Din søgning gav:

 

Motion under graviditeten

Du kan sagtens motionere, når du er gravid. Der er dog nogle motionsformer, der er mere skånsomme end andre. Læs om dem her og få gode råd og inspiration til, hvordan du kan holde dig i gang under graviditeten.

Opdateret af:
Camilla Härtel
Jordemoder

Baseret på originaltekst af:

Er det sundt at motionere, når man er gravid?

I dag anses det for bedst og mest naturligt, at den gravide kvinde fortsætter med at motionere under hele graviditeten, hvis graviditeten er normal.

Skånsom og regelmæssig motion betyder, at man får meget færre gener fra musklerne, maven og tarmene, leddene, ledbåndene og blodomløbet. 

Man skal dog huske, at når man er gravid, har man også brug for hvile ind imellem. Det er derfor en god idé at lægge sig ned en til to gange om dagen med fødderne højt og slappe rigtigt af.

Kombinationen af hvile og motion under graviditeten hjælper til et bedre velbefindende.

Kan jeg fortsætte med at dyrke alle former for idræt?

 

Almindelig idræt kan man fortsætte med i en tilpasset form. Det vil sige, at man bør undgå hård træning, så man ikke får det ubehageligt. Man skal altid stoppe, hvis man føler sig dårligt tilpas.

Træningspulsen bør ikke være over 140-145 slag/minut, så man ikke kommer til at overbelaste hjertet. Hjertet har under graviditeten en større mængde blod end ellers at pumpe rundt, og hjertet skal også pumpe den øgede blodmængde gennem moderkagen.

Vær varsom med krævende strækøvelser, da alle led og ledbånd er meget mere eftergivende end ellers på grund af graviditetshormonerne. Grunden til, at hormonerne gør led og ledbånd eftergivende, er en forberedelse til selve fødslen, så bækkenet kan give efter og åbne sig for barnets hoved.

Drik rigeligt før, under og efter motionen. Man sveder mere, når man er gravid og har derfor brug for megen væske for at undgå utilpashed.

Hvilke idrætsformer bør jeg undgå?

Nogle former for idræt frarådes under graviditeten, da der under udøvelsen er fare for, at man selv eller fosteret/barnet kommer til skade ved for eksempel et sammenstød eller en hård tackling. De idrætsformer, der bør undgås, er:

  • fodbold
  • basketball
  • håndbold

Andre typer idræt kan være skadelige, på grund af for stor belastning af kroppen og at hjertet udsætter fosteret/barnet for stress og moderen for ubehag. Vær derfor tilbageholdende med hård styrketræning og udholdenhedstræning.

Hvornår er motion usundt for dig som gravid?

Man skal altid bruge sin sunde fornuft og mærke efter, om man føler ubehag eller får andre symptomer som for eksempel blødninger. Hvis det sker, skal man stoppe straks, og hvis ubehaget eller symptomerne fortsætter, skal man kontakte lægen eller jordemoderen.

Stop motion og dyrk ikke motion:

  • Hvis man føler ubehag, får smerter, eller bliver svimmel.
  • Hvis man begynder at bløde.
  • Hvis man har haft problemer under tidligere graviditeter.
  • Hvis lægen eller jordemoderen fraråder det.

Er der nogle motionsformer, der er skånsomme?

Svømning: Det er skånsomt, men alligevel effektivt at svømme. Hvis man ikke har svømmet før, bør man begynde langsomt med at svømme roligt i cirka fem til ti minutter de første tre gange. Herefter kan man roligt forlænge tiden til 20 minutter med almindeligt tempo to til tre gange om ugen. Det anbefales, at badevandet er mellem 18 og 25 grader.

Når man er gravid, skal man undgå boblebade eller at sidde i varmt vand, da høje temperaturer kan være skadelige for barnet, og moderen kan få svampe-infektioner i skeden

Gåture: 30 minutters gåture i raskt tempo to til tre gange om ugen er også en effektiv måde at holde kroppen i gang på. Hvis man har problemer med benene, kan man cykle i stedet for at gå. Man skal dog tale med sin læge eller jordemoder om dette, hvis man har problemer med bækkenløsning.

Yoga for gravide: Det giver en bedre kropsfornemmelse, at dyrke yoga imens man er gravid. Der lægges ofte vægt på både det fysiske og det mentale og det er en god stund at få lov til at sidde og mærke sit barn. Hvordan ligger det i maven og i bækkenet. Hvordan skal det en dag komme til verden og mange andre tanker kan få plads i en god yogaundervisning.

Hertil kommer en indføring i en god vejrtrækningsteknik, som kan være gavnlig under fødslen også. Derudover trænes bækkenbunden også i et godt yogaprogram og det er fint at få en god rutine med knibeøvelser allerede imens man er gravid. Den rutine skal gerne fortsætte hele livet.

Hold for gravid: Mange aftenskoler tilbyder en blanding af bevægelse og fødselsforberedelse. Undersøg, hvad der findes i dit lokalområde. 

Hvorfor skal jeg motionere, når jeg er gravid?

Grunden til at tilpasset motion anbefales under graviditeten er, at kroppen bliver meget stærkere og smidigere, hvis den holdes igang. Man får også færre gener fra muskler led, ledbånd, mave, tarm og kredsløb, og man får lettere ved at holde den anbefalede vægtstigning.

Husk også på at en fødsel er et stort stykke fysisk arbejde. Det kræver faktisk mange kræfter at presse et barn ud, især hvis man føder for første gang, eller har flere år mellem sine fødsler.

Hvis man er i tvivl om, det er godt for at motionere, skal man altid tale med lægen eller jordemoderen, inden man går igang.

3.5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 3.5 (2 stemmer)


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


0 kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
24/11Pålæg 6 +Maj 2018
24/11Pålæg 6 +November 2018
15/11Pigen er nu 14 år, daAugust 2003
2/11Hvor gammel er din pige? HvisAugust 2003
28/10Tag fri med lidt gamingAugust 2003
28/10Eller fortæl dem en jokeAugust 2003
28/10Prøv at give dem en bamseAugust 2003
26/10Børn med ADHD og cannabisolieApril 2003
19/10Re: Re: Re: Re: Re: Idéer til dåbsgave?Juli 2004
18/10Alt Om Børn | Rasmus Klump sengetøjMarts 2006
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
10/12EfterfødselstræningOrdet er frit
8/12Hvad er en fair pris for en hundeforsikring?Ordet er frit
8/12Uheldig oplevelse på flyrejse - skal jeg søge...Ordet er frit
8/12Nyt NaturBingo DomæneLivet med børn
5/12Kendte engang en mand der hedNavne
5/12Når man er tvangsindlæg tilNavne
5/12Tænker også at I har det heleOrdet er frit
30/11Man går nok aldirg helt gal iLivet med børn
29/11PuslebordLivet med børn
29/11Vi har...Ordet er frit
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...
Jeg er bange for en indbretning
Familierådgiver Hej GitteEfter min papdatter på 11 år sagde, at min mand og jeg skældt...
Når far skal være væk
Sundhedsplejerske Hej.Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, og hvad der er bedst for vores 2...
Annonce