Nedsat frugtbarhed – hvad kan man selv gøre?

Din livsstil kan have betydning for din frugtbarhed. Så hvis du ønsker at hjælpe graviditeten lidt på vej, kan du her finde navnene på de livsstilssynder, du bør undgå – særligt rygning og alkohol har meget på samvittigheden.

Af Hans Jakob Ingerslev, overlæge, dr.med., 13.11.2012

Hvorfor bliver man ikke gravid?

Hvis man har problemer med at blive gravid, går man til sin egen læge for at blive undersøgt. Lægen vil normalt iværksætte undersøgelse af de vigtigste funktioner, som har betydning for frugtbarheden. Det er vigtigt, at der er ægløsning, at ægget kan passere gennem æggelederen og at sædcellerne fungerer. Men har andre ting betydning? Kan man gøre noget selv for at forbedre frugtbarheden? Ja, det har vist sig, at de fleste af de såkaldte livsstilsfaktorer har betydning – og det er jo noget, man selv har indflydelse på.

Livsstilsfaktorer spiller ind

De vigtigste såkaldte livsstilsfaktorer med betydning for frugtbarheden er:

Alderens betydning

Derudover er det vigtigt at understrege at specielt kvindens alder har betydning. Faktisk mindskes frugtbarheden allerede fra midten af 20erne. I de første mange år falder frugtbarheden langsomt, men i midten af 30erne går det hurtigere ned ad bakke, og i slutningen af 30erne – specielt omkring de fyrre – går det meget hurtigt. Få bliver gravide af sig selv efter det 40. år. Det er klart, at har man både reduceret graviditetschance på grund af alder og fordi man ryger, er overvægtig eller drikker meget alkohol og kaffe kan udsigterne til graviditet måske være meget dårlige.

Rygning

Kvinder, der ryger, har mindre chance for at blive gravide, end kvinder der ikke ryger. Det gælder specielt for kvinder, der er over 30 år eller ryger mere end 10 cigaretter dagligt. Hos kvinder, der ryger mere end 10 cigaretter dagligt, kan risikoen for ikke at blive gravid i løbet af 9 måneder sænkes med 37 procent, hvis de lægger smøgerne på hylden. For kvinder, der ryger 1-10 cigaretter dagligt, sænkes risikoen med 21 procent. For kvinder over 30 år er tallet endnu højere.

For kvinder, der ryger mere end 10 cigaretter om dagen vil hele 30 procent ikke blive gravide i løbet af 9 måneder. Ryger man mellem 1-10 cigaretter dagligt er risikoen 24 procent. Hos eks-rygere og aldrig-rygere er risikoen nede på 19 procent.

Det kan dog være svært at lægge tobakken på hylden. Op mod to tredjedel af alle rygere vil gerne af med cigaretterne. Specielt gravide og småbørnsforældre kæmper en hård kamp, da det er velkendt, at børn af rygere hyppigere har mellemørebetændelse, luftvejsinfektioner og har større risiko for vuggedød.

Mandens rygevaner kan også have stor betydning, fordi hans rolle som støtte til at ændre livsstil ikke kan underdrives. Hans rygning har dog kun beskeden betydning for sædkvaliteten.

Alkohol

Alkohol synes at nedsætte chancen for at blive gravid betydeligt. Kvinder, der drikker mellem én og fem genstande ugentlig, har således i følge en dansk undersøgelse 39 procent mindre sandsynlighed for at blive gravide. Drikker man mellem fem og 10 genstande om ugen, er chancen yderligere nedsat til 45 procent, og drikker man mere end 10 genstande om ugen, tyder undersøgelsen på at chancen er nedsat med helt op til 66 procent.

Risikoen for en spontan abort i løbet af graviditeten er endvidere tre gange så stor, hvis man drikker mere end fem genstande om ugen. Risikoen for dødfødsel er to en halv gange så stor, som hvis man drikker under fem genstande om ugen. Drikker manden mere end 15 genstande om ugen, er der også noget at vinde her. Kan han komme ned under 10 genstande ugentlig, kan chancen for at blive gravid øges med 20 procent.

At drikke et enkelt glas nu og da er dejligt, og kan man holde sig til kun ét glas eller mindre om ugen, er der meget at vinde. Læg vanerne om, det er i dag mere accepteret at sige nej til et ekstra glas end for 20 år siden. Tænk jer om i det daglige, find nye måder at hygge jer på, og det gør jo ikke noget, at I begge kan køre hjem, når I er ude.

Kaffe

Skærer man ned på kaffen og drikker mindre end fem kopper kaffe dagligt, øges chancen for at blive gravid i løbet af et år med omkring 35 procent. Under fem kopper om dagen synes ikke at have betydning for chancen for at blive gravid.

Overvægt

Overvægt forstyrrer hormonsystemet. Fedtvævet omdanner nemlig hormoner, der har betydning for ægløsningsmekanismen og dermed for menstruationscyklus. Knap halvdelen af kvinder, der er overvægtige, har uregelmæssige menstruationer eller er helt holdt op med at have menstruation. Risikoen for tidlige aborter er desuden væsentligt øget, hvis man er overvægtig. Tit opdager man det ikke, fordi en meget tidlig abort blot opleves som en lidt forsinket menstruation, som måske er lidt kraftigere end vanligt.

Overvægt måles ved hjælp af body mass index (BMI), som angiver vægt i forhold til højde (vægt/højde2). Er det over 27, vil de fleste fertilitetskliniker kræve at man taber sig 10 procent eller mere ved svær overvægt.

Det er svært at tabe sig, men ofte er det kun små tilpasninger i kosten, der skal til for at man stille og roligt taber sig. For eksempel er der ligeså mange kalorier i et glas rødvin som i kaffefløde. Mange fertilitetskliniker henviser til diætister.Tilbage til ‘Snart gravid’