Sådan skaber du rolige og rare morgenrutiner med børnene

Hverdagsmorgener kan være hektiske og ender derfor let i konflikt og gråd. Hvis du skaber de rigtige vaner og rammer for børnene, kan hele familien komme glade gennem morgenerne hver eneste dag.

Af Redaktionen, Alt om Børn, 06.01.2017

Det kan undre en, hvordan og hvorfor det kan være så svært at komme igennem de travle morgener med hele familien. Men når der både skal smøres madpakke, spises morgenmad, tages tøj på, børstes tænder og pakkes taske under en stram tidsplan, kan det let gå hen og blive en stresset affære, der både kan ses og mærkes på børnenes humør.

Børn kan nemlig ikke forholde sig til abstrakte tidsplaner og krav om at skulle nå ting til tiden. De er til stede i nuet, så hvis der er en sjov leg, de lige er i gang med, kan de ikke forstå eller reagerer som vi voksne ønsker, når nu vi siger “kom nu!”. Børnenes udgangspunkt betyder ikke, at man ikke kan opbygge en god og effektiv morgenrutine. Det kræver dog at det skal være en decideret rutine og en vane for børnene at komme ud af døren i tide. Vaner er formbare, og den gode morgenrutine kan skabes, hvis blot man følger disse 4 råd:

1. Læg en fast tidsplan

Hav en forudsigelig og realistisk tidsplan. Tænk hele morgenen igennem: Hvad skal du nå, og hvad skal dit barn nå? Skriv det hele ned i faste tidspunkter og vurder hellere at tingene tager lidt længere tid, end du lige umiddelbart tror.

Overvej om der er nogen opgaver, der kan flyttes til andre tidspunkter end om morgenen. Kan madpakkerne smøres dagen før, eller kan tøjet vælges og lægges frem dagen før?

2. Brug tid på at gøre vågnetiden hyggelig

Ligesom man sætter tid af til at putte børnene om aftenen, skal der også sættes tid af om morgenen, til at de skal vågne. Her er det ikke så vigtig, hvad man laver. Men sørg for at starten på dagen bliver hyggelig og rar for dit barn. På denne måde mærker barnet, at I har tid og overskud til dem, hvilket virker beroligende.

3. Tal positivt om det næste i skal i rutinen

Hvis man som forældre taler positivt om det næste punkt på morgenens program, vil barnet blive inspireret til at samarbejde mere om det. Når barnet er ved at tage tøj på, kan du fx sige “Jeg glæde mig til at vi skal til at spise morgenmad sammen”.

Hvis tiden bliver presset, er det vigtigt at man ikke stiller spørgsmål barnet kan svare nej til. I stedet for at spørge “kommer du ikke og børster tænder?” spørg da “Vil du putte tandpasta på tandbørsten, eller skal jeg gøre det?.

4. Giv børnene deres egen plan for morgenen.

Hvis børnene har deres egen plan for morgenen, giver det dem mulighed for at se, hvad de skal. Den visuelle plan skaber forudsigelighed og tryghed hos barnet.

Alt om Børns egen sundhedsplejerske Jane Lyngs, har anbefalet at lave et piktogram. Det er et skema med billeder, der viser de aktiviteter, som børnene skal lave. Du kan downloade dit eget piktogram her.

Husk at give de forskellige gøremål en fast rækkefølge, så børnene gør det samme hver dag på samme måde. Det er nøglen til at gøre morgenrutinen til en vane.

Kilde: Nordicparenting