Sædefødsel: 5 ting du skal vide

Foto: iStock.com

En sædefødsel er ikke helt uden risiko. Derfor har vi her samlet 5 ting, du skal vide om sædefødsler. 

Af: Julie Fristed Hansen, Redaktionsassistent, 21. november 2019  

Når terminsdatoen nærmer sig, vil barnet i langt de fleste tilfælde vende hovedet ned mod morens bækken og være klar til en ukompliceret viginal fødsel. Men ved mellem tre og fire procent af graviditeterne har barnet ikke vendt sig og ligger derfor i sædestilling med hovedet opad. I de situationer kan man vælge et planlagt kejsersnit eller forsøge sig med en sædefødsel

Der er dog flere ting, man skal være opmærksom på, hvis man vælger en sædefødsel, og beslutningen skal tages i tæt samarbejde med fødselspersonalet. 

Læs også: Langt de fleste er tilfreds med deres fødselsforløb

1. Barnet må ikke være for stort eller for lille

Man kan ikke få lov at forsøge sig med en sædefødsel, hvis barnet ved en ultralydsscanning skønnes at veje under 2500 gram eller over 4000 gram.  

2. Du skal minimum være 34+0

For at kunne gennemføre en sædefødsel, skal man være minimum 34+0 i sin graviditet. 

3. Dit bækken skal være normalt og tilstrækkeligt stort 

En sædefødsel påbegyndes kun, hvis bækkenet vurderes til at være normalt og stort nok til at kunne gennemføre en sædefødsel. 

 Læs også: Sansefødestuer giver færre kejsersnit 

4. Risiko for flere komplikationer  

Hovedet er den største og mindst eftergivende del af kroppen, hvilket i sjældne tilfælde kan give problemer ved en sædefødsel. Der kan blandt andet være risiko for, at hovedet sidder fast, at skuldrene er svære at føde, navlesnorsfremfald og iltmangel.

5. Kan ende med akut kejsersnit

Selvom man i samarbejde med fødselspersonalet har besluttet sig for at forsøge sig med en sædefødsel, bør man forberede sig på, at det kan ende med akut kejsersnit. Omkring halvdelen af alle sædefødsler ender nemlig med kejsersnit. Det kan blandt andet skyldes, at det under en sædefødsel er bedst, at der er gode veer under hele fødsel, så der konstant er fremgang. Hvis der ikke er det, anbefales kejsersnit. 

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilde: Region MidtjyllandAlt Om Børn om sædefødsel, Alt om Børns artikel om vaginal fødsel