Din søgning gav:

 

Kul på konditionen, kvinder!

Læs også...

Sygeforsikring Danmark

 

Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen danmark.

Den indgår i det første nummer af deres elektroniske nyhedsbrev Nyt & Sundt, som er produceret i samarbejde med Netdoktor.

Det første nummer af Nyt & Sundt udsendes den 11. januar 2007, men kan også ses på Sygeforsikringen danmarks hjemmeside.

 

Sådan kommer du igang:

1: Vær aktiv i hverdagen

Tag trappen, lad bilen stå, gå hen til kollegaen, rejs dig fra sofaen.

2: Afsæt tid

Tid til motion skal ind i kalenderen på lige fod med de mange andre aktiviteter, der fylder ugen.

3: Find ud af, hvad du har lyst til

Motion skal være sjovt, ellers bliver det ikke til noget.

4: Lav aftaler

Dyrk motion sammen med familie eller veninder. Det er sværere at springe fra, hvis andre regner med, at man er der.

5: Start langsomt

Kroppen skal have tid til at vænne sig til belastningen. I begyndelsen kan man næsten ikke motionere for lidt, men meget let for hårdt. Når kroppen så har vænnet sig, skal tempoet sættes op eller motionstiden øges.

6: Fordel motionen

Det er selve træningen, der forebygger livsstilssygdomme, ikke den forbedrede kondition. Så lad være med at samle ugens motion til en enkelt dag.

7: Bliv ved

Hold fast i, at du vil røre dig, også selvom du bliver træt efter løbeturen. Jo bedre form desto mere energi får du.

 

 

Motion virker imod 27 sygdomme

 

En ny håndbog til læger af de to professorer, Bente Klarlund Pedersen og Bengt Soltin fra Rigshospitalet, giver klar doku-mentation for, at motion er godt og kan behandle og forebygge 27 forskellige sygdomme og lidelser, herunder:

Forhøjet blodtryk

Forhøjet kolesterol

Sukkersyge

Hjerte/-karsygdomme

Depression

Brystkræft

Knogleskørhed

Leddegigt

 

Motion skal være sjovt, og det skal ikke gøre ondt. Lidt er bedre end ingenting, men pulsen skal altså helst op flere gange om ugen. Og så skal vi huske at bevæge os mere i dagligdagen.

Ikke så lidt endda i en i øvrigt travl hverdag, men de fleste kan godt finde den tid, hvis de ellers prioriterer motion på linje med andre aktiviteter. Og det gør især kvinder ikke, siger kost- og træningskonsulent Martin Kreutzer fra Institut for Human Ernæring. "Kvinder har så let ved at sætte sig i offerrollen og påtage sig alt det derhjemme. En grad af egoisme skal der altså til", siger han.

Så bud nummer et fra ham er, at kvinder skal finde frirummet. Dernæst skal de finde ud af, hvad de egentlig har lyst til. Det er lysten, der driver værket, og alt for mange kvinder beslutter sig for at løbe kiloene eller livsstilssygdommene væk, selvom de i øvrigt synes, det er enormt kedeligt at løbe. Og så bliver de gode fortsætter bare en parentes. Bud nummer to er derfor, at det skal være sjovt.

 

Tag den med ro

Tre timer om ugen plus hverdagsaktiviteterne, der helst skal fylde mindst en halv time. Det skal der til, hvis kvinder – og mænd for den sags skyld – skal motionere tilstrækkeligt til at holde vægten på plads og livsstilssygdommene væk.

Og så skal det altså ikke gøre ondt, før det gør godt. Især ikke hvis man er begynder.

"En begynder kan ikke motionere for lidt, men meget let komme til at motionere for hårdt. Kroppen skal have tid til at vænne sig til belastningen", siger Martin Kreutzer.

De første tre-seks måneder behøver man således ikke bekymre sig om, hvorvidt man træner intensivt nok. Ifølge Martin Kreutzer er en stor del af hemmeligheden ved at få en god motionsoplevelse, at tage det med ro. Omsat til handling vil det sige, at benene ikke skal syre til, og at vejrtrækningen ikke skal blive så anstrengt, at man ikke kan kommunikere i kortere sætninger.

Men kroppen bliver bedre og bedre til at klare det, den udsættes for. Når formen først er kommet op på et vist niveau, bliver både den sygdomsforebyggende og den konditionsopbyggende effekt af motionen mindre. Man skal altså op i gear – enten ved at motionere i længere tid eller ved at øge intensiteten. Og da de fleste har svært nok ved at finde de mindst tre ugentlige timer, der skal til, er det ofte den bedste løsning at sætte farten op og presse kroppen igen, siger Martin Kreutzer.

 

Motion skal fordeles

Han understreger også det vigtige i at fordele motionen over hele ugen. Den sygdomsforebyggende effekt kommer af selve træningspåvirkningen, ikke af den forbedrede kondition, og derfor er det en dårlig idé for eksempel at samle ugens motion søndag eftermiddag.

Men hvornår er det for meget, og hvornår er det for lidt? Ifølge idrætsfysiolog og forsker Morten Zacho, Center for Muskelforskning på Rigshospitalet og indehaver at motionssitet motion-online.dk, stiger gruppen af især yngre kvinder, der nærmest er besat at træning. De tilsidesætter alt andet – også sociale relationer – for træningens skyld.

