Din søgning gav:

 

Søskendejalousi

En ny lillesøster eller lillebror - det lyder nu meget godt, men hvorfor opstår der ofte søskendejalousi?

Hvordan hjælper jeg storebror over jalousien?
Spørgsmål til sundhedsplejersken:

Jeg er meget meget frustreret og håber, at du kan hjælpe os med en situation, vi er kørt sur i.

Min dreng blev storebror for fire måneder siden, og de første måneder forløb ganske uden drama, men nu er situationen en anden. Flere gange dagligt forsøger han at genere den lille (hopper tæt på, forsøger at trille hen over ham, kaster ting mod ham etc.), og jeg er løbet tør for ideer til, hvordan jeg kan tackle de situationer.

Jeg har hidtil givet min søn lov til at kravle op i kravlegården, når jeg var ved siden af, for han har også gerne villet ligge ved siden af den lille og give dyne på og andre søde ting. Men den sidste tid er han kravlet op meget ofte uden min tilladelse.

Et bestemt 'nej' har ikke virket, pædagogiske forklaringer på hvorfor han ikke må hoppe rundt ved siden af lillebror heller ikke, og de sidste par dage har jeg så fjernet ham fra kravlegården og bedt ham kigge mig i øjnene. Dette kan tage op til 10 minutter at opnå. 10 minutter hvor jeg er nødt til at holde ham, mens han sparker, skriger og vrider sig, til han er helt varm og helt fra snøvsen, og det er jeg faktisk også indeni.

Når jeg så har fået øjenkontakt, har jeg forklaret, at det vil jeg ikke have, at han gør. Jeg har nu gjort det tre gange, og det har ikke haft anden effekt, end at han griner ad mig. Da jeg idag for jeg ved ikke hvilken gang pillede ham ned fra kravlegården, tog han et par klodser og kastede lige i ansigtet på lillebror.

Jeg kan godt se, at det handler om jalousi, men jeg aner ikke, hvordan jeg hjælper os allesammen.

Jeg har stadig begge børn hjemme, men den store er skrevet op til to vuggestuers eftermiddagspladser. Det ser dog ikke ud til, at vi får plads før sommer.

Vi er så heldige at kende en del børn på den stores alder, der også er hjemme, så det lykkes os som regel at lege med jævnaldrende børn næsten hver dag. Det bliver også til en lille tur ud af huset hver dag, omend vi var noget mere mobile før lillebror, som i øvrigt er meget meget nem og ikke fylder så meget.

Er der noget indlysende jeg har overset, og ved du, hvad jeg kan gøre for at gøre den store mindre frustreret?

Giv storebror opgaver, se ham og ros ham for hans hjælp
Sundhedsplejersken svarer:

Ja, det er helt klart jalousi. Lige nu er den store tilfreds med negativ opmærksomhed, bare han får opmærksomheden, og det skal du have vendt.

Du skal give ham positiv opmærksomhed, hvilket kræver, at du er lidt mere opmærksom på storebror hele tiden i forhold til alt det gode, han gør. Ros ham, kommenter langt mere af det, han gør, som du er tilfreds med. Sørg for at lege med ham, og hygge med ham, hvor du sætter ham mere i fokus.

Lige nu har du uden tvivl lillebror i fokus, når I alle tre er sammen. Prøv at ændre på det.

De ting, der skal gøres omkring og med den lille, skal naturligvis forsat gøres, men vær meget bevidst og opmærksom på, hvor du lægger din opmærksomhed og fokus både i dit verbale og især i dit non-verbale sprog. Det læser Teddy nemlig som den bedste radar i denne verden.

Når du fx ammer den lille, så spørg den store om han ikke har lyst til at læse en bog sammen med dig. Han kan sagtens sidde ved siden af, og du kan måske endda have en hånd rundt om ham, og så kan I snakke om bogen og billederne.

Du kan sagtens stille nogle spørgsmål og kommentere, så det mest er den store, der snakker, peger osv. Så vil jeg tippe, at du sagtens samtidig kan have opmærksomhed og kontakt til lillebror og amningen. Husk læs ikke bogen, men snak om billederne.

Når den lille skal skiftes, siger du ud i luften, at nu går du ud og skifter lillebror, og du kunne godt bruge en god hjælper, hvis han har lyst. Har han det, vil han komme (måske først lidt senere). Har han ikke lyst, så er det hans valg, og det er fint. Kommer han, så kan han tage en ren ble, måske en klud og noget vand. Giv ham opgaver, se ham og ros ham for det. Det vil motivere ham, og han vil vokse af det. På den måde vil I få nogle hyggelige stunder sammen.

Den store er ganske vist blevet storebror, men han er ikke så gammel. Derfor kan han have svært ved at forstå, at han kun må kravle op i kravlegården, når du er der.

Vær mere bevidst om det, du tillader og hvilke konsekvenser, det kan få på både kort og lang sigt. Det er ikke altid lige nemt.

Sker der noget ved, at han kravler op i kravlegården til lillebror, når du ikke er der?

Du skal gribe ind, hvis der sker noget, der er til fare for nogle af dem, som når han slår eller smider klodser. Sig tydeligt til ham, at du ikke vil have det, og så ignorer ham lidt, indtil han udviser en adfærd, der kan tåle en positiv opmærksomhed fra dig igen.

Godt at han har jævnaldrende legekammerater! Det er godt og vigtigt, at han får denne stimulering. Prøv også at give ham noget tid, hvor han har din opmærksomhed 100%. F.eks. når lillebror sover, eller når farmand kommer hjem og kan tage over med lillebror.

Når alt dette er sagt, siger jeg i virkeligheden, at du skal arbejde med din egne signaler og adfærd. Det er den, du lettest kan ændre på, og som hurtigst vil give gevinst, så I kan få ryddet søskendejalousien af vejen igen. Tænk i opgaver og positiv opmærksomhed til den store, så er I snart på rette køl igen.

De bedste hilsner fra
Anne Brødsgaard
Sundhedsplejerske

 

3.75
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 3.8 (4 stemmer)


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


0 kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
24/11Pålæg 6 +Maj 2018
24/11Pålæg 6 +November 2018
15/11Pigen er nu 14 år, daAugust 2003
2/11Hvor gammel er din pige? HvisAugust 2003
28/10Tag fri med lidt gamingAugust 2003
28/10Eller fortæl dem en jokeAugust 2003
28/10Prøv at give dem en bamseAugust 2003
26/10Børn med ADHD og cannabisolieApril 2003
19/10Re: Re: Re: Re: Re: Idéer til dåbsgave?Juli 2004
18/10Alt Om Børn | Rasmus Klump sengetøjMarts 2006
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
10/12EfterfødselstræningOrdet er frit
8/12Hvad er en fair pris for en hundeforsikring?Ordet er frit
8/12Uheldig oplevelse på flyrejse - skal jeg søge...Ordet er frit
8/12Nyt NaturBingo DomæneLivet med børn
5/12Kendte engang en mand der hedNavne
5/12Når man er tvangsindlæg tilNavne
5/12Tænker også at I har det heleOrdet er frit
30/11Man går nok aldirg helt gal iLivet med børn
29/11PuslebordLivet med børn
29/11Vi har...Ordet er frit
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...
Jeg er bange for en indbretning
Familierådgiver Hej GitteEfter min papdatter på 11 år sagde, at min mand og jeg skældt...
Når far skal være væk
Sundhedsplejerske Hej.Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, og hvad der er bedst for vores 2...
Annonce