Revnede brystvorter – hvad gør jeg?

Amning og ammeteknik kan virke som et mysterium for nyudsprungne mødre. Hvad er den rette sutteteknik, så man undgår de revnede brystvorter?

Af Redaktionen, 22.01.2010

Spørgsmål fra Carina

Jeg har en lille pige på 13 dage. Hun melder sig selv til måltiderne, og jeg er ikke bange for, at hun ikke får, hvad hun har brug for, men nærmere om hun får det på den rigtige måde.

Mine brystvorter er simpelthen så ømme og revnede. Hun suger sig godt fast og umiddelbart synes jeg også, at det ser ud som om, at hun får fat, som hun skal. Er der nogen god teknik, så jeg er helt hundrede procent sikker på, at hun tager fat, som hun skal?

Ammebrikker – en dårlig idé?
Jeg hørt, at man kan købe ammebrikker for at skåne brystvorterne i en tid, men er det ikke en dårlig idé, vil det ikke ødelægge amningen? Jeg vil super gerne amme hende så længe som muligt uden flaske.

Carina


Svar fra sundhedsplejersken:

Brystvorten op mod ganen

Hej Carina

Det kunne godt tyde på, at din datter skal have rettet lidt op på sin sutteteknik, så du kan slippe for sår og revner.

Du skal være opmærksom på, at hun har så meget af det pigmenterede område i munden som muligt (afhængig af hvor stort et pigmenterede område du har).
Hun skal have brystvorten så langt inde i munden, og således at den peger op mod hendes gane.

Hun skal bruge muskulaturen på kinderne og helt op til ørerne, gør hun det, er der gode chancer for, at hun har godt og rigtigt fat.

Aktivering af nedløbsrefleks

Massér gerne dine bryster, således at du får aktiveret nedløbsrefleksen lige i minutterne LIGE INDEN, du lægger din datter til.

Sørg desuden for at give dine bryster noget luft, det vil sige lade dem lufttørre.
Vær også opmærksom på, at du ikke har svamp på brysterne. Det kan være praktisk talt umuligt at se, men hvis din datter har hvide belægninger i munden (ikke mælkerester) så har hun svamp, og så kan du være sikker på, at du også har det. I så fald skal I begge behandles med Brentan gel. Det kan du få på recept via din egen læge.

Undgå suttebrikken

Suttebrikker sværger jeg ikke til, dels fordi de forhindrer hud til hud-kontakten under amningen, og dels fordi det bliver langt vanskeligere for din datter at få malket mælken frem fra mælkekamrene bag det pigmenterede område, hvis hun skal gøre det gennem en suttebrik.

Ønsker du at amme hende længe, så vil jeg absolut ikke anbefale, at du bruger suttebrik. Den mindsker en effektiv stimulering og dermed risiko for nedgang i mælkeproduktionen.

Fokus på sutteteknik

Dit fokus skal være på sutteteknikken – som det allerede er. Jeg vil opfordre dig til at ringe til din sundhedsplejerske i morgen og bede hende om et besøg så hurtigt så muligt med henblik på justering af amme og sutteteknik.

De bedste hilsner fra
Anne Brødsgaard,
Sundhedsplejerske