 

For lidt og for meget

”Der bør lyse en rød lampe, hvis man synes, man skal motionere intensivt mindst en time om dagen. Også hvis man træner så meget, at man oplever en udtalt træthed efter motionen. Det er et symptom på overtræning, hvis træningen kun giver energi, mens den står på”, siger han.

Andre symptomer er hyppige infektioner for eksempel forkølelser, som er tegn på, at immunforsvaret ikke kan følge med. På det psykologiske plan er det et advarselstegn, hvis man føler sig desperat, hvis noget forhindrer en i at komme til den daglige træning. Og endelig skal man tænke sig alvorligt om, hvis fedtprocenten bliver meget lav. Kvinder skal helst have en vis fedtprocent og naturlige fedtdepoter.

På samme måde giver kroppen besked, hvis man får for lidt motion. Her er tegnene blandt andet fordøjelses- og søvnproblemer, at der sniger sig et par kilo på hvert år, at man føler sig voldsomt forpustet ved at tage trappen tre til fire etager, og hvis det gør ondt i hele kroppen i to dage efter, at man har gravet haven.

Og der er altså langt flere kroppe, der giver den besked end kroppe, der reagerer på overtræning. Vi rører os simpelthen for lidt, siger Morten Zacho. Vi bruger fjernbetjeningen i stedet for at rejse os og skifte program, vi mailer til kollegaen i stedet for at gå hen til hende, og vi kører langt mere i bil. Også selvom vi bare skal hen til bageren søndag morgen

Så vi skal altså røre os mere i det daglige og sørge for mindst et par gange om ugen at gøre noget, der svarer til træning. Vi skal have gang i kredsløbet, men også styrke musklerne. Det sidste er ikke mindst vigtigt i takt med stigende alder. Styrke-træningen kan fås i et fitnesscenter, men den kan altså også fås ved for eksempel aktivt havearbejde, siger Morten Zacho. Så hvis ikke man er til håndvægte og fitnessmaskiner, var det måske en idé at gribe haveredskaberne og begynde at lægge haven radikalt om. 

 

Fedmeepidemi skyldes inaktivitet

 

En nyere amerikansk undersøgelse viser, at fedmeepidemien især skyldes, at vi har skåret voldsomt ned på de små daglige aktiviteter, som at gå hen til kollegaen i stedet for at maile eller ringe.

Danskernes overvægt kan ikke forklares ved, at vi går mindre til sport eller foreningsidræt end for 20 år siden, eller at vi spiser mere fedt. Vi har simpelthen automatiseres os til et stillesiddende liv.

4
Din bedømmelse: Ingen Gennemsnit: 4 (1 stemme)


Del med andre

Facebook Twitter Twitter


0 kommentarer

Du skal være logget ind for at kommentere.
Klik her for at logge ind eller oprette en ny konto.


Mødregrupper
Debat
Blog
Køb/salg

10 seneste indlæg i mødregrupperne

Dato:Emne:Mødregruppe:
24/11Pålæg 6 +Maj 2018
24/11Pålæg 6 +November 2018
15/11Pigen er nu 14 år, daAugust 2003
2/11Hvor gammel er din pige? HvisAugust 2003
28/10Tag fri med lidt gamingAugust 2003
28/10Eller fortæl dem en jokeAugust 2003
28/10Prøv at give dem en bamseAugust 2003
26/10Børn med ADHD og cannabisolieApril 2003
19/10Re: Re: Re: Re: Re: Idéer til dåbsgave?Juli 2004
18/10Alt Om Børn | Rasmus Klump sengetøjMarts 2006
Se seneste 100 mødregruppe-indlæg

10 seneste indlæg i debatterne

Dato:Emne:Skrevet i:
10/12EfterfødselstræningOrdet er frit
8/12Hvad er en fair pris for en hundeforsikring?Ordet er frit
8/12Uheldig oplevelse på flyrejse - skal jeg søge...Ordet er frit
8/12Nyt NaturBingo DomæneLivet med børn
5/12Kendte engang en mand der hedNavne
5/12Når man er tvangsindlæg tilNavne
5/12Tænker også at I har det heleOrdet er frit
30/11Man går nok aldirg helt gal iLivet med børn
29/11PuslebordLivet med børn
29/11Vi har...Ordet er frit
Se seneste 100 debatindlæg

10 seneste køb/salg annoncer

Dato:Titel:Pris:
4/12autostol 500 kr.
23/7Leander-seng3.500 kr.
23/7Silvercross barnevogn4.000 kr.
17/7Barnevognspuder199 kr.
13/4Salg af nye Kennedy Sko til lagerpriser 175 kr.
2/8LÆKKER BODYPILLOW PÅ UDSALG!!399 kr.
2/6drenge cykel 250 kr.
2/6trammeseng 100 kr.
24/5Hjemmelavet personlige bamser250 kr.
4/5Sød vugge i træ100 kr.
Gå til Køb&Salg

Seneste fra brevkassen

Forkælet dreng
Sundhedsplejerske HejJeg er faster til en dejligt dreng på fem år, som til tider bliver ...
Jeg er bange for en indbretning
Familierådgiver Hej GitteEfter min papdatter på 11 år sagde, at min mand og jeg skældt...
Når far skal være væk
Sundhedsplejerske Hej.Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, og hvad der er bedst for vores 2...
Annonce