Sæt bedsteforældrenes behov i anden række

Hvordan holder man jul, når man har skilsmissebørn? Hvad stiller man op, hvis man ikke selv har børnene i julen? Og hvordan håndterer man bedsteforældrene, som heller ikke forstår det nye familiesystem i denne ‘søde juletid’?

Af Charlotte Berg, skilsmissecoach, 11.11.2013

Skilsmissecoach, Charlotte Berg, giver dig 10 gode råd til at komme så godt som muligt gennem julen som skilsmisseforælder. Se alle rådene her

5) Sæt bedsteforældrenes behov i anden række
I en skilsmisse er det ikke kun jer som forældre, som synes, at det hele er lidt svært. Og at de konsekvenser, som følger med skilsmissen, gør ondt.

Det synes bedsteforældrene og andre familiemedlemmer på begge sider af jeres familie også. 

De har måske, mens I stadig var en kernefamilie, været vant til, at selveste juleaften har gået på skift mellem jeres to familier. Så det er ikke det største problem for den resterende familie efter skilsmissen. 

Til gengæld har mange bedsteforældre været vant til at 1. juledag eller 2. juledag har været ’deres’ med børn og børnebørn. Og den tradition vil de nødigt give afkald på. 

Dog er det vigtigt, at I som forældre tænker over, at hvis børnene skal tilgodese mormors og morfars behov for at se børnene 1. juledag, fordi det plejer de at gøre – selvom børnene holder jul hos far, eller hvis fars søster insisterer på lillejuleaften hjemme hos hende, fordi sådan har det altid været – når børnene holder julen hos mor, så risikerer børnene at blive meget forvirrede. Og de får ikke roen til at slappe af og nyde den forælder, de er hos og de traditioner, som hersker dér. 

I er som forældre nødt til at prioritere børnenes behov i juletiden frem for jeres egne og den resterende families. Også selvom det kan være lidt svært for bedstemor og bedstefar at forstå.