Tag som voksne det fulde ansvar

Hvordan holder man jul, når man har skilsmissebørn? Hvad stiller man op, hvis man ikke selv har børnene i julen? Og hvordan håndterer man bedsteforældrene, som heller ikke forstår det nye familiesystem i denne ‘søde juletid’?

Af Charlotte Berg, skilsmissecoach, 11.11.2013

Skilsmissecoach, Charlotte Berg, giver dig 10 gode råd til at komme så godt som muligt gennem julen som skilsmisseforælder. Se alle rådene her

2) Tag som de voksne det fulde ansvar
Hvis I som voksne ikke kan holde stridsøksen væk denne ene aften, så er det klart at foretrække, at en ‘turnusordning’ mellem jer etableres allerede nu. 

Men hvem har så mest ‘ret’ til at have børnene hos sig det første år?

Det er der som udgangspunkt ikke nogen, der har. For der findes ikke en regel, der siger, at den som har bopælsretten ’da selvfølgelig skal opgive den første jul med børnene til den anden’. Og der er heller ingen regel, som giver den, som ikke ser børnene så meget, ‘førstevælgerretten’ til børnene det første år. Men det er alligevel de mest brugte argumenter, som nyskilte forældre bruger mod hinanden, når de sætter kampen ind på at ’vinde børnene’. 

Men julen er, ligesom forældresamarbejdet mellem jer generelt, ikke en konkurrence. Det er et samarbejde. Et samarbejde, som skal have fokus på børnenes behov for fred og tryghed

Sæt aldrig børnene i det dilemma at skulle vælge mellem mor og far i julen, fordi I ikke kan blive enige om, hvor de skal være. Børn er loyale overfor begge forældre, og det vil give dem følelsen af at skulle svigte den ene af jer, hvis de bliver bedt om at vælge. 

Det er jeres beslutning og jeres ansvar at finde en løsning – og de hårde fakta er, at den ene af jer bliver nødt til at bøje sig for den anden og for julefredens skyld.