres. Den bedste måde, du kan lære dit barn at færdes i trafikken på, er ved at være i den sammen. Find ud af her, hvad det er særligt vigtigt for dit barn at lære.

Læs også...

Få mere at vide

 

Sikker Trafik:
www.sikkertrafik.dk

Trafiksjov for børn i indskolingen:
www.trafiksjov.dk

Dansk Cyklistforbund:
www.dcf.dk

 

Når dit barn starter i skole, begynder en ny hverdag med mange nye indtryk og nye rutiner. Også skolevejen vil for de fleste børn være ny, og det kan godt betale sig at træne de gode vaner op her i skolestarten. På et tidspunkt vil børnene gerne færdes alene til og fra skole og opnå den frihed, der ligger i det. Men at færdes i trafikken er noget, der skal læres over tid, så et godt råd er, begynd træningen i god tid.

Hvis du er nødsaget til at køre dit barn i skole, er det vigtigt, at du tager hensyn til de børn, der går eller cykler til skole. Morgenmyldretiden ved skolen skaber mange farlige situationer, og husk, at det ikke kun handler om dit egen barns sikkerhed.

Trafikken læres bedst i trafikken

Børn har brug for at gøre deres egne erfaringer i trafikken. De bliver ikke gode trafikanter på bagsædet af en bil eller ved kun at kigge i en bog. I stedet skal de have mulighed for gradvist at få en forståelse af, hvad trafik er, hvorfor det er bedst at gøre sådan, og hvad trafikken kræver af dem i forskellige situationer – alt sammen noget der læres bedst ude i trafikken sammen med en voksen.

Husk, at du er rollemodel for dit barn. Børn kopierer voksnes adfærd, så overholder du færdselsreglerne, spænder sikkerhedsselen og kører med cykelhjelm, lærer du samtidig dit barn, hvad der er god og sikker adfærd i trafikken.

Kend dit barn i trafikken

Et barn på 5-6 år har nogle andre forudsætninger for at færdes i trafikken end dig som voksen. For eksempel:

 • Barnet kan typisk ikke overskue trafikken på samme måde som dig.
 • Barnet har qua sin højde ikke samme udsyn som dig.
 • Barnet har svært ved at vurdere afstanden til andre trafikanter.
 • Barnet har svært ved at vurdere andre trafikanters hastighed.
 • Barnet afledes let og har svært ved at fastholde sin opmærksomhed på trafikken.
 • Barnet har svært ved at tænke fremad og se sammenhænge i trafikken.

Hvad kan I øve jer på?

Et godt sted at starte er at lære dit barn de grundlæggende regler for at færdes i trafikken. Det vil sige: 

 • Stop op ved kantstenen, inden du krydser en vej: ’Kantstenen betyder stop’.
 • Orientering: ’Se dig godt for til begge sider, inden du krydser en vej’
 • Lysregulering: ’Grøn mand gå og rød mand stå’

Mange børn har lært disse regler i en tidlig alder. Men det kan være en god idé at gentage dem på den nye skolevej. Prøv også at lade barnet være den, der træffer beslutningen om, hvornår det for eksempel er sikkert at gå over vejen. Det at vurdere, hvornår bilerne er langt nok væk til, at man kan krydse en vej, kan være svært og skal prøves mange gange.

Lav nogle aftaler med dit barn, som er nemme at huske og overholde. Det kan for eksempel være, at I går over et bestemt sted, hvor vejen er mest overskuelig eller, at I aftaler en sikkerhedszone mellem 2 punkter, hvor der skal være fri bane, før I må krydse vejen.

Vælg en sikker skolevej

Den sikreste skolevej er ikke altid den korteste vej. Det er derimod den rute, hvor I skal krydse vejen færrest gange. Der er måske en gangsti, en tunnel over kørebanen eller en lysreguleret fodgængerovergang, som gør vejen mere sikker. Når du har valgt en sikker rute, skal I træne ruten sammen. Hvis barnet skal krydse vejen, så udpeg de steder, hvor barnet har bedst udsyn, og gør det til en vane at krydse vejen der. Det kan være rart at begynde træningen før skolestart, for eksempel i sommerferien. Husk blot, at der er stor forskel på trafikmængden i ferien og hverdagen.

Hvornår må mit barn gå alene til skole?

Det er svært at opstille generelle regler for, hvornår det enkelte barn er parat til at gå alene til skole. Det kommer meget an på, hvor trafikeret skolevejen er, og hvor meget du som forælder har trænet med dit barn.  Er skolevejen ikke farlig, vil et 6-7-årigt barn godt kunne klare skolevejen alene. Andre steder vil det kræve, at barnet er 10-11 år.

En tommelfingerregel siger, at børn i 10-12 års alderen har højden, modenheden og erfaringen til at overskue trafikken i så høj grad, at de kan færdes på egen hånd i trafikken. Selvfølgelig afhængigt af hvor meget I har trænet.

