Sikker julehygge

Julen bringer med sig muligheden for en masse sjove aktiviteter. Der skal bages, pyntes op, laves dekorationer og pakkes gaver ind. Det er en oplagt mulighed for kvalitetstid med dit barn. Børneulykkesfonden guider til at få hyggelige, fælles julestunder uden kedelige uheld.

Af Børneulykkesfonden, 20.11.2013

1. Juleklip – pas på fingrene!
Der er ikke noget bedre end at samles – store som små – med julegodter og musik til en omgang juleklippe-klister. Derfor er det også ærgerligt, hvis den gode stemning bliver ødelagt af et barn, som kommer til skade.

LÆS OGSÅ: Skab tid og ro til samvær i julen

Saks og kniv
Du kan undgå de mest almindelige ulykker ved at have udstyret i orden. Så når du tager et smut forbi din lokale hobby-butik, så sørg for at have børnekniv og børnesaks på indkøbssedlen. Disse redskaber er designet til brug af børn med henblik på, at de ikke kan komme til skade.

Lim
Der findes desuden limpistoler, som er beregnet til børn, hvor limen ikke bliver så varm, at man kan brænde sig på den. Har du kun en almindelig limpistol, så overlad denne del til en voksen. Børn må gerne håndtere limstifte og tuscher, men hold øje med de små børn, at de ikke putter dem i munden.

2. Julepynt – skal på træet og ikke i maven!
Julepynt er en fast tradition til juletræet og udsmykning af de danske hjem. Dog bør du som forælder til et lille barn være opmærksom på, at pynten kan virke mere tiltrækkende, end hvad godt er.

For eksempel er perler en sjov, lille størrelse. De er flotte og dekorative, men landets skadestuer får hvert år op mod 1.000 henvendelser med børn, hvor det lille stykke plastik er involveret, lyder det fra Børneulykkesfonden.

LÆS OGSÅ: Gaver til børn – gå efter god kvalitet

Børneulykkesfonden opfordrer til at holde skarpt øje med de yngste, når I laver pynt til hjemmet: ” I juletiden er der mange af disse små, farvestrålende pynte-nips, som kan forveksles med slik af et lille barn. Oftest ryger perlerne op i næsen og sidder fast, men nogle bliver også slugt, fordi de ligner små stykker slik. Du bør derfor holde godt øje med de yngste, hvis I laver julepynt med perler eller andre små dele,” siger Henriette Madsen, leder af Børneulykkesfonden.

Når I pynter op, så husk også at overveje hvilket julepynt, der hænger hvor. Har du små børn, så skal lys, glaskugler og småting ikke hænge nederst på træet, hvor barnet kan få fat i det.

3. Julelys – undgå pynt med fut i!
Når vintermørket presser sig på, så er der ikke noget mere hyggeligt end at tænde op med stearinlys. Dog viser brandstatistikkerne, at netop stearinlys er årsagen til de fleste brandulykker i december måned.

LÆS OGSÅ: Levende lys på juletræet – er det farligt for de små?

Børneulykkesfonden og Københavns Brandvæsen har sammen lavet 5 simple råd til at forebygge de mest almindelige brandulykker i juletiden:

 1. Gå aldrig fra tændte stearinlys, og lad ikke lyset gå ud af sig selv, selv om det står i en lysestage. Det kan sætte ild til de omkringliggende genstande, når det er brændt ned.
   
 2. Placér lysene, så de kan brænde frit ned med god afstand til brændbart pynt og bånd og placér kranse og dekorationer, så de ikke kan antænde omgivelserne.
   
 3. Giv din juledekoration en behandling med brandimprægneringsvæske, så undgår du, at der kan gå ild i den.
   
 4. Hav altid vand i nærheden. En vandkande med spreder eller en blomsterforstøver er effektiv.
   
 5. Tjek også husets røgalarmer – julen er en god anledning til at gøre det.

”Det er desuden vigtigt at placere stearinlys eller juledekorationer uden for barnets rækkevidde, ligesom du bør tjekke, om der er stole, skamler eller andet barnet kan kravle op på for at nå lyset. En god ide er også at fjerne lightere og tændstikker, der ligger fremme langt oftere i juleperioden,” siger Henriette Madsen.

LÆS OGSÅ: Julemad og små børn – hvad må de (ikke) spise?

Og det er ikke kun, når der er tændt op, at dekorationerne kan udgøre en fare. Mange af de farverige dele af en juledekoration ligner slik i et barns øjne, og så opstår der fare for kvælning. Glaskugler kan desuden gå i stykker og give slemme rifter, advarer Henriette Madsen. Du bør derfor altid placere dekorationerne uden for børns rækkevidde, uanset om der er tændt op eller ej.

 

 

 

 

 

 

Få flere gode råd til, hvordan du kan undgå ulykker i børnehøjde påBørneulykkesfondens hjemmeside.