Sex under graviditeten

Sex under graviditeten gør ingen skade på hverken dig eller barnet. Så hvis lysten er der, gælder det bare om at være kreativ og finde de helt rigtige stillinger i takt med, at maven bliver større.

Af Erik Fangel Poulsen, speciallæge, 24.05.2012

Er det naturligt at være bekymret?

Når du bliver gravid, sker der en masse ting inde i din krop. Altsammen til det lille barns bedste. Og du kan mærke det selv. Både fysisk og psykisk. Glæden er stor, men usikkerheden er der måske også. Man vil gøre alt for at give sit barn de allerbedste livsbetingelser.

Hvad nu? Kan vi fortsætte, som vi plejer? Kan tryk mod maven skade barnet? Er der risiko for infektion? Kan man abortere eller føde for tidligt, hvis man får orgasme? Er nogen samlejestillinger bedre end andre?

Tanker som disse og usikkerheden er nok til, at nogle kvinder og mænd for en tid føler mindre lyst til sex end før graviditeten. I den situation er det ikke ualmindeligt, at man tænker på sex som ren og skær fornøjelse, som kræver overskud. Eller at sex er forplantning og kun det.

Og I føler måske, at nu er der andet og mere, der kræver større opmærksomhed. Nu er vi tre, og vi skal først og fremmest tage hensyn til den lille ny. Tænk hvis sex kunne skade det lille barn, som vi har ønsket os og allerede længes efter.

Men ét er tankerne, noget andet er de ord, I sætter på dem. Altså, er det noget I snakker sammen om? Fortæller I hinanden om jeres lyst til sex i den nye situation? Og om jeres usikkerhed? Hvis ikke, kan det være nok til at sætte en stopper for jeres sexliv under graviditeten. Fortrolige og ærlige ord om sex med hinanden kan være med til at bløde op for det hele, hvis sex er ved at glide ud af jeres forhold. Og det skal være andet og mere end “Vil du? Ja eller nej!” Er der uenighed om, hvad I kan, må eller vil, er det måske en idé at tale med en tredje om det – en fagperson måske.

Kan vi fortsætte vores seksuelle samliv som hidtil?

Sex og samleje skader ikke, når du er gravid. Kun i meget sjældne tilfælde vil jordemoder eller læge foreslå, at I holder igen med sex i svangerskabet.

Blødning efter samleje i første del af graviditeten skal altid nævnes for lægen. I vil nok blive anbefalet tilbageholdenhed med det egentlige samleje i den situation, men det betyder ikke, at sex er forbudt resten af graviditeten igennem.

Barnet ligger godt beskyttet, og hverken bevægelser, kontakt, eller udløsning skader barnet. Ganske vist sker det, at du mærker sammentrækninger i livmoderen efter orgasme, men det holder hurtigt op, og fødslen går ikke i gang af den grund. De fleste finder en balance med passende hensyn, uden at det går ud over glæden og fornøjelsen.

Når maven bliver stor

I første tredjedel af svangerskabet fylder foster og livmoder så lidt, at det hverken ses eller mærkes. Men efterhånden bliver maven større, og kan måske komme lidt i vejen, for eksempel ved samleje med manden øverst. Så kan det være en god idé at finde frem til andre stillinger, hvor maven ikke er i vejen.

  • For eksempel hvor kvinden sidder overskrævs på ham og styrer trafikken.
  • En anden løsning kan være samleje bagfra eller fra siden.
  • Måske finder I endda frem til nye stillinger, som I også bagefter kan bruge og nyde.

Hvis lysten mangler?

I kan elske hele svangerskabet igennem fra første til sidste dag. Men lysten hos såvel kvinden som manden kan svinge en del fra tid til anden i graviditeten. Det må I begge være opmærksomme på og tage hensyn til.

Et vellykket seksuelt samvær er altid afhængigt af, om lysten er der hos begge parter. Hvad enten I er gravide eller ej, er lysten afgørende for, om jeres samliv er så godt, som I kan ønske jer det.