På cykel til skole

Måske I har lyst til at tage skolevejen på cykel, hvilket også vil være en god træning. Men at cykle i trafikken kræver mere af barnet. På cykel bevæger dit barn sig for eksempel fra fortovet ud mellem bilerne, hvor der gælder mange flere regler. Alting går hurtigere, og barnet bevæger sig også med større hastighed. Barnet skal kunne reagere hurtigt, og det kan det ikke uden hjælp de første skoleår.

Et 6-årigt barn vil typisk have nok at gøre med at beherske sin cykel på sikker vis. Barnet skal både kunne styre, bremse, svinge og orientere sig ubesværet uden at miste balancen samt være i stand til at give tegn til andre trafikanter. Først da har barnet overskud til at koncentrere sig om trafikken. Selv om dit barn virker sikker, når I cykler sammen, så kan du ikke regne med, at barnet er sikker på egen hånd. Lad derfor ikke dit barn cykle alene til skole i starten.

Hvornår må mit barn cykle alene?

Ifølge loven skal barnet være fyldt 6 år, før det må køre alene på cykel i trafikken. Men de færreste børn er parate til at cykle alene på det tidspunkt. Du må som forælder afgøre, hvornår dit barn er parat til at cykle alene. Det er afgørende, hvor meget erfaring barnet har med at færdes i trafikken på cykel, og om ruten er velkendt. Først omkring 12 års alderen kan barnet fuldt ud overskue trafikkens mange indtryk, handle sikkert ud fra dem – også på trafikerede strækninger, som det ikke kender i forvejen.

Dit barns sikkerhed

Udover træningen er det vigtigt, at dit barns sikkerhed er i orden. Gør dit barn synlig i trafikken. Synlighed handler både om at blive set, når det er lyst og mørkt. Faktisk sker over 80 % af alle trafikulykker med børn når, det er lyst.

 • Giv dit barn noget på med stærke farver – fx en pangfarvet jakke eller cykelhjelm.
 • Sæt reflekser på skoletasken og brug refleksvest eller refleksbrikker på overtøjet til de mørke morgener. Godkendte reflekser og refleksbånd er mærket med EN 13356 og refleksveste med EN 1150 eller EN 471.
 • Sørg for at dit barn har lys på cyklen. Både forlygte og baglygte skal være synlige på mindst 300 meters afstand og være synlige fra siden.
 • Husk også cykelhjelmen - både din egen og dit barns. Hjelmen skal sidde midt på hovedet, så den beskytter både pande og nakke, og den skal udskiftes, hvis den får et slag. Cykelhjelmen skal være CE-mærket og have godkendelsesmærket EN 1078.

Færdselsundervisning i skolen

Færdselsundervisning er et obligatorisk emne i folkeskolen og er et godt supplement til jeres trafiktræning i familien. Mange skoler laver for eksempel en Gåprøve og Lille Cyklistprøve med deres elever i indskolingen. Det er vigtigt, at du støtter op om skolens forskellige færdselsaktiviteter op igennem dit barns skolegang.

Få flere gode råd tilpasset dit barns alder

Tilmeld dig Rådet for Sikker Trafiks nyhedsmail og få viden og gode råd tilpasset dit barns alder direkte i din mailboks. Du vil modtage nyheder 4-6 gange om året. Det er helt gratis at være med.

Tilmelding sker på www.sikkertrafik.dk/mitbarn

 

0
Din bedømmelse: Ingen


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


0 kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
15/1Tag til SverigeFebruar 2008
7/1Måske kan denne guide hjælpeMaj 2016
29/12BarnedåbJuli 2004
22/12Eller var det ikke dem du menteSeptember 2017
24/11Pålæg 6 +Maj 2018
24/11Pålæg 6 +November 2018
15/11Pigen er nu 14 år, daAugust 2003
2/11Hvor gammel er din pige? HvisAugust 2003
28/10Tag fri med lidt gamingAugust 2003
28/10Eller fortæl dem en jokeAugust 2003
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
16/1Hjælp!Livet med børn
10/1Symptomer på graviditetGraviditet
9/1Test personerGraviditet
8/1Salt og peberOrdet er frit
5/1Vi prøver - men hvor meget?Snart gravid
24/12Sejt!Ordet er frit
20/12baby vinterskoOrdet er frit
17/12DR2 søger medvirkende til program om søskendeOrdet er frit
10/12EfterfødselstræningOrdet er frit
8/12Hvad er en fair pris for en hundeforsikring?Ordet er frit
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Skilsmissebarn: Hvor svær må skiftedagen være?
Familierådgiver Kære GitteJeg skriver ind i ønsket om en vurdering om en lettere kompl...
Kan en efterfødselsreaktion være fysisk?
Jordemoder Hej CamillaJeg skriver, fordi jeg er i tvivl om, om de symptomer jeg o...
Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...
Annonce