Ny videosamling hjælper nybagte forældre med at forstå baby

En ny online videosamling skal hjælpe førstegangsforældre til at forstå deres spædbarns mimik og kropssprog. 

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 18. november 2020

Hvad forsøger spædbarnet at sige, når det kigger væk? Og hvorfor hikker det?

Det er en stor omvæltning at blive forældre for første gang. Der er ikke blot tale om, at man som nybagte forældre får ansvaret for et lille menneskes ve og vel. Førstegangsforældre skal også lære at forstå de signaler, det lille spædbarn sender.

Nu er der hjælp at hente for nybagte forældre. Forskere bag forskningsprojektet ‘Forstå din baby’ har udviklet en online videosamling, hvor førstegangsforældre kan opsøge viden om, hvad babyer i forskellige aldre har brug for, samt hvad forskellige signaler fra spædbarnet betyder.

Brevkasse: Hvorfor vil min baby ikke se på mig?

Videoer oversætter spædbørns mimik

‘Forstå din baby’ er et forskningsprojekt på Center for Tidlig Indsats og Familieforskning ved Københavns Universitet. Forskerne har i samarbejde med sundhedsplejersker i ti kommuner undersøgt trivsel hos flere end 3.000 førstegangsforældre.

Den nye samling af videoer skal udruste forældre med ny viden og forsikre dem om, at de klarer forældrerollen godt. Videoerne skal desuden øge trygheden hos førstegangsforældre. Det fortæller spædbarnsforsker Mette Skovgaard Væver, der leder projektet.

– Vi vil undersøge, om vi kan øge trygheden blandt førstegangsforældre ved at give dem mere viden om babyers sprog og behov, så de kan styrke deres barns lyst til at udforske verden, og barnet i højere grad oplever at blive mødt i sine følelser helt fra starten af.

Målet med videoerne er ifølge Mette Skovgaard Væver at oversætte babyers mimik og kropssprog, så forældre får en grundviden om, hvad spædbarnet forsøger at kommunikere. På den måde kan forældre bedre imødekomme de behov, barnet har.

– Det skaber den trygge tilknytning, som er fundamentet for et robust barn, der bliver god til at være i relationer senere hen i livet – både i børnehaven og skolen og senere i voksenlivets arbejdsrelationer, venskaber og kærlighedsforhold, understreger hun.

Ny forskning: Hjernen udvikler sig, mens din baby sover

Forskellige temaer, der følger barnets udvikling

Spædbørn udvikler sig hurtigt og gennemgår mange faser i udviklingen. Derfor har forskerne inddelt videoerne i henholdsvis 0-2 måneder, 2-4 måneder, 4-8 måneder og 8-12 måneder. 

Aldersinddelingerne fokuserer på forskellige temaer. Afsnittet 0-2 måneder byder for eksempel på videoer om øjenkontakt hos den nyfødte, mens afsnittet om 8-12 måneder gamle babyer fokuserer på temaer som separationsangst og angst for fremmede mennesker.

Du kan finde videoerne på forstaadinbaby.dk.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Københavns Universitet, forstaadinbaby.dk