Levende lys på juletræet – er det farligt for de små?

Levende lys på juletræet er hyggeligt og skaber en nærmest magisk stemning, men de udgør også en potentiel fare for brand og brandskader.

Opdateret af Jane Lyngs, 04.11.2013

Levende lys på juletræet er hyggeligt og skaber en nærmest magisk stemning, men de udgør også en potentiel fare for brand og brandskader. Sundhedsplejerske, Jane Lyngs, giver gode råd til julen med børn.

Julen er en magisk tid.

Jeg kan huske, da jeg var lille og vi, mine søskende og jeg, efter julemiddagen skulle gå ud i køkkenet, mens min far tændte de levende lys på juletræet. Jeg kunne næsten ikke holde ud at vente – så spændt var jeg. Jeg husker, hvor overvældende det var, når døren så endelig blev åbnet, og det flotte juletræ stod der i al sin glans pyntet med julepynt og levende lys, der strålede om kap på træet. Det er en tradition, jeg har taget med mig og praktiseret sammen med mine egne fire børn, og vi har aldrig oplevet situationer, hvor det har været farligt for de små.

LÆS OGSÅ: Sikker julehygge

Magi og følelser
Vi skal værne om magien, og de særlige oplevelser livet byder på. De er med til at skabe mennesker med adgang til hele følelsesregistret. Livet består af mange forskellige følelser, og det er vigtigt, at børn får lov at opleve dem alle – også forventning, håb og spænding. På den måde bliver barnet også øvet i at håndtere forskellige følelser, og det vil komme det til gode i dets voksenliv.

“Brændt barn skyr ilden”
… sådan lyder et gammelt ordsprog. Slår man op i Den Danske Ordbog beskrives det som en talemåde, at hvis man én gang er kommet galt af sted med noget, så undgår man at indlade sig på det igen. Det vil sige, at man lærer af sine erfaringer. Når I har levende lys på juletræet, så er det selvfølgelig vigtigt at passe på de små. Tag det lille barn på armen, og kig på de levende lys på træet sammen. Lad det mærke varmen fra træet, og tal om hvor spændende det er, og at man ikke skal røre ved det, for så brænder man sig, og det gør ondt.

LÆS OGSÅ: Forbrænding – hvad gør jeg?

Gode råd når I har levende lys på træet
For at juleaften kan forløbe uden branduheld, er der nogle sikkerhedsregler man skal være opmærksomme på:

 • Juletræet skal ikke være for tørt
  Det kan du undgå ved, at det er nyfældet, og det må gerne have stået i en spand vand, indtil det skal ind i stuen.
 • Brug en stabil juletræsfod 
  – og sørg for, at træet er spændt ordentligt fast i den, så det ikke kan vælte.
 • Julepynt og levende lys
  Placér de levende lys i god afstand fra julepynt og lignende, så lyset ikke kan antænde det.
 • Brug selvslukkende lys
   
 • Gå aldrig fra levende lys!!
 • Hvis uheldet er ude
  Sørg for at have pulverslukker, gulvspand med en klud i eller vand i sprayflaske i nærheden, hvis uheldet alligevel skulle være ude.
  Find telefonnummeret på vagtlægen her

Man kan selvfølgelig også vælge at have elektrisk lys på sit juletræ i stedet for levende lys, hvis man føler sig mere tryg ved det.

Med ønsket om en rigtig dejlig juleaften til jer alle :o)

Jane Lyngs
Sundhedsplejerske 

 

Original tekst af Jane Lyngs, Sundhedsplejerske