Plukveer er normale i graviditeten

Plukveer er livmoderens måde at forberede sig til den kommende fødsel. De er en normal del af graviditeten, men du bør holde øje med hvor ofte og hvor intenst, du oplever plukveerne.

Af: Redaktionen, 18. februar 2020

På fagsprog betyder plukveer ‘uregelmæssige sammentrækninger af livmoderens muskler, der ikke åbner fødselsvejen’. Plukveer er altså en form for ‘prøveveer’, der ikke sætter fødslen i gang. De kan forekomme fra midten af graviditeten (mellem 12. og 32. graviditetsuge).

Livmoderen forbereder sig på fødslen

En plukve er livmoderen, der øver sig i at trække sig sammen. Plukveer tjener det formål at få livmoderen ”i form” til den store fysiske udfordring, fødslen er. Men de afkorter også livmoderhalsen og blødgør livmodermunden. Plukveer er en del af graviditeten, og vil være det, indtil barnet er født, men da baby helst skal vente til efter uge 37 med at komme ud, skal du altid reagere, hvis du føler, at dine plukveer bliver regelmæssige.

Plukveer kan opstå, når barnet sparker, eller hvis du glemmer at lytte til kroppens træthedssignaler.

Læs om andre graviditetsgener.

Sådan føles plukveer

Plukveer er ukoordinerede og uregelmæssige i styrke, varighed og intensitet. De adskiller sig derfor fra rigtige veer, der kommer regelmæssigt. Plukveerne kan føles strammende. De kan mærkes over skambenet som en spændt muskel. Når livmoderen trækker sig sammen, påvirkes ledbånd og muskler i nærheden.

Ifølge Alt om Børns jordemoder Helle Lindskjold må en plukve ikke komme regelmæssigt som perler på en snor, ligesom at de ikke må gøre ondt. Det er dog helt normalt, at de kan tage pusten fra den gravide i korte perioder.

Læs også: Hvorfor er plukveerne værst om aftenen?

Det skal du gøre, når du oplever plukveer

Hvis du er en af de gravide, som oplever at have mange plukveer, skal du altid reagere på følgende ændringer:

  • Hvis de pludselig tager til i intensitet og styrke samt begynder at komme regelmæssigt.
  • Hvis du oplever, at de gør ondt, eller hvis du mærker begyndende tyngdefornemmelse.

Oplever du noget af dette, skal du starte med at lægge dig ned og hvile dig. Fokusér på at trække vejret roligt. Aftager symptomerne ikke ved hvile, bør du kontakte din læge, jordemoder eller fødegangen.

Kilder: Alt om Børns artikel om graviditetsgener og brevkasserne Hvordan føles plukveer? og Hvorfor er plukveerne værst om aftenen?