Svær jobstart efter barsel

Tilbage til hektisk dødvande? Det er uundgåeligt at vende tilbage på jobbet efter barsel, og det er ikke altid fryd og gammen, når det sker.

Af Redaktionen, 25.01.2010

Spørgsmål til coachen:

Jeg er for nyligt startet på arbejde igen efter 11 dejlige måneder på barsel med min datter. Det har vist sig at være en større udfordring, end jeg havde regnet med. Derfor skriver jeg til dig for forhåbentlig at få lidt konstruktiv sparring.

Før jeg blev gravid, var jeg superdedikeret til mit job og arbejdede ofte (og med glæde) længe. Jeg har været i samme firma i snart 6 år, har altid været meget ambitiøs og engageret og har løbende fået at vide, at mit firma “ville noget med mig”. Jeg var dog kørt lidt sur i mine sidste opgaver, inden jeg gik på barsel, og jeg glædede mig faktisk lidt til at få et pusterum fra karrieren.

Efter jeg er kommet tilbage er jeg – trods store forventninger – imidlertid havnet i et hektisk dødvande. Det lyder måske som et paradoks, og det er det måske også.

Med til historien hører, at jeg, efter eget ønske, har fået nye opgaver i forbindelse med, at jeg er startet igen – og måske har jeg næsten fået mere, end jeg har bedt om. Jeg er nemlig blevet kastet ind i hele to projekter, som begge lyder meget lovende, men som også kræver meget arbejde og meget viden, som jeg nu skal tilegne mig. Tingene går hurtigt, og jeg har meget svært ved at komme op i fart. Organisationen har ændret sig meget på de 11 måneder, og jeg har også fået ny chef, som ikke umiddelbart kender meget til min forhistorie.

Kørt ud på karriemæssigt sidespor
Jeg føler mig derfor kørt ud på et sidespor rent karrieremæssigt, og samtidig har jeg svært ved at genfinde mit gamle, arbejdsomme og organiserede ‘jeg’. Jeg føler, at folk (inkl. mig selv) forventer, at jeg kan køre på 100% fra dag 1, fordi jeg jo ikke er ny i firmaet – mens jeg selv oplever, at jeg ofte står på lige så bar bund, som en nyansat praktikant. Det er svært for mig at indrømme det, og jeg ved, at mit gamle jeg med glæde havde taget udfordringen op, men mit “nye” jeg går totalt i baglås. Jeg begynder at tvivle på mine egne kompetencer og frygter, at min anseelse blandt mine kolleger er i fare. Jeg leger med tanken om at søge andet arbejde, men er også bange for at skulle starte forfra et andet sted.

Samtidig render jeg rundt med en – nok meget typisk – konstant dårlig samvittighed, fordi jeg dels efterlader min datter mange timer i andre voksnes varetægt – og dels nogle gange opdager, at jeg faktisk ikke har savnet hende i løbet af dagen på grund af travlhed.

Alt i alt har min tilbagevenden til job vækket meget modstridende følelser og tendenser i mig. Jeg føler mig handlingslammet og ustruktureret og kan ofte fortabe mig i meningsløse småopgaver, selvom der er større og vigtigere opgaver, der ligger og venter. Samtidig har jeg også svært ved at slippe opgaverne og nå hjem i tide til at hente min datter. Jeg siger ja til mere, end jeg kan nå af frygt for virke uengageret og at lade muligheder passere. Jeg vil gerne videreuddanne mig, men har svært ved at se, hvordan jeg skal finde tid og overskud, uden at det går ud over min i forvejen sparsomme tid med min datter.

Frustrationer med hjem i tasken
Alle frustrationerne på arbejde kommer med hjem i tasken og får afløb over for min mand, som skal finde sig i en meget irritabel, nærtagende og indesluttet partner, der ikke har overskud til ret meget andet end at brokke sig over småting og blive ked af bagateller. Jeg forsøger at være glad og positiv over for min datter, men jeg er ikke i tvivl om, at hun alligevel fornemmer den dårlige stemning.

Jeg ved ikke, om min historie giver mening – men jeg er desperat for at få et godt råd til, hvordan jeg kan komme tilbage på sporet rent jobmæssigt og samtidig blive en god og nærværende partner/mor, når jeg har fri.

Klap dig selv på skulderen
Svar fra coachen:
For det første synes jeg, du skal klappe dig selv på skulderen for at indrømme din problematik så ærligt, som du gør i brevet til mig! Det er altid første skridt, når noget skal laves om. Og det lyder for mig som om, du bliver nødt til at lave om på nogle ting i dit liv som karriere-kvinde-mor, hvis du vil opnå mere balance?!

Sæt rammer for dit arbejdsliv
Først og fremmest vil jeg opfordre dig til at mærke efter, hvad det er, du ønsker i stedet for den stress og ubalance, du oplever nu? Ønsker du nyt job, at blive i jobbet men under andre betingelser eller hvad? Vær ærlig overfor dig selv, når du besvare spørgsmålet, og find frem til, hvad du vil have som positivt og inspirerende mål, hvad angår job!

Hvis du i virkeligheden vil have et helt andet job, så er det defineringen af, hvad sådan et job skulle indholde, der skal arbejdes med.

Ønsker du at blive, vil det blandt andet være dine forventninger til dig selv på jobbet, du skal kigge på. Hvad forventer du af dig selv; og er det rimeligt? Hvis du prøver at skrive dine forventninger ned (som for eksempel andres anseelse, udvikling, at kunne klare alle opgaver, få dit “gamle” jeg tilbage osv ), vil du måske opdage, at du kræver uforholdsmæssigt meget af dig selv, og så er det en march op ad bakke for at blive glad i job og på hjemmefronten. Hvor længe orker du at være bjergbestiger, må du så spørge dig selv?

Hvis dit ønske er at blive i dit nuværende job og kunne være en glad mor, der henter til tiden og ikke mokker af sin mand (hvilket er meget naturligt, for det er i parforholdet vi som kvinder oftest får afløb for frustrationer), så var det måske en idé for dig, først at finde ud af, hvad der helt præcis forhindre dig i at blive glad på jobbet, og om der konkret kan gøres noget for at eliminere disse stress-faktorer?

Det kunne for eksempel være ved at lave nogle nye rammer for dit arbejdsliv.


En måde at gøre det på er ved at sætte sig ned og tænke over/skrive, hvad der stresser… du nævner, at du har svært ved at sige nej og har svært ved at få sagt fra, og svært ved at håndtere det, du tror, de andre tænker samt svært ved at gå til tiden. Tag hver enkelt af disse forhindringer og tænk over en løsning: Tænk over, om du har brug for at lære at sige fra og formuler eventuelt en støttende sætning a la: “Jeg siger fra for at holde mit energiniveau oppe” (den kan du klistre ind i din kalender). Gør det samme med alle disse punkter, så du kan lave nogle rammer eller spilleregler for dig selv. For det kan hjælpe at huske sig selv på, at du er havnet i et nyt “spil” – familiespillet, hvor regler og betingelser er anderledes end singlespillet! Det er dét, du skal til at finde ud af nu! Og skal finde ud af, hvordan du får giver din “brik” de mest optimale rammer for at trives, hvis du kan følge mig 😉

Hvad du ønsker, skal du få
Husk hele tiden at definere over for dig selv, hvad du vil have, i stedet for hvad du ikke vil have. Så er det nemmere at erstatte den uønskede situation med en ønsket situation.

De bedste hilsner
Nina K. Brandt,
Barselscoach