Stressede forældre giver mere skærmtid til børnene

iPad’en er populær i mange småbørnsfamilier. Et nyt studie viser, at stressede forældre giver deres børn mere tid foran skærmen.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 3. marts 2020

De fleste småbørnsfamilier kan genkende scenariet: Det er midt i ulvetimen, børnene er urolige, og maden står endnu ikke på bordet. I en stresset hverdag er det nemt at give børnene iPad’en i hænderne, så de kan underholde sig selv, mens mor og far ordner de praktiske opgaver.

Et nyt canadisk studie viser, at der er en sammenhæng mellem forældrenes niveau af stress og den skærmtid, som børnene eksponeres for. Forskerne bag studiet har undersøgt skærmtiden hos 1.085 canadiske børn i alderen 7 til 18 måneder, som i gennemsnit brugte 1 time om dagen foran skærmen. Studiet konkluderer, at stressede forældre lader deres børn få mere tid foran skærmen.

Danske småbørn streamer også

Danske børn under 3 år bruger i stigende grad skærmen til at streame video- og tv-indhold. Det skriver DR i rapporten “Medieudviklingen 2019”. Det er omtrent hvert tredje danske barn under 3 år, der streamer indhold fra DR, ligesom at halvdelen ser videoer på YouTube. Ifølge DR Medieforskning tyder det på, at børnene i aldersgruppen bruger omkring en halv time om dagen foran skærmen.

Forældrene har forskellige motiver for at eksponere de små for videoklip. DR henviser til svenske SVT, der har erfaret, at forældrene både ønsker at stimulere børnene samt bruge skærmen som en aktivitet sammen med børnene. Men skærmtid bliver også af forældrene brugt til at distrahere børnene i en travl hverdag.

Læs også: Brug af TV og tablet før sengetid kan give dårlig søvn

Skærmtid er fortsat til debat

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler, at børn under 2 år slet ikke bruger tid foran skærmen, mens børn i alderen 2-4 år højst bør få 1 times skærmtid om dagen. Skærmtid er dog et meget debatteret emne, og der er fortsat ingen klare retningslinjer i Danmark.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Canadisk studie i JAMA Network Open, WHO’s anbefalinger om børns skærmtid, DR Medieudviklingen 2019