Sådan styrer du barnets tid foran computeren

Hvor mange timer om dagen må barnet spille computer? Kan det være skadeligt? Kan barnet blive afhængig af det? Og hvorvidt skal vi som forældre styre barnets tid foran skærmen?

De fleste større børn har i dag en spillekonsol i form af en Wii, Nintendo eller Playstation, og de bruger mange timer foran skærmen.

Det stiller krav til os som forældre, for hvor længe må barnet spille? Kan det være skadeligt og hvordan sørger vi som forældre for, at spillet ikke tager overhånd og hæmmer barnets sociale liv?

Medierådet for Børn og Unge lavet otte gode råd til forældre om børns computerspil, og her finder du svar på de fleste af spørgsmålene:

 1. Engagér dig i dit barns spil
  Tag eftermiddagskaffen i hånden, og slå dig ned ved siden af dit barn. Tal om det, dit barn oplever gennem computerspillet. Hjælp dit barn med at forholde sig realistisk til spillet.
 2. Lad dit barn være læreren
  Ved computeren er det ofte børnene, der er eksperter. Sæt dig ned, spil med – og lær af dit barn.
 3. Lav aftaler med dit barn
  Aftal med dit barn, hvor lang tid der må spilles. Det kan for eksempel være, at man skal stoppe en time før sengetid, eller at der er hele dage, hvor der ikke må spilles.
 4. En god placering
  Stil computeren i stuen, i alrummet eller der, hvor I befinder jer mest. Så bliver barnet ikke isoleret med sit spil, og I kan som forældre følge med og se, hvad der bliver spillet.
 5. Indfør pauser
  Når dit barn har spillet 2-3 timer, så har det brug for at lave noget andet. Hvis dit barn keder sig uden computeren, og har svært ved at finde på andet at lave, er det et godt tegn på, at dit barn har brug for andre aktiviteter i sin fritid end computerspillet.
 6. Overhold aldersgrænserne
  Lad kun barnet spille spil, der passer til dets alder. Ligesom med film er der en forståelsesmæssig årsag til, at børn under seks år ikke må spille særlige spil. Børn kan ikke altid adskille fiktion/spil og virkelighed, og især voldelige spil kan virke skræmmende på børn.
 7. Tal med andre forældre
  Hvad gør de andre forældre – og hvad er deres holdning til spillene? Lyt til andre forældres holdning og del jeres erfaringer med spil og regler med hinanden.
 8. Vær et forbillede
  Selv om du ikke selv spiller, kan du godt være et forbillede ved at danne dig en holdning til et spil og tale med dit barn om det.

Du kan læse mere om børn og unges medievaner på hjemmesiden for Medierådet for Børn og Unge.