Din søgning gav:

 

Rød babynumse

Hvis din babys numse er rød, kan det skyldes mange forskellige ting, blandt andet svampeinfektion eller bakterieinfektion. Her får du nogle gode råd til, hvordan du kan forhindre og behandle rød babynumse.

Hvad er rød babynumse?

Rød babynumse er oftest ikke en sygdom, men en irritation i huden. At babyer får en 'rød numse' er meget almindeligt. Der er babyer, der får en rød numse en enkelt gang, mens det sker for andre gang på gang. Man ved ikke, hvorfor der er denne forskel på børnenes hud, men nogle synes at være mere følsomme end andre.

Hvorfor får babyen rød numse?

Der kan være flere grunde til, at babyens hud bliver irriteret:

Bleen sidder for længe på

Den mest almindelige grund er, at huden irriteres af urin eller afføring, hvis det sidder for længe på barnets hud. Disse menneskelige affaldsstoffer kan nemlig omdannes til ammoniak, hvis de lukkes inde i en ble længe nok, og det ætser huden. Hvis barnet har rød numse, kan det svie meget i dets hud.

Fugtighed og svampeinfektion

En anden ting, der kan ske, er, at der på grund af fugtighed under bleen kan opstå en svampeinfektion. Alle mennesker har svampe på huden, men kun under gunstige vilkår kan de give sig til at vokse. En svampeinfektion har ikke noget med dårlig hygiejne at gøre, men med fugtighed eller ændrede forhold på huden. En svampeinfektion kan være meget generende for barnet, fordi det svier meget i huden, især når der kommer en ny portion tis eller afføring.

Bakterieinfektion

Barnet kan også få en bakterieinfektion på ble-området. Det kan ske, hvis der har været en rift i barnets hud, eller barnet måske har haft rød numse længe, så huden er svækket, og der dermed skabes adgang for bakterierne. Barnets hud bliver da både rød, varm og hævet, og det kan også få feber. Hvis barnet får disse tegn, skal man kontakte lægen. Læs også om ble-dermatitis.

Hvad kan man gøre ved en rød babynumse?

Luft til huden

En almindelig rød numse kan bedst behandles ved at lade babyens numse få luft. Det er derfor en god idé at lade barnet få lov til at være uden ble en times tid nogle gange i løbet af dagen.

Bleskift

Derudover er det om at skifte barnets ble tit. Det kan være nødvendigt at skifte bleen op til 12 gange i døgnet, mens barnet har det værst.

Et skift til en anden ble type kan somme tider hjælpe. Hvis man bruger tøj-bleer, kan man prøve at skifte til papirbleer, som suger mere væske bort fra barnets hud. Hvis man bruger papirbleer, kan man prøve at skifte til tøj- bleer. Bare det at skifte til en anden type bleer kan hjælpe. Hvis man bruger tøjbleer, kan man også prøve at lade barnet bruge uldbukser ud over tøjbleen i stedet for plasticsnipper.

Vask barnets numse hver gang

Det er vigtigt at vaske barnets numse hver gang, man skifter dets ble. Hvis barnet kun har tisset, er det nok at bruge lunkent vand. Hvis der er afføring, kan man bruge lidt sæbe, men husk altid at vaske efter med rent lunkent vand, så der ikke sidder sæberester på barnets hud.

Hvis barnet har en meget følsom hud, kan det være godt at beskytte den med creme efter hver afvaskning.

Zinkpasta og andet

For at beskytte den røde hud kan man bruge en zink-pasta, som fås på apoteket eller hos materialisten. Der fås også andre cremer, der både decinficerer og indeholder zink. Zink er velegnet, fordi det lægger en beskyttende hinde over huden.

Hvis den røde numse ikke bliver bedre i løbet af nogle dage eller forværres, så tal med sundhedsplejersken eller lægen.

Hvad kan man gøre ved en rød numse forårsaget af en svampeinfektion?

Her er det også godt at lade barnets numse få luft flere gange om dage, så der ikke er fugtighed på huden. Prøv at skifte til en anden ble-type og brug lunkent vand ved bleskift og kun sæbe ved afføring. Vask altid efter med lunkent vand.

Når barnet har en svampeinfektion, svier det meget i huden, og barnet kan være meget irritabelt. I håndkøb kan man købe en børne-pasta, som er en svampe-bekæmpelses-creme med zink i. Følg vejledningen på pakken. Hvis svampeinfektionen ikke går tilbage eller forværres i løbet af et par døgn, skal man søge læge.

Hvad nu hvis den røde numse bliver værre?

Hvis barnets hud bliver rødere, varmere og hævet, og barnet får feber, skal man kontakte lægen straks, da det kan skyldes en infektion med bakterier, som der skal lægebehandling til.

Hvordan kan man kende forskel på røde numser?

  • En almindelig rød numse er højrød, men ikke knaldrød. Barnet er friskt og raskt, men det svier måske lidt når det tisser og har afføring. Rødmen når ikke ned i barnets hudfolder. Den røde numse forsvinder efter et par dage med luftning, creme og hyppige bleskift. Søg råd hos sundhedsplejersken eller lægen, hvis det fortsætter.
  • En svampeinfektion er knaldrød. Se efter, om barnet er rødt også inde i hudfolderne. Svampen vokser nemlig også der. Barnet er oftest irriteret og græder ved bleskift. Almindelige råd som luftning og hyppige bleskift er ikke nok til at forbedre tilstanden. Hvis børne-pastaen ikke hjælper, kontakt da lægen.
  • En bakterieinfektion er knaldrød, varm og hævet. En rød numse, der er knaldrød, meget varm og hævet, kan være forårsaget af en bakterieinfektion. Barnet er oftest meget irriteret og har som regel feber. Man skal kontakte lægen.
0
Din bedømmelse: Ingen


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


0 kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
27/4Walk in closetNovember 2004
15/4Re: Flyttetips & - tricks ønskesJuli 2004
9/4Intet problem hos osJuli 2008
5/4Luksus i min hverdagNovember 2004
4/4BarnedåbsgaverJuli 2004
21/3Et alterntiv til enJanuar 2009
19/3Det kender jeg alt til. harJuni 2008
2/3Kære Fuglemor Jeg er sikkerSeptember 2018
27/2Fætre kusiner og at færdes sammen med mosters...September 2018
27/2Kusiner og fætre og det at færdes sammen September 2019
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
20/5Ingen mands land Graviditet
18/5Penge til at holde sommerferie med mine børnLivet med børn
15/5Mulighed for at supplere økonomien?Ordet er frit
12/5Haha, ups den hedder vist "såLivet med børn
12/5Min søster har kun haft godeLivet med børn
11/5Mis med de blå øjne har altidLivet med børn
10/5Skal jeg have en særlig seng til mine børn?Livet med børn
9/5Synes da det er en godLivet med børn
8/5Gode godnathistorier?Livet med børn
4/5Høreudstyr til hørehæmmet barn?Livet med børn
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Foto: iStock.com
Min 9-årige datter er morsyg
Sundhedsplejerske Jeg har en datter på 9 år, som er morsyg og har været det en del tid. ...
Foto: iStock.com
Min datter leger med sin egen afføring
Sundhedsplejerske HejJeg er far til en datter på 2 år, som har fundet ud af, at hun kan ...
Foto: iStock.com
Leger jeg for vildt med min lille datter?
Sundhedsplejerske Jeg har en SKØN datter, der er 4,5 måned. Hun trives, vejer 8 kg og er...
Annonce