Pudendusblokade under fødslen

En pudendusblokade benyttes som bedøvelse under fødslen, men kan også benyttes efter fødslen, hvis du skal sys efter en bristning eller et klip i mellemkødet. Blokaden virker ved at bedøve hele området omkring skeden. Læs her, hvordan blokaden lægges, og hvornår den benyttes.

Af Emilie Melchior, jordemoder, 08.08.2016

Hvad er en pudendusblokade?

En pudendusblokade er en bedøvelse, der sprøjtes ind omkring pudendusnerven, tæt på skedevæggen. Den kan anvendes i den sidste del af fødslen, for at mindske den udspilende fornemmelse mens barnet passerer.

Siden epiduralblokadens indførelse er brugen af pudendusblokade under fødslen imidlertid aftaget, og den anvendes nu kun i særlige situationer, for eksempel, når en fødende oplever en kraftig pressetrang, før hun er klar til at presse, hvis et barn skal forløses ved hjælp af en sugekop eller eventuelt i tilfælde, hvor en kvinde er særligt sensitiv omkring sanseindtryk fra skederegionen, måske som følge af overgreb.

Blokaden kan også anlægges som smertelindring efter barnets fødsel, hvis moderen skal sys, fordi hun er bristet, eller har fået et klip for at forstørre fødselsåbningen.

Hvordan anlægges en pudendusblokade?

Pudendusblokaden gives som en indsprøjtning i hver side af skeden cirka seks centimeter oppe. Den anlægges ved hjælp af en cirka 15 centimeter lang nål, hvilket kan se voldsomt ud. Det meste af nålen er imidlertid dækket af et indføringshylster og nålen når ikke dybere end omkring en centimeter under hudniveau ved indstiksstedet. Efter fødslen, når der ikke er nogen risiko for at ramme barnet kan blokaden også anlægges ude fra ved et indstik under hver balle.

Virkning og bivirkninger

Pudendusblokaden gør hele partiet omkring skedeåbningen følelsesløst og blokerer smertesansen i området. Det mindsker den smerte, som opleves i forbindelse med at mellemkødet udspiles under nedtrængningsfase og presseperiode, eller den smerte, der er forbundet med at blive undersøgt og syet efter fødslen.

Hos nogle kan bedøvelsen virke helt ned i fødderne. I så fald hindrer den kvinden i at støtte på benene. Derfor anvendes den som regel kun til kvinder, der føder i rygleje eller som befinder sig i sengen efter fødslen. Ydermere kan bedøvelsen være så effektiv, at den fødende ikke længere kan føle pressetrang. Det kan vanskeliggøre presseperioden, så den forlænges og i nogle tilfælde må assisteres af en sugekop.

Kan man selv bestemme?

Blokaden er et tilbud, og vil aldrig blive påtvunget kvinden, hverken af hensyn til hende selv eller barnet. Ligesom ved andre tilbud i forbindelse med fødslen, er det vigtigt at overveje muligheden og fortælle jordemoderen, om man har et ønske om at få en blokade, eller om man helst vil undgå den.