Med skeen i hånden

Du kender det nok godt – barnet er lige ved at lære det med at spise med bestik. Men hvornår er barnet egentlig klar til at spise uden fingrene?

Spørgsmål:

Min datter på to år vil helst spise med fingerne. Tidligere forsøgte hun i det mindste at spise med gaflen, men nu er det blevet til, at hun ved aftensmaden sidder med gaflen i den ene hånd og spiser med den anden.

Hun spiser fint med ske, når hun får havregrød, yoghurt eller suppe, men hun vil heller ikke bruge skeen til aftensmaden. Jeg har nemlig tænkt på, om gaflen er for svær for hende at bruge. Og derfor har jeg prøvet at give hende skeen i stedet for.

Når hun prøver at få maden op med gaflen, når maden at falde af gaflen, inden hun får den op til munden. Jeg har forsøgt at lære hende at spidde maden med gaflen, men det kan hun ikke rigtig finde ud af. Jeg er også bange for at presse hende for meget. Jeg opfordrer hende ofte til at bruge gaflen og roser hende, når det lykkedes. Men jeg synes altså, at hun er for stor til at spise med fingrene. Det er okay til frokost, selvom jeg også giver hende en gaffel dertil – den bliver bare ikke brugt.

Det er som om, at hun synes, at det er for svært og derfor hellere vil bruge fingrene. Vi har ellers en hyggelig spisestund, hvor hun kan sidde op til en halv time ved bordet og spise.

Skal jeg bare give hende ro og tid? Forlanger jeg for meget af hende? Hvornår kan man egentlig forvente, at et barn kan spise med gaffel? Lige et ekstra spørgsmål. Når min datter spiser med ske, vender hun stadig skeen, lige inden den kommer i munden. Er det normalt, at et barn på to år stadig gør det?


Svar fra Sundhedsplejersken:

 

Den finmotoriske udvikling

Gennem det første leveår bruger barnet hånden forskelligt svarende til dets alder og udvikling. Denne såkaldte finmotoriske udvikling har stor betydning for barnets senere skrift og fingernemhed.

Barnet griber om en ting med:
3-9 måneder: hele hånden
9 måneder: pincetgreb
1-2 år: top eller tværgreb (omslutter genstandens top med hånd og fingre og håndryggen er opad)
2-3 år: proneret greb med strakt pegefinger
3-4 år: fingerspids
4-5 år: tommelkløftgreb
5-7 år: supineret greb

1 til 2-årige børn
I 1-2 års alderen vil barnet gøre forsøg på at spise med ske, hvilket er meget vanskeligt, da det kræver stor balancekunst at føre maden til munden uden at vippe den af undervejs, og der skal mange små dreje- og vippebevægelser til, som slet ikke er færdigudviklet endnu. Derfor vil maden tit være væk, når skeen når munden. I denne alder er det i øvrigt ofte, at barnet ikke bruger en genstand til det formål, den er bestemt for – det kaldes subjektiv håndtering.

2 til 3-årige børn
I 2 til 3 års-alderen begynder barnet at anvende tingen normalt – det vil sige bruge tingen til det, som den skal bruges til – den subjektive håndtering bliver således til objektivhåndtering.

Spisningen foregår oftest mere sikkert, selvom der spildes en del. Barnet vil som regel fylde skeen fra siden, men fører oftest ske-spidsen ind i munden. Men kan også som din datter vende skeen.

Barnet skal øve sig i at spise med både ske og gaffel. Øvelse gør mester.
Jeg vil tippe, at hun simpelthen er for sulten om aftenen til at bruge tid og energi på den for hende svære kunst at mestre en ske eller en gaffel, hvorfor hun vælger at bruge klør fem. Hun er en lille overlever! Jeg vil p.t. acceptere det og eventuelt lade hende øve sig lidt sidst i måltidet. Det er positivt for hende at opleve, at hun kan spise som resten af familien og giver hende lyst til at spise. Du skal guide hende og hjælpe hende, således at hun lærer at mestre denne vanskelige kunst. Egentlig siger jeg, at du skal give tid og ro, men på den anden side må du også vise hende vejen ved at hjælpe hende, uden at presse hende.  
Det lyder nu meget fornuftigt den måde, I griber det an på, så det kan I roligt fortsætte med.

Jo mere et barn har øvet sig, des tidligere vil det mestre den svære kunst at spise med en ske eller en gaffel, så det er meget individuelt, hvornår barnet kan det. Men i løbet af det næste år vil det være forventeligt, at dit barn lærer at mestre dette.

De bedste hilsner fra
Anne Brødsgaard,
Sundhedsplejerske