Ny bog guider børnefamilier til madro

Giv børnene slik i hverdagen, og lad dem lege med aftensmaden. Det er to af de løsninger, en ny bog om madvaner i børnefamilien foreslår.

Af: Trine Gjerlevsen, Redaktionsassistent, 25. juni 2020

Det er et scenarie, de fleste børnefamilier kender. Hele familien sidder omkring bordet, og aftensmaden er netop blevet serveret. Men allerede som tallerkenen bliver placeret foran børnene, bliver der rynket på næsen ved synet af aftenens måltid. Og derfra sker det hurtigt: børnene forvandler sig fra søde, artige unger til små, stædige nejsigere.

En ny bog med titlen ‘Madro’ giver en række konkrete råd til, hvordan du med den rette tilgang slipper for kampe ved spisebordet. Bag bogen står makkerparret Anne Gaardmand og Morten Elsøe, der begge har en baggrund inden for ernæring og beskæftiger sig med vaneændringer.

I bogen giver forfatterne deres bud på, hvordan du forhindrer, at dine børn oplever stress forbundet til mad, samt hvordan du gør dem mere interesserede i grøntsager og skaber ro om middagsbordet.

Lad børnene lege med maden

Et af forfatterparrets råd handler om, at børnene skal have lov til at lege med maden. Legen skal dog ikke handle om at spise maden, men at få gode oplevelser med den. Man kan for eksempel lave konkurrencer, fantasifulde historier eller kreative udfordringer.

Læs også: Nyt studie: Ikke alle børn vokser fra kræsenhed

Giv børnene søde sager hver dag

Et andet råd handler om slik. Forfatterne mener, at de søde sager bliver særligt interessante for mange børn, fordi slik ofte bliver sat på en piedestal. De foreslår derfor, at man giver sine børn lidt slik hver dag. På den måde er slikket ikke længere noget, børnene higer efter.

– Når noget er forbudt eller sjældent, bliver vi naturligt mere interesserede i det. Når børnene kun må få det én gang om ugen, bliver det sat op på en piedestal. Og så bliver den store skål med fredagsslik ofte noget, de spiser hurtigt og spiser op, selvom kvalmegrænsen er nået, siger Anne Gaardmand til TV 2.

Forfatterne understreger dog, at børnene skal have en mindre mængde slik, hvis de får serveret søde sager hver dag.

Læs også: Danske børn spiser for meget slik

Forældre skal sætte rammerne

Det kan lyde lidt som om, at børnene kommer til at bestemme ved middagsbordet. Men det skal de ikke, understreger forfatterne. Det er forældrenes opgave at sætte gode rammer for måltiderne og derved hjælpe børnene til bedre vaner.

– Vi har som forældre ansvaret for, hvor og hvornår vi spiser, og hvad der kommer på bordet. Og det er så indenfor de rammer, at børnene skal have frie tøjler. Forældrenes ansvar ligger derfor også i, at det er ordentlig mad, børnene kan vælge fra, siger Anne Gaardmand til TV 2.

Lige nu har du muligheden for at vinde ‘Madro’ på Alt Om Børns Facebookside.

Få flere nyheder i Alt Om Børns Nyhedsbrev her

Kilder: Politikens Forlag, TV 2