Sukkerpolitik i vuggestuen?

De fleste forældre har en klar holdning til hvor meget sukker deres børn skal have – og hvornår. Men hvad gør man, hvis institutionen har en anden holdning?

Af Redaktionen, 22.01.2010

Spørgsmål:

Skal jeg blande mig i sukkerpolitikken?

Min datter begyndte i vuggestue for nogle uger siden, og det er en super vuggestue og alle er bare så glade. Der er dog et lille men… I morges da jeg afleverede hende, så jeg, at de små, som spiser havregrød om morgenen, får sukker på. Jeg er meget bevidst omkring min holdning til børns sukkerindtag og mener slet ikke, at det er nødvendigt at få sukker på grøden. Men hvad gør man? I går fik de risengrød til frokost, og jeg har en mistanke om, at de små har fået sukker på og de lidt større børn kanel også, hvilket jo er ok.

Jeg vil jo nødig skabe unødig opmærksomhed om min datter ved at påpege det i vuggestuen, men jeg synes jo heller ikke det er i orden, at de får sukker på til daglig.

 
Svar fra sundhedsplejersken:

Vaner opbygges sammen med forældre

Beskytte børnene mod verdenen det kan man ikke som forældre. Til gengæld kan man give dem værktøjer til at begå sig godt i vore verden. Forældrene er dem der har størst indflydelse på små børns vaner og tillæring af vaner, så derfor er det vigtigste, hvad der sker, når I er sammen.

Men der er mange timer i døgnet, hvor de små guldklumper må overlades i andres varetægt, og her har man som forældre ligeledes et ansvar for at gøre sin indflydelse gældende.

Forældrene er barnets advokat

Du skal naturligvis sætte spørgsmålstegn ved de ting, du gør – også over for personalet. Husk, at det kan man sagtens gøre på en IKKE bebrejdende måde, men ved en god kommunikation og på en måde der lægger op til refleksion hos personalet. Jeg vil anbefale dig at blive bekendt med institutionens kostpolitik, og har de ikke sådan en, så er det på tide, at de får sat fokus på det.

Foruden kostpolitikker bliver det i fremtiden sådan, at institutionerne ligeledes skal have en bevægelsespolitik (motion/fysisk aktivitet). Det er der ganske vist ikke ret mange, som har endnu, men det kan I sagtens tillade jer at skubbe på for at få dem til at udarbejde. Tilbyd eventuelt at komme med jeres bidrag til den enten via forældrebestyrelsen eller direkte til institutionen.

Som forældre er man barnets advokat og de nærmeste til at varetage barnets sunde interesser og tillæring af de gode og sunde vaner, som vil følge dem resten af livet.

Mange hilsner
Anne Brødsgaard,
Sundhedsplejerske