Sol – beskyt dine børn!

Solen er en rig kilde til det vigtige D-vitamin. Men for meget sol, kan give solskoldninger, der kan føre til hudkræft. Særligt børn er udsatte, når det gælder solens stråler. Her får du råd til, hvordan du bedst beskytter dit barn.

Af Eric Olesen, læge, 13.01.2009

De tre solråd

Det er særlig vigtigt at beskytte børn i solen, når UV-indexet er tre eller mere. Jo tidligere barnet udsættes for UV-stråling og solskoldninger, jo større risiko for at få kræft i huden senere i livet. Børn under et år må aldrig sættes i direkte sol!

Skru ned for solen – mellem kl. 12 & 15

 • SIESTA. Giv solen en frokostpause – og skab skygge over sandkasse og badebassin
 • SOLHAT. Undgå skoldninger. Tag hat på og dæk bar hud med let- men tætvævet tøj, når solen står højest.
 • SOLCREME. Husk altid rigeligt med faktor 15, hvor tøjet ikke dækker. Efter badning og aftørring bør du smøre igen.

Sol og hud

Det er både godt og sundt at være ude om sommeren. Solens stråler giver den livsvigtige D-vitamin, og lyset og varmen er godt for humøret. Men solen skal nydes med omtanke. De usynlige ultraviolette (UV)-stråler fra solen kan nemlig skade hudens celler. Igennem livet ophobes skaderne i cellernes arvemateriale, og det kan udvikle sig til kræft i huden

Undgå solskoldning

Undgå især at blive skoldet i solen – og solariet. Solskoldninger heles tilsyneladende her og nu, men kan senere udvikle sig til kræft i huden, særligt den alvorlige modermærke-kræft. Antal tilfælde af kræft i huden er fordoblet igennem de sidste 20 år. Den væsentligste årsag er solskoldninger og for megen UV-stråling fra sol og solarier.

At blive solbrun er helt naturligt. Huden danner pigment, når solen rammer for at beskytte hudcellernes arvemateriale mod de skadelige UV-stråler. Men bliver huden rød og skallet undervejs, er skaden sket. Man skal altså passe på med pludselig at udsætte sig for stærk UV-stråling og lade huden følge årets naturlige rytme.

Hvorfor er det vigtigt at beskytte børnene mod solen?

Børn er ekstra udsatte for solens skadelige UV-stråler. Børn der vokser har nemlig mange celler, der deler sig hele tiden og UV-strålingen har derfor lettere ved at påvirke cellernes arvemateriale. Jo tidligere børn udsættes for skadelige UV-doser fra solen, jo længere tid har skaderne også til at udvikle sig til kræft i huden senere i livet. Børn har typisk mulighed for at lege længe udendørs midt på dagen. Og børn kan have svært ved at ”stoppe”, mens legen er god. Huden bliver jo først rød og øm, når skaden er sket. Og vind og vand kan dæmpe faresignalerne. Små børn, der ikke selv kan flytte sig ud af solens varme og skadelige stråler, kan blive alvorligt forbrændt.

Nogle børn er følsomme over for sollys og kan få udslet eller soleksem. Får barnet eksem, eller bliver huden rød og øm efter ophold i solen, bør huden dækkes helt til, indtil anfaldet er overstået.

Hvad er faresignalerne?

 • Huden er varm at føle på. Også når man forsøger at køle den med vand.
 • Rødme
 • Ømhed
 • Huden begynder at svide.

Rødmen kan være svær at se tids nok. Den bliver ikke tydelig, før der er gået lidt tid. Du kan prøve at trykke fingerspidsen ned mod huden for eksempel på skulderen. Når du flytter fingeren, vil der være et hvidt område, som hurtigt bliver farvet rødligt igen hvis der er fare på færde. Dæk straks huden til. Husk, altid at vi skal have sol med måde – den er ikke egnet til at bade i.

Solcreme

Husk altid rigeligt med solcreme, hvor tøjet ikke dækker. På vores breddegrader er en creme med ”mellem beskyttelse” (faktor 15-25) passende for langt de fleste. Husk, at lige meget hvor meget du smører på, må du aldrig ligge og stege. Cremen skal have tid til at virke, så smør, før I går ud. En god huskeregel er ”én krop – én håndfuld”. For et barn er det typisk 20 ml. svarende til barnets egen håndfuld til hele kroppen. Smører du mindre, falder faktortallet og dermed beskyttelsen. Test om dit barn reagerer på solcremen ved at afprøve den på et mindre område. Hvis huden bliver rød eller kløende, skal du forsøge dig med en anden creme.

Når du vælger solcreme, skal den:

 • Beskytte både mod solens UVA- og UVB-stråler.
 • Være minimum faktor 15 (det vil sige mærket med ”mellem beskyttelse”).
 • Ikke indeholde stoffet 4-MBC (gælder børn og gravide. Stoffet findes ikke i solcremer solgt i Danmark).
 • Undgå for mange parfumer og tilsætningsstoffer.
 • Bruges igen, hvis barnet har svedt eller badet i længere tid.

Hvad gør jeg, hvis mit barn er blevet solskoldet?

En solskoldning er en forbrænding fremkaldt af solen. Som regel er der tale om forbrændninger af første grad, enkelte gange om forbrændinger af anden grad. For at lindre, kan man køle området med kuldslået (cirka 25 grader) vand i en halv til en hel time. Vær forsigtig med børn, som kan blive meget afkølede. Du kan bruge en smertestillende gel eller ved stærk rødmen en hydrokortisoncreme 1 procent. Begge dele fås i håndkøb på apoteket. Kontakt lægen, hvis huden bliver voldsomt rød, der er stærke smerter, kvalme, opkastninger, blærer eller hvis et mindre barn er blevet forbrændt.

UV-index

UV-indexet er et mål for styrken af solens ultraviolette stråling. I tallet er der taget højde for solhøjden, skydækket, ozonlagets tykkelse, partikler i luften, sted og tid osv. I Danmark kommer UV-indexet højest op på 7, mens det i lande længere sydpå ofte kan være 8-10. Se dagens eller feriemålets UV-index på www.skrunedforsolen.dk, hvor du også kan bestille det som gratis sms- eller email-service.

Du kan læse mere om solbeskyttelse på TrygFonden og Kræftens Bekæmpelses hjemmeside www.skrunedforsolen.dk.