Din søgning gav:

 

Mad med glæde

Her får du gode råd til, hvordan du kan gøre måltiderne til hygge-stunder, der stimulerer dit barn til at spise og prøve nye retter. Derudover får du et indblik i det lille barns appetit samt hvilke madvarer, der helst ikke skal indgå i babymaden.

Opdateret af:
Jane Lyngs
Sundhedsplejerske

Baseret på originaltekst af:

Mad med glæde

Små børn bør opleve glæde ved mad og måltider. Derfor skal et måltid helst:

  • være en god madoplevelse
  • bidrage til sundheden
  • være en rar oplevelse sammen med andre mennesker.

Hvor meget bør barnet spise?

Alder, kropsstørrelse og bevægelse er afgørende for, hvor meget barnet spiser. Nogle forældre kan opleve, at barnets appetit falder lidt, når det er omkring et år. At appetitten falder lidt, skyldes ofte, at barnet ikke er i samme vækst i forhold til sin størrelse, som da barnet var under et år. Barnet er fortsat i vækst, men nu i et mindre tempo. Børn med stor aktivitet, som bevæger sig meget, har ofte en større appetit end børn, som bevæger sig lidt.

Børns appetit er ikke lige stor ved hvert måltid og heller ikke lige ens hver dag, så antallet af måltider i løbet af en dag kan også svinge. Det, der er vigtigt er, at barnet føler sig mæt og derfor tilbydes almindelig mad med jævne mellemrum, cirka fem til seks gange om dagen. Barnets appetit afgør så, hvor meget det kan spise til hvert måltid.

Tilbyd mad uden pres

Er appetitten lille ved nogle måltider - for eksempel aftensmaden - er det godt at tænke på, at barnet i løbet af dagen har spist mange andre gode måltider med varieret mad. Pres ikke barnet til at spise, og tilbyd ikke alt muligt anden mad, som du tror, at barnet hellere vil have. Barnet skal lære at spise med af familiens sunde mad og lære at spise varieret - hermed undgås et kræsent barn. Det kan tage lidt tid, men tænk på, at det er den voksne og ikke barnet, som ved noget om næringsstoffer. Til gengæld ved barnet hvor meget af den gode mad, det kan spise, og denne naturlige appetit bør ikke forstyrres ved at lokke maden i barnet eller presse barnet til at spise op. Vær også opmærksom på, at forskellige snacks, som ikke er reel mad, let tager appetitten og optager pladsen for mad.

God stemning giver barnet lyst til at spise

Barnet vil ofte have mere lyst til at spise, hvis måltidet er forbundet med en rar oplevelse. Forsøg derfor at holde en god stemning ved bordet, hvor I nyder maden og måltidet sammen. Fjern så vidt muligt fokus fra barnets tallerken, så det ikke oplever en presset stemning omkring det at spise.

Appetitten kan nogle gange være større, hvis barnet får lov til at øve sig på at spise selv ligesom de voksne. Læg eventuelt plastik på gulvet. Indtil barnet lærer at føre maden ordentligt ind i munden, vil der være en overgang, hvor det sviner lidt. Forsøg at begrænse opdragelse af barnet, når det spiser, og lad det være i orden at levne.

Lad ikke barnet være alene, når det spiser. Hvis barnet få maden galt i halsen, er det vigtigt, at der er en voksen i nærheden.

Nye slags mad – hvordan præsenterer jeg den bedst for mit barn?

Tilbyd barnet mange forskellige slags fødevarer inden det er fyldt et år. Spædbarnet lærer at kunne lide alle grøntsager og bliver mindre kræsen, hvis det får tilbudt mange forskellige slags grøntsager hyppigt. 

Når du serverer en ny ret for dit barn, er det vigtigt at have god tid til måltidet, så barnet kan vænne sig til synet af maden. Tag eventuelt det større barn med i køkkenet under madlavningen. Børn er mere åbne over for ny mad, hvis de selv har været med til at lave den.

Gør ikke noget stort nummer ud af, at der bliver serveret en ny ret. For meget opmærksomhed kan nemlig resultere i, at barnet ikke vil smage på maden. Hvis barnet ikke kan lide den nye smag, så giv det mulighed for spytte maden ud igen. Det er ikke rart at synke noget, man ikke kan lide. Server blot retten igen efter noget tid. Nogle børn skal blot have tid til at vænne sig til synet og smagen af en ny ret. Ofte skal retten serveres 8-10 gange, før barnet accepterer den nye smag. 

Spar på det søde og lov aldrig belønning som slik, is og dessert for at spise maden.

Børn og søde sager

Små børn mellem et og tre år bør holdes fra slik, is, kager, saftevand, sodavand, særlige søde frugtyoghurt og søde morgenmadsprodukter samt øvrige produkter, der indeholder meget sukker i forhold til andre ingredienser.

Der skal ikke ret mange søde sager til, før de snupper pladsen fra den almindelige sunde mad og de vitaminer og mineraler, som barnet har behov for. Brug sukker i små mængder ligesom et krydderi, og erstat det gerne med frugt ovenpå for eksempel grøden eller havregrynene. Vis dit barn, at almindelig mad smager dejligt, og slut måltiderne af med lidt sød frugt.

Sund slik med omtanke

Børn under tre år bør ikke spise mere end cirka 50 gram rosiner om ugen, da rosiner kan have et højt indhold af en kræftfremkaldende svampegift. Så hold øje med indtaget - det er nemlig det samlede indtag over en periode, som skal begrænses. Peanuts, nødder, popcorn og lignende hårde madvarer bør ikke gives, før barnet er mindst tre år og rigtig god til at tygge. De kommer nemlig let i den gale hals.

3.5
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 3.5 (2 stemmer)


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


0 kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
5/9Hej Bente. Tak for dit råd.Juli 2003
1/9Magnetisk legeøtjAugust 2007
10/8Kære Pia, jeg vil så gerneSeptember 2003
10/8Kære Helene, lykkes det digSeptember 2003
10/8Hej Michael, er det lykkesSeptember 2003
10/8Kære hl, hvis det lykkedesSeptember 2003
10/8Kære Pia, kunne jeg købe enSeptember 2003
24/7Storesøsterreaktion?Maj 2019
11/7Vil gerne ammeFebruar 2020
25/6svarMaj 2018
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
9/9Min kæreste fik også kejsersnitSnart gravid
29/8Tror det det desværre ikkeOrdet er frit
24/8Hårdt at være alene-farOrdet er frit
21/8Nogle kan du, andre kan du ikke...Ordet er frit
2/8Gravid med 3 barnGraviditet
30/7Ja - men åbenbart ikke mange andre...Gravide over 35 år
24/7Storesøsterreaktion?Livet med børn
15/7Kan man stole på sammenligningstjenester?Ordet er frit
12/7Jeg kender ikke lige tilOrdet er frit
12/7Forvirret gravid eller ejSnart gravid
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Foto: iStock.com
Gravid og problemer med mit temperament
Sundhedsplejerske Hej brevkasse Jeg skriver til jer, fordi jeg har fået store probl...
Foto: iStock.com
Kan ikke styre min søns temperament
Sundhedsplejerske Hej Jane, Jeg har den dejligste søn på 15 måneder. Jeg er alenemo...
Foto: iStock.com
Min 9-årige datter er morsyg
Sundhedsplejerske Jeg har en datter på 9 år, som er morsyg og har været det en del tid. ...
Annonce